ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ: Ανοίγει ξανά η θεραπευτική δομή εννιά μήνες μετά τις πλημμύρες

Ήταν το  βράδυ της 7ης  Σεπτεμβρίου όταν από την Πολιτική Προστασία δόθηκε η εντολή να εκκενωθεί η δομή του ΚΕΘΕΑ Έξοδος. Μέσα σε μια ώρα, προσωπικό και φιλοξενούμενοι εγκατέλειψαν τη δομή η οποία αργότερα παραδόθηκε στα ορμητικά νερά, συνέπεια της κακοκαιρίας Daniel.

Αποτέλεσμα ήταν να πληγεί σοβαρά το 80% των κτιριακών εγκαταστάσεων καταστρέφοντας το σύνολο του περιεχόμενου εξοπλισμού και της υλικοτεχνικής υποδομής.

Ο κ. Αντώνης Παπουτσής

Τα όσα έλαβαν χώρα εκείνο το βράδυ περιέγραψε ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Έξοδος κ. Αντώνης Παπουτσής στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη με αφορμή την επαναλειτουργία της δομής την προσεχή Κυριακή.

Το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου η Έξοδος ανοίγει ξανά τις πόρτες της προκειμένου να υποδεχτεί αρχικά αύριο όσους πολίτες θέλουν να συνεισφέρουν στον καθαρισμό των εξωτερικών χώρων της δομής. Πρόκειται για μια προσπάθεια στην οποία θα συνδράμουν μεταξύ άλλων σύσσωμο το προσωπικό του θεραπευτικού προγράμματος, απόφοιτοι του ΚΕΘΕΑ Έξοδος, ο Σύλλογος Οικογένειας και Φίλων του θεραπευτικού προγράμματος, προσωπικό και μέλη από μονάδες του ΚΕΘΕΑ σε Ήπειρο και Κοζάνη, επαγγελματίες, συλλογικότητες και φορείς της πόλης.

Και όλη αυτή η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με τον αγιασμό την Κυριακή το πρωί για να δεχτεί στη συνέχεια η Έξοδος και πάλι τους ωφελούμενους του προγράμματος όπως γινόταν τα τελευταία 35 χρόνια.

ΚΕΘΕΑ Έξοδος

Χιλιάδες ωφελούμενοι

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προσφοράς του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ από το 1989 που ξεκίνησε τη λειτουργία της μέχρι σήμερα, αρκεί κάποιος να σταθεί στους χιλιάδες ανθρώπους που αναζήτησαν βοήθεια εκεί.

Η κα Μερόπη Πεντεδέκα

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου η υπεύθυνη του Τμήματος Έρευνα του ΚΕΘΕΑ κα Μερόπη Πεντεδέκα, στα 35 χρόνια λειτουργίας του έχουν ζητήσει βοήθεια 3.000 άτομα με πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες ουσίες, 1800 κρατούμενοι στα Καταστήματα Κράτησης Κασσαβέτειας, Λάρισας και Τρικάλων, 700 άτομα που αντιμετώπιζαν πρόβλημα νομίμων εξαρτήσεων και 2.400 συγγενείς ανθρώπων με προβλήματα εξαρτήσεων.

Σε όλη αυτή την πορεία των χρόνων απασχολήθηκαν στην δομή περισσότεροι από 130 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων και δαπανήθηκαν περισσότερα από 2.5 εκατομμύρια για τη βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών.

Κτιριακές εγκαταστάσεις οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Οι καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel στο σχολείο και στο παρεκκλήσι

Οι δυσκολίες της προσαρμογής

Το νερά από την πλημμύρα του Σεπτεμβρίου σκέπασαν όλη την περιοχή όπου στεγάζεται η Έξοδος. Τις ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις είχε αναδείξει σε παλαιότερο ρεπορτάζ η larissanet με τις φωτογραφίες να απεικονίζουν τη λάσπη που έμεινε πίσω μόλις έφυγαν τα νερά.

Ο κ. Χρήστος Παπανικολάου

Από την πλημμύρα, ζημιές υπέστησαν σημαντικοί χώροι της δομής όπως το σχολείο και το παρεκκλήσι που λειτουργούσε εντός του. Εκεί είχε πραγματοποιηθεί το 2001 εικαστική εγκατάσταση από τον γνωστό Λαρισαίο εικαστικό κ. Χρήστο Παπανικολάου ο οποίος συμμετείχε και αυτός στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης. Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Παπανικολάου στάθηκε στο σημαντικό έργο της δομής και τόνισε πως η Έξοδος, μέσα σε δύσκολους καιρούς θα συνεχίσει να ταξιδεύει.

Μετά από οχτώ μήνες λοιπόν η δομή είναι έτοιμη να υποδεχτεί και πάλι όσους έχουν ανάγκη τη βοήθεια της. Οι προηγούμενοι μήνες, όπως επισημάνθηκε στην συνέντευξη Τύπου, ήταν μια δύσκολη περίοδος για το προσωπικό και τους ωφελούμενους οι οποίοι φιλοξενούνταν σε κτίρια στο κέντρο της πόλης. Μια κατάσταση που όπως ανέφερε  ο κ. Παπουτσής δοκίμασε τις αντοχές των ανθρώπων που βρίσκονταν σε θεραπευτική διαδικασία αλλά και τις αντοχές και τη συνοχή του προσωπικού.

“Δοκίμασε τελικά την ίδια τη δύναμη και την αντοχή του θεραπευτικού πλαισίου και της θεραπευτικής μας πρότασης. Έθεσε σε δοκιμασία την ίδια τη σχέση του θεραπευτικού προγράμματος με την τοπική κοινωνία” ανέφερε ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε πως το προσωπικό της Εξόδου καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κατάστασης εργάζονταν σε δύο άξονες. Στη συγκρότηση ενός νέου ασφαλούς πλαισίου λειτουργίας για τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε θεραπευτική διαδικασία και παράλληλα εργάζονταν για τη σταδιακή αποκατάσταση των ζημιών και τη διαμόρφωση των συνθηκών της επιστροφής στις προηγούμενες εγκαταστάσεις.

Από τη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης. Από αριστερά οι κκ. Χρήστος Παπανικολάου, Αντώνης Παπουτσής, Δημήτρης Κουρέτας, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Θανάσης Μαμάκος και Μερόπη Πεντεδέκα

Κάτι που αναμένεται να γίνει όπως αναφέραμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Σε αυτή την προσπάθεια ανταποκρίθηκε ο Δήμος Λαρισαίων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. “Δεσμεύομαι ότι ο Δήμος Λαρισαίων θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Εξόδου” δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, ενώ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε ότι η Περιφέρεια διαθέτει κονδύλι για να αξιοποιηθεί από το ΚΕΘΕΑ Έξοδος.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.