«Παρουσιάζουμε σήμερα ένα έργο σκληρής δουλειάς, συνεργασίας, συνέργειας με μετρήσιμα αποτελέσματα», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής για το 2017. Το σύνολο των έργων – δράσεων που εντάχθηκαν, ολοκληρώθηκαν υλοποιούνται και συνεχίζονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας απ’ όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι 1875, συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δις €.
«Στον απολογισμό αυτό, περικλείουμε ακόμη ένα χρόνο επίπονης δουλειάς με ποσοτικοποιημένα τα αποτελέσματα μιας μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας όλων. Μιας προσπάθειας που στηρίχθηκε στην άψογη συνεργασία με τις Παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι οποίες αποτελούν για εμάς, τους βασικούς μοχλούς για τη συγκρότηση και τη λειτουργία του περιφερειακού αντιπροσωπευτικού συστήματος, καθώς εκπροσωπούν άμεσα τους πολίτες του τόπου. Συνεργαστήκαμε με όλους τους φορείς ανεξαιρέτως για το καλό της Θεσσαλίας και τους ευχαριστώ όλους. Δήμους, Νοσοκομεία, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, Συλλόγους, Ομοσπονδίες κ.α», σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την παρουσίαση του απολογισμού των πεπραγμένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τον Κ. Αγοραστό, στον τόπο μας, όπως και σ’ ολόκληρη τη χώρα, υπάρχει και φτώχεια και δυστυχία και αδικία.Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα, μάστιγα της εποχής μας κυριολεκτικά, είναι η ανεργία. Και η ειρωνεία της τύχης είναι ότι το ποσοστό ανεργίας είναι τόσο υψηλό όσο υψηλό είναι και το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης της πλειονότητας των νέων μας.
Όπως είπε, επί των ημερών της αιρετής Περιφέρειες έχουν ολοκληρωθεί, δρομολογηθεί ή υλοποιούνται 1875 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δις ευρώ, με τα οποία στηρίχθηκε η τοπική οικονομία, δημιουργήθηκαν ή διασώθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όμως, ακόμη κι αν το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, ένας άνεργος παραμένει άνεργος 100%.
«Αυτή είναι η δική μου άποψη και αυτή ακριβώς είναι η απόλυτη, η επείγουσα, η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα τόσο της αιρετής Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και εμού προσωπικά: Περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για δουλειά με αξιοπρεπή αμοιβή σε κάθε Θεσσαλή και κάθε Θεσσαλό», δήλωσε ο περιφερειάρχης.
Έργα ύψους 2,2 δις ευρώ στη Θεσσαλία
Το σύνολο των έργων -δράσεων που διεκδικήθηκαν, εντάχθηκαν, υλοποιούνται, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από όλα τα χρηματοδοτικά Προγράμματα είναι 1875, συνολικού προϋπολογισμού 2,2 δις € ενώ για ιδιωτικές επενδύσεις διατέθηκαν 242.000.000 €.
Ο κ. Αγοραστός είπε ότι τα έργα και οι δράσεις αυτές είναι μια πηγή πραγματικής ελπίδας στη ζωή των Θεσσαλών γιατί δημιουργούν θέσεις, εργασίας, μόχλευση στην τοπική οικονομία και κινούν την πραγματική οικονομία της περιοχής. Είναι μια προσπάθεια, η οποία έχει μετρήσιμα αποτελέσματα. Διεκδικήσαμε, χρηματοδοτήσαμε, απορροφήσαμε και υλοποιούνται έργα σε όλους τους τομείς:
* ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: 126 έργα στον αγροτικό τομέα συνολικού προϋπολογισμού 136 εκατ. €
* ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 112 έργα συνολικού προϋπολογισμού 171 εκατ. €
* ΕΡΓΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ – ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ: 87 έργα συνολικού προϋπολογισμού 43 εκατ. €
* ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ: 124 έργα συνολικού προϋπολογισμού 386 εκατ. €
* ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΡΓΑ: 940 έργα συνολικού προϋπολογισμού 986 εκατ. €
* ΕΡΓΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: 109 έργα συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. €
* ΕΡΓΑ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ: 121 έργα συνολικού προϋπολογισμού 77 εκατ. €
* ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ: 92 έργα συνολικού προϋπολογισμού 234 εκατ. €
* ΕΡΓΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: 34 έργα συνολικού προϋπολογισμού 31,6 εκατ. €
* ΛΟΙΠΑ ΕΡΓΑ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ : 131 έργα συνολικού προϋπολογισμού 58 εκατ. €
* LEADER: 79 έργα συνολικού προϋπολογισμού 35,3 εκατ. €
Πως πορευτήκαμε
Οι λειτουργικές δαπάνες από το ύψος των 14.524.573,00 κατά το έτος 2010, το 2017 ανήλθαν μόλις στα 5.966.117,12 μείωση δηλαδή σε σχέση με το 2010, 59% περίπου και παρατηρείται μια συνεχή μείωση αφού γίνεται επιπλέον προσπάθεια συγκράτησης των εν λόγω δαπανών.
