Κουρέτας: Βασική προτεραιότητα η στήριξη των επιχειρήσεων

Εκδόθηκαν οι πρώτες προσκλήσεις από το πρόγραμμα Θεσσαλία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Τις προσκλήσεις που εκδόθηκαν από το πρόγραμμα Θεσσαλία 2021-27 και οι οποίες αφορούν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, παρουσίασε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, παρουσία της προϊσταμένης της Διαχειριστικής Αρχής Πολυτίμης Γραβάνη και εκπροσώπων των ΣΒΘΣΕ – Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και των Επιμελητηρίων της Θεσσαλίας.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην Προτεραιότητα 1 και στις Προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί, μέσω των ειδικών στόχων, με ιδιαίτερη αναφορά στην Πρόσκληση για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μέσω δράσεων προβολής και δικτύωσης (συμμετοχή σε εκθέσεις), αλλά και στις τρεις επιπλέον Προσκλήσεις που προγραμματίζονται να εκδοθούν εντός του έτους.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα «η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων που αποτελούν τον μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και ιδιαίτερα μετά τις συνέπειες που υπέστησαν αρκετές από τον Daniel. Επενδύουμε στην πολύ καλή συνεργασία με τις επιχειρήσεις και τους φορείς που τους εκπροσωπούν και για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε ειδικό γραφείο επιχειρηματικότητας. Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, σε ότι αφορά την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, δύο τομείς που πάνε μαζί. Είμαστε χαρούμενοι γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα θα απορροφήσουμε το 40% κονδυλίων από τα 70 εκατομμύρια που προβλέπονται από το πρόγραμμα. Είναι καλό που αυτά τα χρήματα θα πέσουν στην πραγματική οικονομία, δίνοντας ανάσα σε πολλές θεσσαλικές επιχειρήσεις. Σίγουρα οι δράσεις αυτές αποτελούν οδηγό για τις επόμενες προσκλήσεις».
Από την πλευρά της η κ. Γραβάνη παρουσίασε αναλυτικά την Πρόσκληση για την ενίσχυση εξωστρέφειας επιχειρήσεων μέσω δράσεων προβολής και δικτύωσης, σημειώνοντας πως «αν χρειαστεί, υπάρχει δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού».

Ο γενικός διευθυντής της ΑΕΔΕΠ (ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης του Προγράμματος στη Θεσσαλία) Απόστολος Παπαδούλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση θα είναι επιλέξιμες». Χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ενισχύσει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διευκρινίζοντας ότι «από το Τομεακό Πρόγραμμα 2014-20 που αφορούσε στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, λόγω covid-19 δεν υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση και υπάρχει ανάγκη τέτοιων προγραμμάτων». Τέλος δήλωσε αισιόδοξος ως πως την απορροφητικότητα των κονδυλίων.


