Αφρικάνικη σκόνη: πόσο κινδυνεύει η υγεία μας;

Τοπίο βγαλμένο από ταινίες του παλιού αμερικάνικου κινηματογράφου θυμίζει η Λάρισα, όπως και οι περισσότερες περιοχές της χώρας, εξαιτίας της αφρικάνικης σκόνης, η οποία σαν σε σκυταλοδρομία, έχει παραλάβει την σκυτάλη από την αιθαλομίχλη του χειμώνα, επιβαρύνοντας και πάλι την ατμόσφαιρα.

Πόσο επικίνδυνη όμως είναι η αφρικάνικη σκόνη για την υγεία μας;

Το ερώτημα αυτό απευθύναμε στον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, ζητώντας του την επιστημονική τεκμηρίωση.

«Η αφρικάνικη σκόνη», μας απάντησε, «είναι επιβλαβής για ανθρώπους τριών κατηγοριών. Για αυτούς που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και για απλούς καπνιστές, για όσους υποφέρουν από άσθμα και για εκείνους που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα, στους οποίους και συνιστώ να μην κυκλοφορούν έξω για πολλές ώρες».

Ο κ. Γουργουλιάνης στάθηκε ιδιαίτερα στην ύπαρξη του φαινομένου για τρεις συνεχόμενες μέρες, «παράγοντας επιβαρυντικός», όπως υποστήριξε, «αφού οι επιπτώσεις πολλαπλασιάζονται», κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι από την εισπνοή των συγκεκριμένων σωματιδίων της σκόνης.

«Όταν η σκόνη φτάνει βαθιά στα ανθρώπινα πνευμόνια, μέσω της εισπνοής και οι αμυντικοί μηχανισμοί του ανθρώπινου σώματος είναι κατεστραμμένοι, όπως οι κατηγορίες ασθενών τις οποίες σας περιέγραψα ήδη, τότε οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται», σημείωσε ο γνωστό καθηγητής, ο οποίος, φυσικά, δεν παρέλειψε να κλείσει την συνομιλία μας, με την γνωστή του προτροπή: «κόψτε το τσιγάρο όσο το δυνατόν νωρίτερα!».

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Παπαστεργίου

Πηγή: https://www.onlarissa.gr/2018/03/26/afrikaniki-skoni-poso-kindyneyei-i-ygeia-mas-o-kathigitis-pneymonologias-k-goyrgoylianis-apantaei-sto-onlarissa-gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.