Δεν θυμίζει ένα κλασικό χωριό της Θεσσαλίας και αποτελεί το πιο δροσερό μέρος του κάμπου (βίντεο)

Εκεί όπου η καλημέρα ανάμεσα σε γνωστούς και γείτονες είναι η καθημερινότητα, στο Μεταξοχώρι Αγιάς, αναχωρητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες έχουν βρεί στέγη και έμπνευση.

Μόλις 27 χλμ από την Λάρισα και 10 λεπτά από την θάλασσα η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ελπίδα Κουτσογιάννη μεταφέρει τους τηλεθεατές στο πιο δροσερό μέρος που μπορεί να βρει κάποιος στον κάμπο.




Ο Θεόδωρος Σουλιώτης, αρχιτέκτονας και κάτοικος του χωριού εξηγεί πως επελέγη ως μόνιμη εγκατάσταση για έναν απλό, ήρεμο και φυσικό τρόπο ζωής.

Στους πρόποδες του Κισσάβου, το χωριό έχει την αφ’ υψηλού θέα, όχι μόνο οπτική αλλά και υλική. Με φορολογικά προνόμια επί τουρκοκρατίας, αύξησε την ευμάρεια των κατοίκων του σε σχέση με άλλες περιοχές του κάμπου.

Ένας πλούσιος τόπος που εξέτρεφε μεταξοσκώληκες, κοντά στην πόλη και ταυτόχρονα απομονωμένος, έγινε μόδα την δεκαετία του 1970. Σπίτια ανακατασκευάστηκαν και διαγκωνίζονταν σε ομορφιά και αρχιτεκτονική, τα περισσότερα βαμμένα στο χρώμα της βαθιάς ώχρας. Τα περισσότερα έχουν τα κελάρια τους με κρασιά για βραδιές οινοποσίας και χαλάρωσης.

Μεταξοχώρι Αγιάς- Σπίτια φτιαγμένα από πέτρα και ξύλο

Τίποτε δεν θυμίζει ένα κλασικό χωριό της Ελλάδος. Ωστόσο, το Μεταξοχώρι δεν έχει δεθεί απλώς στις ρίζες των θεόρατων πλατανιών, που το περιβάλλουν. Μοιάζει με αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου, έστω και αν οι βιοτέχνες του μεταξιού το έχουν εγκαταλείψει προ πολλού. Έστω και αν οι μουριές έχουν ξεριζωθεί και αντικατασταθεί με νέες καλλιέργειες.

Πηγή: ertnews.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.