Αναλυτικότερα οι Προσκλήσεις:
Η Προτεραιότητα 1 του Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021-2027 αφορά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης ενός σύγχρονου, εξωστρεφούς και καινοτόμου παραγωγικού συστήματος και έχει συνολικό προυπολογισμού 70,3εκ.€ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η Προτεραιότητα αναλύεται σε τρείς επιμέρους τομείς (Ειδικούς Στόχους):
1.1 Ανάπτυξη & ενίσχυση των ικανοτήτων έρευνας & καινοτομίας & αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών,
1.2 Αξιοποίηση των οφελών της ψηφιοποίησης για τους πολίτες, τις εταιρείες, τους ερευνητικούς οργανισμούς και τις δημόσιες αρχές και
1.3 Ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ και δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΜΜΕ, μεταξύ άλλων μέσω παραγωγικών επενδύσεων.
Εντός 2024:
– Στο πλαίσιο του 1ου Ειδικού Στόχου εκδόθηκε η Πρόσκληση «Περιφερειακός μηχανισμός παρακολούθησης, υποστήριξης, ενημέρωσης και σύνδεσης επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς». Οι βασικοί στόχοι του Περιφερειακού Μηχανισμού είναι οι εξής: α) Η ενίσχυση της δικτύωσης των επιχειρήσεων και ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, με εστίαση στην ανάγκη ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων και β) η εστίαση της Έρευνας & Καινοτομίας των ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στις ανάγκες των επιχειρήσεων και στις ευκαιρίες που αναδεικνύει η RIS3. Προβλέπεται η χρηματοδότηση του μηχανισμού για δύο (2) έτη από την έναρξη λειτουργίας του με δυνατότητα συνέχισης της χρηματοδότησης του βάσει αξιολόγησης των αποτελεσμάτων από την λειτουργία του.
– Στο πλαίσιο του 2ου ειδικού στόχου εκδόθηκε η Πρόσκληση «Δημιουργία και λειτουργία υποδομής παροχής υψηλού επιπέδου Δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» και εντάχθηκαν τέσσερα «μεταφερόμενα» έργα από το ΠΕΠ 2014-2020, συνολικού Π/Υ 1 εκ €, που αφορούν σε αναβάθμιση και εμπλουτισμό των ψηφιακών υπηρεσιών των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Θεσσαλίας (Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας).
– Στο πλαίσιο του 3ου ειδικού στόχου εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες η Πρόσκληση «Ενίσχυση εξωστρέφειας επιχειρήσεων μέσω δράσεων προβολής και δικτύωσης», Π/Υ2 εκ. €. Η Πρόσκληση απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές Επιχειρήσεις (μεταποιητικές) και χρηματοδοτείται η συμμετοχή των επιχειρήσεων σε μία ή περισσότερες εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με μέγιστο επιχορηγούμενο προϋπολογισμό κάθε επενδυτικού σχεδίου 90.000€ με την επιδότηση να ανέρχεται στο 50%. Είναι η πρώτη Πρόσκληση του Προγράμματος που αφορά αμιγώς σε Επιχειρήσεις και αναμένουμε από τους συλλογικούς Φορείς των Επιχειρήσεων (Επιμελητήρια και Συνδέσμους Βιομηχάνων) να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους. Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων [https://opske.gr] ξεκινά στις 2-7-2024, ώρα 13:00 με καταληκτική ημερομηνία την 16-9-2024, ώρα 14:00. Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) αποτελείται από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή / και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος, όσο και η Αναπτυξιακή Εταιρία Διαχείρισης Ευρωπαικών Προγραμμάτων ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης είναι στην διάθεση των Επιχειρήσεων για κάθε διευκρίνηση και υποστήριξη, προκειμένου να υποβάλλουν άρτιες προτάσεις.
Τρεις επιπλέον Προσκλήσεις στον τομέα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Θεσσαλικής Οικονομίας οι οποίες είναι σήμερα σε στάδιο εξειδίκευσης προγραμματίζεται να εκδοθούν εντός του έτους. Αυτές είναι:
1. «Αναβάθμιση, συμπλήρωση και επέκταση δημόσιων υποδομών έρευνας και καινοτομίας στους τομείς προτεραιότητας της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης», ενδεικτικού Π/Υ 4 εκ € και θα αφορά σε προμήθεια εξοπλισμού, συναφείς εργασίες και υπηρεσίες των δημόσιων ερευνητικών υποδομών της Θεσσαλίας για την ανάπτυξη έργων εφαρμοσμένης έρευνας για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας αποκλειστικά στους τομείς της περιφερειακής στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης.
2. «Συμπράξεις Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία με Ερευνητικούς φορείς, για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που εντάσσονται στις προτεραιότητες της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης σε περιφερειακό επίπεδο» ενδεικτικού Π/Υ 6 εκ € και θα απευθύνεται σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα ή Πανεπιστημιακά Εργαστήρια με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών στους τομείς προτεραιότητας RIS στο περιφερειακό επίπεδο.
3. «Ενίσχυση ΜΜΕ με στόχευση στους τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3)», ενδεικτικού Π/Υ 12 εκ€ και θα αφορά στην ενίσχυση επενδύσεων στους τομείς της RIS3 για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με στόχους την αύξηση εξαγωγών και δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Πρόσκληση θα απευθύνεται σε υφιστάμενες & νέες επιχειρήσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.