Κουρέτας: Είναι η ώρα τώρα να καλλιεργηθεί και μαλακό σιτάρι, ώστε να αποκτήσουμε εθνικό απόθεμα

onlarissa.gr

Οι κίνδυνοι, που απειλούν τον αγροδιατροφικό τομέα τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως, τέθηκαν επί τάπητος σε ειδική θεματική εκδήλωση, στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, τόνισε, ότι προκλήσεις όπως η κακοκαιρία “Daniel”, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και η Covid-19, θα είναι το εξής συνεχώς μπροστά μας, δημιουργώντας συνθήκες επισιτιστικής αστάθειας και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. “Πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της επισιτιστικής ασφάλειας και της αυτάρκειας, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος”, επεσήμανε, κάνοντας λόγο για ανάγκη “ολιστικού σχεδιασμού”. Η ΕΕ, σημείωσε, “πρέπει να στοχεύει στα νέα δεδομένα, με πιο ανθεκτικές καλλιέργειες” και “η νέα ΚΑΠ έχει κάνει σημαντικά βήματα”. Από πλευράς ελληνικής πολιτείας, επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση των νέων αγροτών και τη συνεργατική κουλτούρα. “Το μέλλον είναι η συνεργασία και εδώ υπάρχει ένα έλλειμμα”, παραδέχθηκε.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, υποστήριξε πως οι στρεβλώσεις, που επέφερε ο πόλεμος της Ουκρανίας, είχαν ξεκινήσει χρόνια πριν στην περιοχή, όταν μεγάλες εταιρείες άλλαζαν τους συσχετισμούς με τους μικροκαλλιεργητές. Ανέφερε ως παράδειγμα, ότι η Ελλάδα παρήγαγε παλιά 1 εκ.τόνους μαλακό σιτάρι και σήμερα μόνο 250.000 τόνους, με αποτέλεσμα να μην είναι αυτάρκης. “Είναι η ώρα τώρα να καλλιεργηθεί και μαλακό σιτάρι, ώστε να αποκτήσουμε εθνικό απόθεμα”, επεσήμανε ο κ.Κουρέτας. Πρόσθεσε ακόμη πως “αν το βαμβάκι της Θεσσαλίας γινόταν νήμα και εσώρουχα στην Ελλάδα, θα είχε έσοδα 1 δις ευρώ/χρόνο”, ενώ κατέληξε λέγοντας πως “όποιος θεωρεί, ότι η ανάπτυξη είναι μόνο ενέργεια, real estate και τουρισμός και δεν επενδύει στην πρωτογενή παραγωγή, κάνει λάθος”.

Ο Βασίλης Φραντζολάς, Ιδρυτής της “Oliveoilseminars.com”, τόνισε, ότι ο τομέας της ελιάς προσφέρεται για ανάπτυξη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εκφράζοντας την ανησυχία, ότι η Ελλάδα είναι πίσω στο προϊόν της ελιάς και του ελαιόλαδου, λόγω έλλειψης εκπαίδευσης. Όπως ανέφερε, το τυποποιημένο ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν είναι μόνο 3,5% και το υπόλοιπο είναι χύμα, ενώ για παράδειγμα στην Τουρκία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 4,5%. “Το 95% των Ελλήνων παραγωγών δουλεύει με πρακτική εμπειρία, ενώ στην Ιταλία το ποσοστό αυτό είναι μόνο 3%”, επεσήμανε, προσθέτοντας, ότι μπορεί να δοθεί έμφαση σε τομείς όπως η δακοκτονία και η φυτοπροστασία με χρήση της τεχνολογίας, όπως τα drones.

Ο Δρ.Αθανάσιος Γκέρτσης, Καθηγητής Αγρονομίας στο “Perrotis College” της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, μίλησε για τη “γεωργία ακριβείας” ως “μία στρατηγική διαχείρισης”. Τόνισε πως οι πολιτικές πρέπει να είναι “κυκλικές, ολιστικές και συνεργατικές”, ενώ χαρακτήρισε ως “μεγάλο όπλο” την τεχνολογία με αξιόπιστα δεδομένα. Πρότεινε τη δημιουργία “μικρών και ευέλικτων σχημάτων”, ενώ μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας , “κέντρων αγροτικών εφαρμογών” στην Ελλάδα, ώστε οι παραγωγοί να λαμβάνουν υπεύθυνη ενημέρωση και συμβουλευτική.

Ο Θωμάς Κουτσουπιάς, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγρινίου, υπογράμμισε πως  ο πρωτογενής τομέας είναι περιβαλλοντικός, καθώς “ύπαιθρος και ΑΠΕ είναι συνυφασμένες”. Όπως ανέφερε, ο Συνεταιρισμός ασχολήθηκε με τις ΑΠΕ πριν 12 χρόνια και σήμερα έχει 5.500 μέλη στις ενεργειακές κοινότητες, ενώ οι επενδύσεις φτάνουν τα 600 εκ.ευρώ. “Έχουμε ενεργειακή δημοκρατία, καθώς το εισόδημα από τις ΑΠΕ διαχέεται στην επαρχία και γίνεται μόχλευση των χρημάτων”, ανέφερε, τονίζοντας, ότι “το λιανεμπόριο θέλει οργανωμένους συνεταιρισμούς”.

Ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της βιομηχανίας ζωοτροφών “ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε.” μίλησε για την πρόκληση της κλιματικής κρίσης, αναφέροντας ως παράδειγμα, ότι ενώ πέρυσι η συλλογή τριφυλλιού έγινε τον Ιούνιο, φέτος έχει ήδη αρχίσει. Τόνισε την ανάγκη ελέγχων της πολιτείας σε επιχειρήσεις του κλάδου, των μη καθυστερούμενων πληρωμών από τις βιομηχανίες, των συμπράξεων και της υιοθέτησης καινοτόμων λύσεων “σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα ή ακόμη και την εισαγωγή  R & D λύσεων από το εξωτερικό, για έργα και επενδύσεις, όπως η πράσινη μετάβαση”.

Ο Αλκιβιάδης Αλεξάνδρου, Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς έθεσε ως ζητούμενο την “αναγεννητική γεωργία”, με μικρότερες εκπομπές άνθρακα και βιοποικιλότητα. “Στην Ελλάδα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην υλοποίηση μη ποσοτικών, αλλά ποιοτικών ζητούμενων, όπως η πράσινη στρατηγική”, είπε και τόνισε, ότι πρέπει να υπάρχει “δημογραφική ανανέωση” των εμπλεκομένων στη γεωργία και αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους με σωστή αξιοποίηση κονδυλίων. Αναφέρθηκε ακόμη στο τμήμα “R & D” της Τράπεζας για “ανθρωπο-δεσμευτική γεωργία” με τη δημιουργία ακόμη και ενός “χρηματιστηρίου άνθρακα”.

Ο Ανδρέας Δημητρίου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων “Πίνδος”, επεσήμανε ως απειλές τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση, την αύξηση των επιτοκίων, αλλά και την έλλειψη εργατικού δυναμικού. “Να κάνουμε το άλμα, να αλλάξουμε κουλτούρα, να παράξουμε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, διασφαλίζοντας την επάρκεια”, τόνισε, προσθέτοντας πως οι πλήρως καθετοποιημένες, ισχυρές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, θα καταστήσουν βιώσιμο και ανταγωνιστικό τον Έλληνα παραγωγό.

Ο Πάνος Τουρναβίτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας μίλησε για ένα διαφορετικό μοντέλο αγροτών, τραπεζών και επιχειρήσεων, με επίκεντρο τις τεχνολογικές εξελίξεις, τη χρηματοδότηση συνεργατικών σχημάτων και την ολιστική διαχείριση σε επίπεδο χώρας και όχι περιφέρειας. ” Πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα, με ενσωμάτωση ESG κριτηρίων, να ενισχύσουμε τη γνώση των αγροτών με ενημερωτικές ημερίδες και συμπράξεις με πανεπιστήμια και να γίνει διάχυση των πόρων”, τόνισε.

Ο Bruno Kachrilas, General Manager Greece στην Group Roullier – TIMAC AGRO I ΛΥΔΑ χαρακτήρισε την κλιματική κρίση ως την κυριότερη απειλή παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα, όπως είπε, προστίθενται η ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού, η έλλειψη τεχνογνωσίας, το μικρό μέγεθος μέσου κλήρου και η έλλειψη συνεργασιών. “Να εστιάσουμε στη διαφοροποίηση του ελληνικού προϊόντος χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και μειώνοντας ταυτόχρονα το περιβαλλοντικό αποτύπωμα”, επεσήμανε και πρόσθεσε, ότι ο αγρότης πρέπει να είναι και επιχειρηματίας, ενώ από την πλευρά τους οι εταιρείες να προτείνουν οι ίδιες λύσεις στους παραγωγούς πιο ποιοτικά προϊόντα.

Ο Αλέξανδρος Μποτός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τυροκομικής Εταιρείας  “ΡΟΥΣΣΑΣ Α.Ε.” αναφέρθηκε στην έλλειψη εργατικού δυναμικού. “Στην πρωτογενή παραγωγή, χωρίς εργατικά χέρια, η αγροτική παραγωγή πεθαίνει και το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο στη μεταποίηση”, επεσήμανε. Τόνισε πως έγιναν θετικές κινήσεις από το υπουργείο, το οποίο βοήθησε διεπαγγελματικές οργανώσεις, αλλά, όπως είπε, “χρειάζονται συνεχή υποστήριξη για να επιβιώσουν”.

Η Ιωάννα- Αλεξάνδρα Σαϊτη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της “INTERCOMM FOODS SA” επίσης εντόπισε ως πρόβλημα του αγροτοδιατροφικού τομέα την έλλειψη εργατικού δυναμικού, “τόσο ανειδίκευτου, όσο και εξειδικευμένου”,  όπως είπε, ενώ επεσήμανε πως η μετάκληση ξένων εργατών γης πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη ως διαδικασία. Τόνισε ακόμη πως “η βιομηχανία πρέπει να ενθαρρύνει τους αγροτες για νέες παραγωγές, ενάντια στην κλιματική αλλαγή, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα και εξοικονόμηση πόρων”.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Πανάγος, Εκδότης και Διευθυντής εφημερίδας “Agrenda”.

Πηγή: https://tinealarissa.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.