Χωρίς επιβάρυνση στον Πηνειό η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού

Καταπέλτης είναι η έκθεση αυτοψίας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σχετικά με τα όσα γράφτηκαν το διάστημα των πλημμυρών και μετά, για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Λάρισας. Θυμίζουμε πως στη διάρκεια των πλημμυρών ο βιολογικός καθαρισμός είχε τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω πλημμύρας με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη συζήτηση – αλλά και καταγγελίες – για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την εξέλιξη αυτή. Μάλιστα υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να αναζητηθούν τα πλήρη στοιχεία της πιθανής επιβάρυνσης του Πηνειού.

Ωστόσο την Πέμπτη έγινε γνωστό το πόρισμα της έκθεσης αυτοψίας της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει ουσιαστική ρύπανση στον Πηνειό, αφού οι σχετικές μετρήσεις δεν εμφανίζουν τιμές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση αυτοψίας αναφέρει ότι με βάση τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων στο σημείο εξόδου των επεξεργασμένων αποβλήτων δεν προκύπτει υπέρβαση των ορίων όπως αυτά καθορίζονται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του βιολογικού, ενώ στα σημεία ανάντι και κατάντι του βιολογικού, από τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας δεν προκύπτει συμβολή στην ποιότητα των υδάτων του Πηνειού όπως επίσης και ένδειξη ρύπανσης που να συναρτάται με τα απόβλητα που επεξεργάζεται. Επίσης λαμβάνοντας υπόψη τις συγκεκριμένες παραμέτρους δεν προκύπτει υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων του Πηνειού ποταμού η οποία να προκύπτει από την υπέρβαση των ορίων στις παραμέτρους της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην έξοδο του βιολογικού και στο ποτάμι.

Από τα στοιχεία γίνεται σαφές πως η συζήτηση που προκλήθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν είχε ουσιαστικό περιεχόμενο, όπως άλλωστε προκύπτει από τα αποτελέσματα των σχετικών μετρήσεων.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.