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «ξεμπλοκάραμε όλα τα μεγάλα έργα, 77 ημιτελή έργα από το Γ’ ΠΕΠ τα ολοκληρώσαμε και έτσι δεν χάνει ούτε ένα ευρώ η χώρα μας και η εθνική οικονομία. Δώσαμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, είτε στο οδικό δίκτυο, είτε στους περιφερειακούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, είτε στα αθλητικά έργα, είτε στον αγροτικό τομέα, με ισόρροπη ανάπτυξη και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Τα νούμερα και οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν. Εργαστήκαμε μεθοδικά ώστε να έρθουν στη Θεσσαλία όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι και έτσι στο νέο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Θεσσαλίας διεκδίκησε και πέτυχε την ύπαρξη για πρώτη φορά Κοινωνικού Ταμείου, ύψους 90 εκατ. ευρώ ώστε να μπορεί να εκπονήσει από την αρχή και με βάση την φιλοσοφία από κάτω προς το πάνω, δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Επίσης διεκδικήσαμε και πετύχαμε να έχουμε Γεωργικό Ταμείο ύψους 88 εκατ. ευρώ για έργα στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα διαθέτουμε 110 εκατ. ευρώ για Βιολογικούς Καθαρισμούς και 46 εκατ. ευρώ για έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Και όλα αυτά επιπλέον των 423 εκατ. ευρώ του ΠΕΠ/ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.
Το ΠΕΠ Θεσσαλίας
•Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020(ΠΕΠΘ) εγκρίθηκε με την με αρ. C(2014)10183 final/18-12-2014 Εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση» στην Ελλάδα (CCI 2014GR16M2OP003) και αναθεωρήθηκε με την με αρ. C(2017)8471 final/06-12-2017 Εκτελεστική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
• Η 1η Αναθεώρηση του ΠΕΠΘ αφορούσε στην κατανομή πρόσθετων πόρων, ως αποτέλεσμα της διαδικασίας τεχνικής προσαρμογής για το έτος 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους ισχύοντες κοινοτικούς κανόνες. Στο ΠΕΠΘ κατανεμήθηκαν επιπρόσθετα 18.101.153 € κοινοτικής συνδρομής. 2.220.826 € προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και προορίζονται για δράσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Τα υπόλοιπα 15.880.327 € προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και αφορούν στην περαιτέρω χρηματοδότηση ήδη υλοποιούμενων παρεμβάσεων, καθώς και στην υλοποίηση νέων στοχευμένων δράσεων.
• Το ΠΕΠΘ λαμβάνει συγχρηματοδότηση σε ποσοστό 80% από το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται, μετά την αναθεώρηση του, σε 423.757.117 € δημόσιας δαπάνης, εκ των οποίων ποσό 339.005.694 € αποτελούν την κοινοτική συνδρομή. Στο ποσό της κοινοτικής συνδρομής το ΕΚΤ συνεισφέρει με ποσό 71.880.328 € και το ΕΤΠΑ με ποσό 267.125.366 €.
Το μέλλον
Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Ούτε απλό είναι ούτε εύκολο.
Πολύ περισσότερο που το κεντρικό κράτος έχει και την αρμοδιότητα και τα κονδύλια, με άλλα λόγια τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις πολιτικές για την απασχόληση, ανέφερε ο Κ. Αγοραστός.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οικονομία, κοινωνία που δεν παράγει, δεν έχει μέλλον και στη Θεσσαλία οικονομική ανάπτυξη και περιβάλλον πηγαίνουν χέρι χέρι.
«Στην περιφέρεια μας άλλωστε λαμβάνει σάρκα το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της Ευρώπης, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Είναι ένα έργο υψίστης σπουδαιότητας και πολλαπλής χρησιμότητας περιβαλλοντικής, υδρευτικής, αρδευτικής, τουριστικής, πολιτιστικής.Τα καλά νέα για το περιβάλλον δεν τελειώνουν στην Κάρλα αφού επιτελούς δρομολογείται η λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Μεσοχώρα, ένα έργο οµολογουμένως σωτήριο για το περιβάλλον, αφού θα παράγεται «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα κατά 400 χιλ. τόνους ετησίως και να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση ενός νησιού του μεγέθους της Κέρκυρας για ένα χρόνο», ανέφερε.
Κλείνοντας ο περιφερειάρχης είπε ότι θέλει βιώσιμες, οραματικές, καινοτόμες, ρεαλιστικές. Θέλουμε µια καλύτερη Θεσσαλία σε μια καλύτερη Ελλάδα, Με περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους. Με ανάπτυξη στην οποία να έχουν όλοι ανεξαιρέτως µέρισμα.































