Δημοπρατούνται μέσα στο 2020 οι Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Θεσσαλία

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσία του Γ.Γ. διαχείρισης αποβλήτων Μ. Γραφάκου

Δημοπρατούνται μέσα στο 2020 οι τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Θεσσαλία, ξεκινώντας από τη ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλίας που εμπεριέχει και γραμμή για βιοαπόβλητα, ενώ ακολουθούν οι ΜΕΑ Μαγνησίας και Λάρισας.
Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας επαναβεβαιώθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που είχε στη Λάρισα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον γενικό γραμματέα συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλη Γραφάκο.
Ο κ. Αγοραστός ζήτησε «αντανακλαστικά αυτοματισμού σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να απλοποιηθούν και να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες δημοπράτησης». Από την πλευρά του ο κ. Γραφάκος ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται πιο μπροστά από άλλες περιφέρειες και μπορεί να προχωρήσει χωρίς προβλήματα το σχεδιασμό της για τις τρεις Μονάδες.
Η κατασκευή και λειτουργία των ΜΕΑ στη Θεσσαλία χρηματοδοτείται από πόρους του ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020, με εκχωρημένο ποσό 47 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον με πόρους του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, χρηματοδοτούνται δράσεις 43 εκατ. ευρώ για την προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης, την ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, σύστημα συλλογής ογκωδών, δίκτυο πράσινων σημείων καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης πολιτών και άλλων ομάδων στόχων (σχολεία, επιχειρήσεις κλπ). Επίσης δρομολογούνται όλες οι απαραίτητες τεχνικές και υποστηρικτικές μελέτες για την ανάπτυξη δικτύου Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) στα τρία νησιά της Θεσσαλίας.
«Η Θεσσαλία είναι από τις περιφέρειες με το πιο πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη χώρα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Εξασφαλίσαμε την κατάργηση των ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), διαθέτουμε τρεις ΧΥΤΑ (Βόλου, Λάρισας Τρικάλων) οι οποίοι επεκτάθηκαν πρόσφατα και έτσι δεν επίκειται κίνδυνος κορεσμού, δεν έχουμε περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιπλέον όλες οι υποδομές είναι δημόσιες που σημαίνει ότι δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη. Ακόμη, το σύνολο των οικισμών με πληθυσμό 2.000-15.000 κατοίκους καλύπτεται με έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, δηλαδή αποκτούν όλοι, Βιολογικό Καθαρισμό» πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.