H Θεσσαλική ύπαιθρος γιορτάζει

Δεν είναι μόνο οι εκκλησίες και οι μονές που πανηγυρίζουν το καλοκαίρι αλλά και η Θεσσαλική ύπαιθρος, μέσα από τις διάφορες γιορτές τοπικών προϊόντων που όλο και περισσότεροι δήμοι εντάσσουν στο πολιτιστικό τους πρόγραμμα. Σαρδέλα, Ελιά, Κρασί, Μήλο, Κεράσια, Καλαμπόκι και δεκάδες ακόμη καρποί της γης, γίνονται αφορμή την τουριστική προβολή του νομού, για συνεύρεση και διασκέδαση, ενώ παράλληλα αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για να ανακαλύψουμε τις ομορφιές του τόπου.

ΓΙΟΡΤΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ ΠΥΡΓΕΤΟΥ – ΑΙΓΑΝΗΣΈχετε δοκιμάσει ακτινίδια από την περιοχή του Κάτω Ολύμπου, τα οποία οι ντόπιοι, υπερήφανοι για το προϊόν τους, αποκαλούν “τα εκλεκτότερα της χώρας σε γεύση, μέγεθος και σχήμα”; Το πιθανότερο είναι πως ναι. Όπως και να έχει όμως, η Γιορτή Ακτινιδίου Πυργετου – Αιγάνης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές του Νοέμβρη, μετά τη συγκομιδή, αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για να τα γευτείτε. Φέτος η γιορτή συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο το εξαιρετικό τοπικό προϊόν, ενώ μέσα από επιστημονικές ομιλίες και ημερίδες, δίνει την ευκαιρία στους παραγωγούς να ενημερωθούν για τις νέες καλλιεργητικές πρακτικές και να συνάψουν εμπορικές σχέσεις, μυώντας παράλληλα τους επισκέπτες στα διατροφικά οφέλη του ακτινίδιου.

ΓΙΟΡΤΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΣΤΟ ΣΥΚΟΥΡΙΟ
Κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Συκούριο τιμά τους καρπούς της αμυγδαλιάς, με μια γιορτή που φέτος συμπληρώνει 14 χρόνια. Γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες και τη μεγάλη διατροφική του αξία, το αμύγδαλο αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής και το δυνατό χαρτί της τοπικής οικονομίας. Η Γιορτή Αμυγδάλου πλαισιώνεται μοναδικά από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, συναυλίες και παραδοσιακούς χορούς, αλλά και γευσιγνωσία αμυγδαλογλυκισμάτων από τα χεράκια του δραστήριου τοπικού συλλόγου γυναικών. Γλυκίσματα φτιαγμένα με μεράκι και οικογενειακές συνταγές που δεν θα βρείτε πουθενά στο εμπόριο.

ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ
Στις αρχές Νοεμβρίου του 2013, πραγματοποιήθηκε στους Γόννους, η πρώτη πανδημοτική Γιορτή Ελιάς, λειτουργώντας καταλυτικά στην προβολή και ανάδειξη του τοπικού προϊόντος. Κυρίως όμως αποτέλεσε έναν τόπο συνάντησης αγροτών, εμπόρων, ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και επιστημόνων από την ευρύτερη περιοχή του νομού. Φέτος η Γιορτή Ελιάς προγραμματίζεται για τις αρχές Οκτωβρίου με ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις.

ΓΙΟΡΤΗ ΣΑΡΔΕΛΑΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΙΟ
Παραθαλάσσιος τόπος το Στόμιο, φημίζεται για το καλό του ψάρι και αυτό οι κάτοικοι τιμούν το αγαθό που κάνει την περιοχή να ευημερεί, κάθε χρόνο στο τέλος Ιουλίου, περίπου. Στη διάρκεια της γιορτής, επισκέπτες και ντόπιοι έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν φρέσκιες σαρδέλες μαγειρεμένες με κάθε πιθανό τρόπο και να παρακολουθήσουν σειρά εκδηλώσεων πολιτιστικού περιεχομένου.

