Κ. Αγοραστός: «Οι Έλληνες αγρότες έλαβαν το 50% των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ελλάδα»

Η Ένωση Περιφερειών ξεκινά μεγάλη έρευνα σ’ όλη την Ελλάδα για «το τι Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουμε»

«Στα χρόνια που η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΟΚ παλαιότερα και τώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισέρευσαν στη χώρα κοινοτικά κονδύλια 160 δις ευρώ. Δηλαδή κάθε χρόνο το 1-1,5% του ελληνικού ΑΕΠ προερχόταν από ευρωπαϊκά χρήματα, τα οποία έγιναν σχολεία και νηπιαγωγεία, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στα νοσοκομεία, επιδόματα.
Το 50% από αυτά τα χρήματα τα έλαβαν οι αγρότες, το 60% των οποίων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις, έχουν αρνητική άποψη για την Ευρώπη αρνητική. Συνολικά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 45% των Ελλήνων θεωρεί ότι η Ευρώπη κέρδισε περισσότερο από την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης, όπως και έλλειμμα συνεργασίας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε ημερίδα για τη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης.
Στην ημερίδα, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ), ο κ. Κ. Αγοραστός προανήγγειλε ότι η Ένωση Περιφερειών ξεκινά μεγάλη έρευνα σε όλη την Ελλάδα ζητώντας τη γνώμη των πολιτών για «τι Ευρώπη θέλουμε». Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε συνέδριο, στο οποίο θα κληθούν η ΟΚΕ και οι κοινωνικοί φορείς να τα σχολιάσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί αν προχωρήσει αν δεν υπάρχει συνοχή», υποστήριξε στην ημερίδα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόσθεσε: «Όσα καλά λόγια και να ειπωθούν, χρειάζονται καλά έργα. Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο λάθος. Έπεσε στην παγίδα του dumping. Έρχονται για παράδειγμα τώρα οι θεσμοί και αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές στη χώρα μας, ενώ όλη η Ευρώπη τρέχει λόγω Brexit να ανταγωνιστεί στην μείωσή τους. Για ποια Ευρώπης της συνοχής, μιλάμε;
Όταν – να αναφέρω ένα άλλο παράδειγμα – οι εργασιακές σχέσεις έχουν διαφορετική ταχύτητα. Όταν ο πλούτος γυρίζει. Στην ΕΕ δεν αυξάνεται ο πλούτος, απλώς γίνεται rotation, μεταφέρεται δηλαδή από μία χώρα σε μία άλλη.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει ευημερία η Ευρώπη αλλά ότι θα έχουν ευημερία ορισμένες χώρες -μέλη της Ε.Ε. οι οποίες δημιουργούν όμως αυτό το κόστος ανισότητας. Και η ανισότητα υπονομεύει την πίστη στην ενωμένη Ευρώπη από τους πολίτες. Και το κόστος της ανισότητας δημιουργεί και διαφθορά.
Εμείς – ξεκαθάρισε ο κ. Κ. Αγοραστός – είμαστε με την Ευρώπη της συνοχής και προσπαθούμε γι’ αυτήν, ωστόσο η ΕΕ πρέπει να περάσει σε άλλο επίπεδο πλέον. Έκλεισε ο μέχρι σήμερα κύκλος. Μπορεί βέβαια να γεμίσαμε φθηνά σπίτια, επιχειρήσεις έγιναν, φθηνό χρήμα κυκλοφόρησε παντού – για παράδειγμα, οι μεγάλοι δρόμοι δεν θα γινόταν, αν δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση -, αλλά δεν υπήρχε ελληνικό εθνικό σχέδιο. Όπως δεν υπάρχει και σήμερα. Και η Ευρώπη σήμερα για τα οικονομικά προβλήματα των χωρών μελών της εγκλωβίζεται στην μετρολογία των μνημονίων, η οποία φυσικά και δεν λύνει τα προβλήματα. Η παραγωγή τα λύνει.
Χρειάζεται ευρωπαϊκή παραγωγική επανάσταση για να μπορέσει η Ευρώπη να ξαναβρεί τη συνοχή και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Σήμερα δεν έχει λογική να μετράς αν θα έχεις 1 η 2 % πλεονάσματα, να αφήνεις απλήρωτο όλο τον κόσμο για να ικανοποιείς δεσμεύσεις… Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική αυτή. Δεν πρέπει να ξαναπούμε για μνημόνια. Πρέπει να λέμε για παραγωγή, για θέσεις εργασίας και δημιουργία εθνικού ελληνικού πλούτου με εθνικό ελληνικό σχέδιο.
Σ’ αυτό πρέπει να συνεισφέρει η Ε.Ε. και βέβαια η Ευρώπη συνέβαλε θετικά, δημιούργησε προσδοκίες και είναι μια σταθερά, η οποία όμως σταθερά έχει δημιουργήσει αστάθεια στην ισορροπία των ευρωπαϊκών κρατών και των κοινωνιών. Φύγαμε απ’ τη φυσική ισορροπία στην εργασία, στο κατά κεφαλήν εισόδημα τουλάχιστον στην χώρα μας, στην ασφάλεια, στις θέσεις εργασίας. Πρέπει να το επαναφέρουμε. Και αυτό θα έχει ένα κόστος. Και το κόστος αυτό πρέπει να το επωμιστεί συνολικά η Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.