Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: «Υπεύθυνο» για τον σεισμό το ρήγμα του Τυρνάβου

Ισχυρός σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε σήμερα (03/03) λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τη Θεσσαλία, αλλά και πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας. Οι σεισμολόγοι αποδίδουν τη δόνηση στην ενεργοποίηση του γνωστού ρήγματος του Τυρνάβου.

Συγκεκριμένα, και κατά την επίσημη ανακοίνωση των αναλύσεων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης έκανε λόγο για σεισμό που έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χώρου, από τη Θεσσαλονίκη και την Πρέβεζα έως το Κιάτο, ο οποίος προκάλεσε ανησυχία, αλλά και βλάβες λόγω της εγγύτητας με αστικά κέντρα.

Το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 8χλμ.

«Φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία»
Όπως είπε, το πρώτο μισάωρο μετά τη δόνηση «σημειώθηκαν διαδοχικοί ισχυροί μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο στα 4,9 Ρίχτερ, κάτι που δείχνει μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία. Το φαινόμενο χρειάζεται παρακολούθηση» σημείωσε, για να προσθέσει πως ναι μεν είναι νωρίς να πει κανείς ότι τα 6 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός, ωστόσο το δυναμικό των ρηξιγενών ζωνών της περιοχής δεν έχει δώσει ιστορικά μεγαλύτερους σεισμούς.

«Με τις μετρήσεις και τα σεισμικά δεδομένα που έχουμε και από τον περασμένο αιώνα θεωρούμε ότι αυτό είναι το όριο των δυνατοτήτων του ρήγματος της περιοχής», τόνισε ο κ. Καραστάθης.

Ακόμη, είπε πως υπήρχε προσεισμική δραστηριότητα στα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που είναι ένα alert σε σχέση με κάθε περιοχή, ωστόσο και άλλες φορές που έχει παρατηρηθεί τέτοιου είδους δραστηριότητα σε άλλες περιοχές, όπως στον Κορινθιακό, δεν οδήγησαν πουθενά, «οπότε δεν σημαίνει ότι πρέπει να δημιοργείται ανησυχία».

Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.