Αντίδραση των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης για την δια περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Την αντίδρασή τους εκφραζουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας για την δια περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους πως αυτή θα έπρεπε να γίνει με τηλεδιάσκεψη, ενώ ρίχνουν τα βέλη τους στην περιφερειακή αρχή πως δεν περιέλαβε στα θέματα, τίποτα για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοιού και για την διεκδίκηση από την κυβέρνηση της κάλυψης των ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η ΛΑΣ Θεσσαλίας επισημαίνει:

“1. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης, θεωρούμε πως η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας έπρεπε να φροντίσει να δοθούν σε όλους τους συμβούλους πιο έγκαιρα τα τάμπλετ και να εξασφαλισθεί με ευθύνη της, η εγκατάσταση του συστήματος τηλεδιάσκεψης, ώστε να μπορέσει η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (10/4), να γίνει με τηλεδιάσκεψη και όχι δια περιφοράς, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης των θεμάτων, αλλά και κατάθεσης επερωτήσεων και προτάσεων από όποιον σύμβουλο το επιθυμούσε.
2. Είμαστε αντίθετοι στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης, που με βάση την ΠΝΠ (30/3/2020) η δια περιφοράς συνεδρίαση των Περιφερειακών και Δημοτικών συμβουλίων, μπορεί να γίνεται και με το 1/2 των μελών τους! Είναι απαράδεκτο και δεν περιορίζονται με βάση και την Π.Ν.Π που τις όρισαν ως τρόπο λειτουργίας, μόνο σε ζητήματα της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας, άλλα ήδη αξιοποιείται για να περνάνε κάθε είδους ζητήματα με διαδικασίες fast track, που οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς. Εφόσον επικαλείται το επείγον της περιόδου και της δημόσιας υγείας, ας αναγνωρίσει ότι αυτή την ευθύνη μπορεί να την υπηρετήσουν ΟΛΟΙ οι εκλεγμένοι και όχι μερικοί. Να μείνει η προϋπόθεση των 2/3 για απαρτία, στην δια περιφοράς συνεδρίαση που θα αφορά επείγοντα θέματα.
3. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός, ότι η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, στην συνεδρίαση δια περιφοράς, της 10/4/2020, εν μέσω πανδημίας του κορωνοιού, δεν περιέλαβε στα θέματα, τίποτα για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοιού, για την διεκδίκηση από την κυβέρνηση της κάλυψης των ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ της Θεσσαλίας, για την ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα υγείας με το προσωπικό του, για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς, αποδεικνύοντας την σύμπλευσή της με την αντιλαική και ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης.
Σε συνθήκες πανδημίας, αντι να διεκδικήσει η περιφέρεια από την κυβέρνηση, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αναζητά δωρεές επιχειρηματιών και συγκροτεί επιτροπή εργοδοτικών και επιστημονικών φορέων, με σκοπό να καλλιεργήσουν στο λαό την λογική, ότι απέναντι στον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού, πρέπει όλοι μαζί, θύτες και θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, να βάλουν πλάτη, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πραγματικό ένοχο για τα προβλήματα του λαού, δηλαδή την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου και το πολιτικό προσωπικό της και να καλλιεργηθεί στη λαϊκή συνείδηση, ότι οι εργαζόμενοι, οι μικροί αγρότες και ΕΒΕ, το επόμενο διάστημα πρέπει να φορτωθούν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στις πλάτες τους.
Η Λαική Συσπείρωση, καλεί την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας:
– Να εντείνει τους ελέγχους με το υγειονομικό, σε χώρους δουλειάς (Σούπερ-Μάρκετ, Βιομηχανίες-βιοτεχνίες, εργοτάξια, κ.α) για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων και τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του κορωνοιού.
– Να εκδώσει ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις (αποφυγή συγχρωτισμού, καθαρισμός, απολύμανση, κλπ) και προς τους εργαζόμενους αυτών, το οποίο να μοιράζεται από τον ελεγκτικό μηχανισμό.
– Οι υπάλληλοι της περιφέρειας που κάνουν ελέγχους, να είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, με ιδιαίτερη προσοχή σε όσους θα κάνουν ελέγχους σε παραγωγικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, που πρέπει να έχουν μαζί τους εκτός από μάσκες, γάντια και ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης, ποδονάρια, κλπ. Να δίνεται υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό, σε υπαλλήλους που δεν διαθέτουν Ι.Χ. Σε κάθε αυτοκίνητο να είναι το πολύ 2 εργαζόμενοι (με τον οδηγό) και να λαμβάνονται όλα τα μέσα απολύμανσης και προφύλαξης.
Να απαιτήσει από την κυβέρνηση:
– Την άμεση μαζική πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και πλήρη απασχόληση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας στη Θεσσαλία.
– Να επιτάξει άμεσα τα χειρουργεία, τις κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων με το προσωπικό τους. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς.
– Να επιτάξει τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
– Να επιτάξει ξενοδοχεία, για διαμονή υγειονομικών των δημόσιων νοσοκομείων.
– Να στελεχώσει επαρκώς την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», τις Κοινωνικές & Υγειονομικές υπηρεσίες των Δήμων.
– Μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, που δουλεύουν σε πολλές περιπτώσεις χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας και κατά μεγάλες ομάδες. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες & στις εγκυμονούσες.
– Ειδικά για τους ΡΟΜΑ. Να διεξάγει η περιφέρεια σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους δήμους, άμεση εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και μη εξάπλωσης του κορωνοϊού στους καταυλισμούς Ρομά.
– Να συσταθούν κλιμάκια γιατρών που θα επισκεφθούν τους καταυλισμούς Ρομά για εξετάσεις, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα κατά τόπους Κέντρα Κοινότητας Δήμων και Παραρτημάτων Ρομά, με τους διαμεσολαβητές, τα Δημοτικά Ιατρεία, τους τοπικούς συλλόγους Ρομά.
– Στα έκτακτα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν είναι, σε περιοχές όπου ο πληθυσμός δεν έχει φώς και νερό, να μετακινηθεί σε ασφαλείς χώρους (ξενώνες, άλλες δομές φιλοξενίας), ώστε να έχει τα βασικά (φώς, νερό και αποχέτευση).
– Επίσης, οι υποτυπώδεις υποδομές πρέπει να βελτιωθούν άμεσα – χρειάζεται να γίνουν διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση, χαλικόστρωση, μυοκτονίες, απολυμάνσεις.
– Να παρασχεθούν άμεσα βυτία νερού, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε νερό.
– Να δωθούν στην κοινότητα, μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες & σαπούνια.
Επίσης να αξιώσει:
– Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1/3/20 και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
– Την κατάργηση των απαράδεκτων απαγορεύσεων στην συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ, που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν.
– Να δοθεί ακέραιο και στην ώρα του, το Δώρο Πάσχα, σε όλους τους εργαζόμενους.
– Για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
– Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.
– Να μειωθεί το κόστος παραγωγής για τους γεωργοκτηνοτρόφους, το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα και άμεση επιστροφή αγροτικού πετρελαίου.
– Κατώτερες εγγυημένες τιμές ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να μένει στον παραγωγό ένα λογικό κέρδος.
– Αναπλήρωση εισοδήματος στους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς λαϊκών αγορών οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την υγειονομική κρίση.
– Να απαλλαγούν οι αγρότες από την πληρωμή του ΕΦΚΑ όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και οι εισφορές τους να καλύπτονται από το κράτος.
– Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στο 100%. Πληρωμή των ζημιών για το έτος 2019 με τα χρήματα τα οποία έχουν ήδη προπληρώσει οι αγρότες”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.