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
Μια γιορτή αφιερωμένη στο αγαπημένο ποτό των Ελλήνων, που μετρά σχεδόν μισό αιώνα ζωής. Ξακουστή πανελλαδικά η Γιορτή Κρασιού του Αμπελώνα, κάθε χρόνο πραγματοποιείται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και φυσικά με άφθονο κρασί στα τέλη Αυγούστου, σ’ έναν πανέμορφο καταπράσινο χώρο 40 στρεμμάτων, με τεχνητές λίμνες και σιντριβάνια, με πλακόστρωτους διαδρόμους και δύο εξέδρες, όπου λαμβάνουν χώρα συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις.

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ ΡΑΨΑΝΗΣ
Στη Ραψάνη στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται η Γιορτή Οίνου και Αμπέλου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν δωρεάν και άφθονο το φημισμένο ραψανιώτικο κρασί αλλά και τοπικές νοστιμιές, και φυσικά να παρακολουθήσουν αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΤΣΑ
Στη γραφική Καρίτσα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα μέσα του Οκτώβρη η Γιορτή του Κάστανου. Οι επισκέπτες στα πλαίσια της γιορτής μπορούν να περιηγηθούν στα πανέμορφα δάση με καστανιές, αριές, οξιές, κουμαριές, να γνωρίσουν την πλούσια πανίδα της περιοχής και φυσικά να γευτούν τον εξαιρετικό χειμωνιάτικο καρπό με δεκάδες τρόπους. Η γιορτή συμπληρώνεται μοναδικά από εκθέσεις, ομιλίες επιστημόνων και συναυλίες, καθιστώντας τη θεσμό για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

ΓΙΟΡΤΗ ΚΕΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ
Η Γιορτή Κερασιού στο Μεταξοχώρι διοργανώθηκε για πρώτη φορά στις 7 Ιουνίου του 1980 και έκτοτε, συνεχίζει αδιάλειπτα, να διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο το κατεξοχήν προϊόν της περιοχής. Διοργανώνεται στα μέσα Ιουνίου κάθε χρόνου και χαρακτηρίζεται από μεγάλη προσέλευση επισκεπτών. Τα κεράσια της περιοχής είναι σαρκώδη και ξεχωρίζουν από το βαθυκόκκινο χρώμα και τη νόστιμη γεύση τους. Η Γιορτή του Κερασιού αντιπροσωπεύει την άνοιξη και τους καρπούς της γης, με αφορμή το μάζεμα των κερασιών ενώ αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για εκδρομή σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Κισσάβου.

ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ ΣΤΟ ΟΜΟΛΙΟ
Καλαμπόκι ψητό, βραστό, ποπ- κορν, παραδοσιακή μπομπότα από αγνό καλαμποκάλευρο και δροσερά ακτινίδια, μυούν τους επισκέπτες στα αγροτικά προϊόντα του Ομολίου. Στη Γιορτή Καλαμποκιού-Ακτινιδίου που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές Αυγούστου, συμμετέχουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα ζώντας μοναδικές στιγμές με χορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, προβολή slides σχετικά με την περιοχή, ενώ απολαμβάνουν δωρεάν το χρυσό καλαμπόκι του χωριού σε ατέλειωτες ποσότητες.

ΓΙΟΡΤΗ ΜΗΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Στην πόλη της Αγιάς στις αρχές Σεπτεμβρίου διοργανώνεται η Γιορτή Μήλου, με επταήμερη εμποροπανήγυρη, θρησκευτικές τελετές, πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και παρουσίαση του βασικού προϊόντος του μήλου. Η Γιορτή Μήλου της Αγιάς έχει τις ρίζες της στην παλιά Εμποροζωοπανήγυρη, όπου οι κάτοικοι των γύρω χωριών ψωνίζανε τα προικιά για τα κορίτσια κι αγόραζαν ζώα. Το Αγιώτικο Πανηγύρι καθιερώθηκε παράλληλα με τον εορτασμό των πολιούχων Αγίου Αντωνίου εκ Βεροίας και Αγίου Αντωνίου του ασκητή, επειδή την εποχή αυτή αρχίζει η συγκομιδή μήλων, ενώ από το 1966 στο πλαίσιο των εορτασμών συμπεριλήφθηκε και η Γιορτή Μήλου.

ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΚΛΗΘΡΟ
Αν αγαπάτε τις εξορμήσεις στη φύση, τότε μια επίσκεψη στη Γιορτή Μανιταριού που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα μέσα Οκτωβρίου στο Σκλήθρο είναι επιβεβλημένη. Εδώ μέσα από αξιόλογες και κατατοπιστικές ομιλίες θα γνωρίσετε τα μυστικά των μανιταριών και θα μαζέψετε τα δικά σας στις πλαγιές του Μαυροβουνίου, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων συλλεκτών. Τέλος θα γευτείτε δεκάδες υπέροχες συνταγές, με κύριο συστατικό το μανιτάρι, αλλά και παραδοσιακά γλυκά. Στο χώρο της γιορτής μεταξύ άλλων υπάρχουν και δραστηριότητες για παιδιά, όπως πύργος αναρρίχησης, τοξοβολία κ.α.

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ
Στα μέσα Οκτωβρίου στη Σκήτη, διοργανώνεται η Γιορτή “Τα δώρα της γης”, με στόχο την προβολή των τοπικών προϊόντων. Οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα και κρασί, αλλά και να κάνουν τις αγορές τους από τοπικούς παραγωγούς. Η γιορτή πλαισιώνεται και από πολιτιστικές εκδηλώσεις.ΓΙΟΡΤΗ ΠΙΤΑΣ ΠΥΡΓΕΤΟΥΑν υπάρχει ένα προιόν για το οποίο φημίζεται η Θεσσαλία, αυτό είναι οι πίτες της και στο Πυργετό μπορείτε να τις γευθείτε σε αφθονία, φτιαγμένες με τα πιο αγνά υλικά από τις γυναίκες του χωριού. Η Γιιορτή Παραδοσιακής Πίτας διοργανώνεται κάθε χρόνο στα μέσα Ιουλίου.

ΓΙΟΡΤΗ ΦΕΤΑΣΗ
Γιορτή Φέτας που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Ελασσόνα είναι ένα θεσμός με πανελλαδικό χαρακτήρα, μέσα από τον οποίο επιτυγχάνεται με τον καλύτερο τρόπο η προώθηση της φέτας και ταυτόχρονα η προστασία του γεωργοκτηνοτροφικού χαρακτήρα της περιοχής. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Θεσσαλικό και όχι μόνο χώρο, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες. H φέτα, αποτελεί στρατηγικό προϊόν για τη χώρα μας και ειδικότερα για την περιοχή της Θεσσαλίας. Το αιγοπρόβειο κρέας και το γάλα , καθώς και τα παράγωγα του (φέτα κ.α.) είναι οι στυλοβάτες του αγροτικού εισοδήματος των κατοίκων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της (πρώην Επαρχίας Ελασσόνας, ορεινά Ν. Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας). Στην περιφέρεια Θεσσαλίας παράγονται συνολικά πάνω από 27.000 τόνοι φέτας ετησίως, που εκφράζεται σε ποσοστό 30% της πανελλήνιας παραγωγής της. Θα θέλαμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση οι τοπικοί πόροι και οι πρώτες ύλες – το αιγοπρόβειο γάλα – αξιοποιούνται τα μέγιστα ως πρώτη ύλη στην παραγωγή της φέτας. Ο Νομός Λάρισας (και από αυτόν κυρίως η περιοχή Ελασσόνας) παράγει , σύμφωνα με στοιχεία, τα 14 στα 100 κιλά φέτας που παράγονται πανελλήνια , ενώ η χώρα συνεισφέρει στην παγκόσμια παραγωγή πρόβειου γάλακτος ένα ιδιαίτερο σημαντικό μερίδιο 17,6% . Η Γιορτή Φέτας πραγματοποιείται στα μέσα Σεπτεμβρίου και το πλούσιο πρόγραμμα μεταξύ άλλων επιστημονικές ημερίδες, βραδιές γευσιγνωσίας πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, παιχνίδια για παιδιά, επίδειξη παρασκευής φέτας κ.α.

ΓΙΟΡΤΗ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ
Στα τέλη του καλοκαιριού οι κάτοικοι του Κιλελέρ και των γύρω περιοχών, υμνούν το βαμβάκι, τον πιο όμορφο ανθό του κάμπου, με ομιλίες και ημερίδες που αφορούν στους αγρότες, εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα.

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.