«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τελείως για να ξαναεμπνεύσει τους νέους ανθρώπους»

«Η Ευρώπη πρέπει να αλλάζει τελείως, να ανεβάσει ταχύτητα, να ξαναανακαλύψει και να επαναπροσδιορίσει τα μεγάλα όπλα της που είναι ο πολιτισμός, η παραγωγή, το επίπεδο ζωής. Να ηγηθεί της προσπάθειας για ένα βιώσιμο μέλλον, να βγει μπροστά. Πρέπει να είμαστε καλύτεροι και πρέπει να το αποδείξουμε στην πράξη. Πρέπει να μας ξαναεμπιστευτούν και να ξαναεμπνεύσουμε τους Ευρωπαίους και ιδίως τους νέους ανθρώπους».

Αυτό ήταν το μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) στις Βρυξέλες, σε μια ιστορική συνεδρίαση, αμέσως μετά την

καθαρή νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές που άνοιξε το δρόμο για να ολοκληρωθεί η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βρισκόμαστε» είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας «σε εποχή αναθεωρητική. Και κάθε αναθεωρητική εποχή υποκρύπτει αναδυόμενους κινδύνους. Ο πρώτος κίνδυνος για την Ευρώπη ήρθε χθες. Μπορεί να είναι και ευκαιρία. Είναι στο χέρι της Ευρώπης, στο χέρι όλων των Ευρωπαίων, πώς θα μπορέσουμε στις δύσκολες καταστάσεις, στις κρίσιμες στιγμές, να βγούμε μπροστά και να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά της κρίσης».

Συνεπώς, υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός «η κρισιμότητα των καταστάσεων και η ιστορικότητα της στιγμής χαρακτηρίζει τη σημερινή συνεδρίαση. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ταχύτητα. Με ταχύτητες μεγάλες, έτσι μόνο η γη αλλάζει. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για όλο τον πλανήτη θα είναι το ζήτημα της βιωσιμότητας που συνδέεται άμεσα με το εμπόριο. Γιατί ο πλανήτης μικραίνει, τα ποτάμια και η γη ξηραίνονται, ο αέρας και το νερό μολύνονται, οι άνθρωποι αντικαθίστανται από τις μηχανές και το πρόβλημα του μέλλοντος είναι βιολογικό. Γιατί δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ακόμα και στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Γιατί δεν βλέπουμε την ολότητα του προβλήματος. Δεν είμαστε όμως πρόσκαιροι.Και ούτε εδώ είμαστε για τον εαυτό μας μόνο. Είμαστε εδώ για όλους τους ανθρώπους, για αυτούς που ζουν σήμερα αλλά και για αυτούς που θα ζήσουν αύριο πάνω στον πλανήτη και την Ευρώπη. Και για αυτούς έχουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη. Πρέπει να την αναλάβουμε όλοι μας. Οι Περιφέρειες μπορούν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί. Η μεγάλη δύναμη σήμερα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση γιατί εφαρμόζει τη συλλογική ηγεσία. Γιατί σε μια εποχή μη πειθαρχίας στους νόμους, συλλογική ηγεσία σημαίνει ότι καλούνται να αποφασίσουν εκείνοι που καλούνται και να υλοποιήσουν. Και υπακούει καλύτερα κάποιος, σε αυτό που θεωρεί ότι είναι δικό του. Αυτό είναι το μεγάλο όπλο της επιτυχίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Εμπορικές συναλλαγές» πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός «βεβαίως και θα γίνονται και το εμπόριο πάντα θα προχωρά. Βρίσκομαι στο τιμόνι μιας Περιφέρειας που έχει το μεγαλύτερο θετικό εμπορικό ισοζύγιο στην Ελλάδα, με πλεόνασμα εισαγωγών 545 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι υπάρχει και εφαρμόζεται ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο. Αν μια Περιφέρεια μπορεί, δεν γίνεται να μην μπορεί η Ευρώπη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 50% επιδότηση περισσότερες από 4.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα σώσουν τη χώρα από την ανεργία. Η οποία δεν είναι φαινόμενο της φύσης. Δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο και ο άνθρωπος πρέπει να βρει λύσεις να την αντιμετωπίσει. Και η αντιμετώπισή της ανεργίας δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας, ούτε ανθρωπισμού. Είναι μια πράξη δικαιοσύνης. Η Ευρώπη πρέπει να έχει ποιοτικά προϊόντα και προϊόντα που να μην μπορούν να τα ανταγωνίζονται άλλα, για να κερδίσουμε την προστιθέμενη αξία της παραγωγής.

«Αυτό είναι το μεγάλο όπλο της Ευρώπης: ο πολιτισμός, η ποιοτική παραγωγή, το επίπεδο ζωής. Και τώρα με το Brexit, -αν και εφόσον υλοποιηθεί γιατί και στην πατρίδα μου το δημοψήφισμα έβγαλε όχι αλλά στην πορεία έγινε ναι- είπε ο κ. Αγοραστός, «αν υλοποιηθεί αλλάζει τα δεδομένα του παγκόσμιου εμπορίου. Και η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το σενάριο αυτό. Κάθε εισήγηση και κάθε σχέδιο μας πρέπει να λαμβάνει υπόψη το μέλλον των ανθρώπων που θα έρθουν μετά από μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε μια Ευρώπη διαφορετική. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τελείως. Να ηγηθεί της προσπάθειας, να βγει μπροστά, να οδηγεί τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθεί. Πρέπει να είμαστε καλύτεροι και πρέπει να το αποδείξουμε στην πράξη. Πρέπει να μας ξαναεμπιστευτούν και να ξαναεμπνεύσουμε τους Ευρωπαίου και ιδίως τους νέους ανθρώπους» είπε ο Κ. Αγοραστός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.