«Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, χωρίς τους Θεσσαλούς μηχανικούς!»

Η Μηλίνα έξι μήνες μετά τις πλημμύρες

Σε αναφορά προς τον υπουργό Επικρατείας κ.Μάκη Βορίδη, ο οποίος βάσει της Υπουργικής είναι αρμόδιος για την «εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού στη Βουλή», προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, διαβιβάζοντάς του επιστολή διαμαρτυρίας του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ – Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Παπαγεωργίου Νικολάου, σε σχέση με τη μη συμμετοχή των μελών του στον σχεδιασμό της ανασυγκρότησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετά τις φονικές, όσο και καταστροφικές θεομηνίες «Daniel & Elias» που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της αναφοράς η βουλευτής Λάρισας, συμπλέοντας πλήρως με τις απόψεις του ΤΕΕ – Θεσσαλίας:

«Κύριε Υπουργέ,

στις τάξεις των μελών του ανωτέρω φορέα επικρατεί προβληματισμός, αναφορικά με την απουσία τους ‘’από τον διάλογο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα’’, αφού ως γνωστό το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος στέκεται – διαχρονικά και με συνέπεια – αρωγός στην προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας και της κοινωνίας, στο πλαίσιο του ρόλου και της αποστολής του ως Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας, συμπληρώνοντας μάλιστα φέτος 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας.

Επιπλέον όπως, χαρακτηριστικά, υπενθυμίζεται από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΤΕΕ Θεσσαλίας: ‘’Στην διαδοχικά πληττόμενη Θεσσαλία του Ιανού, των σεισμών του Μαρτίου του 2021, του Daniel και του Elias, τα μέλη του Τμήματός μας ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν στο πεδίο και συνέδραμαν εθελοντικά στην καταγραφή των ζημιών των περιουσιών των συμπολιτών μας, παρέχοντας με ουσιαστικό αλλά και άρτιο τρόπο σημαντική τεχνική βοήθεια στο τεράστιο έργο της όσο το δυνατόν ταχύτερης ανακούφισή τους, αλλά και της αποκατάστασης κρίσιμων υποδομών’’».

Παράλληλα, η Ευαγγελία Λιακούλη τονίζει:

«Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι δεν είναι τυχαίο ότι τα μέλη του ΤΕΕ είναι τα πρώτα που καλούνται μετά από παρόμοιες φυσικές καταστροφές, για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών τους με την τεχνογνωσία τους, από τη στιγμή που το επιστημονικό αντικείμενο του Μηχανικού είναι το πλέον αρμόδιο.

Δεδομένου ότι όπως ευθαρσώς δηλώνεται στην επιστολή του ΤΤΕ Θεσσαλίας: αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη για εμάς η απουσία μας από τις εργασίες του διαλόγου για την ανασυγκρότηση της περιοχής’’, αφού θεωρούν πως είναι :‘’οξύμωρο αλλά και δυσλειτουργικό πρακτικά, να μην είναι μέρος του σχεδιασμού της ανασυγκρότησης ένας κομβικός κλάδος, όπως ο τεχνικός’’.

Αλλά και επειδή, ο τεχνικός κλάδος της Θεσσαλίας -που αριθμεί περισσότερους από 4.500 Διπλωματούχους Μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα- ήταν και είναι απαραίτητος τόσο στο στάδιο της καταγραφής της κατάστασης, όσο και μετέπειτα στο στάδιο της εφαρμογής των δράσεων για την επόμενη μέρα, έχοντας μάλιστα να επιδείξει απτά αποτελέσματα της έως τώρα σημαντικής συμβολής του», η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ καταλήγει:

«κ. υπουργέ, θέτω τα παραπάνω υπόψη σας και αναμένω τις δικές σας γραπτές απαντήσεις, σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους δεν επιλέχθηκαν τα μέλη του ΤΕΕ – Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, στους όποιους έως τώρα κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, καθώς και τις απαντήσεις σας για το αν σκοπεύει η κυβέρνηση, τελικά, να αξιοποιήσει ουσιαστικά τον φορέα, ‘’σε έναν δημιουργικό διάλογο και σε μια αρμονική συνεργασία προς όφελος των πολιτών της χώρας και της Θεσσαλίας’’».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.