Παπαστεργίου από Λάρισα: «Να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες» (βίντεο)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

«Στη Λάρισα και στη Θεσσαλία σήμερα ενισχύουμε την καινοτομία και βοηθάμε χτιστεί ένα τοπικό οικοσύστημα για την αγροδιατροφή, το περιβάλλον, την χωροταξία και πολλά άλλα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου το απόγευμα της Παρασκευή από το πάρκο Καινοτομίας Joist, όπου και πραγματοποιείται η διήμερη μεγάλη έκθεση Innovent Forum.

Ο κ. Παπαστεργίου που ήταν και κεντρικός ομιλητής σε θέμα με τίτλο «ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων στους κλάδους της αγροδιατροφής, ενέργειας και περιβάλλοντος», στάθηκε στους στόχους της πολιτείας, στο νέο νομοσχέδιο για τον κανονισμός διακυβέρνησης δεδομένων, αλλά και τους 13 ελληνικούς μικροδορυφόρους που θα εκτοξευθούν το τελευταίο τρίμηνο του έτους και το πρώτο του 2026.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Λάρισα για να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την καινοτομία, αλλά και νέες επιχειρήσεις να βρουν το δρόμο τους κι ενδιαφέροντα πεδία με όσα προκύπτουν. Την ώρα αυτή όμως προκύπτουν νέες προκλήσεις με την τεχνητή νοημοσύνη, την διακυβέρνηση δεδομένων. Σήμερα, μάλιστα, βρίσκεται σε διαβούλευση το νέο μας νομοσχέδιο για τον κανονισμό διακυβέρνησης δεδομένων.

Τα δεδομένα είναι η καύσιμη ύλη της τεχνητής νοημοσύνης και θέλουμε πώς μπορούμε με τα δεδομένα, την τεχνητή νοημοσύνη και υποδομές στην Ελλάδα, όπως ο ελληνικός υπερυπολογιστής Δαίδαλος, που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης να δημιουργήσουμε τοπικά οικοσυστήματα για την αγροδιατροδή, το το περιβάλλον, τα δάση, τα νερά και την χωροταξία», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της ομιλίας.

Από την πλευρά της η αντιπρύτανης Καινοτομίας, Διεθνοποίησης, Συνεργασιών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγήτρια Χρυσή Λασπίδου, στάθηκε στη σημαντικότητα της έκθεσης που διεξάγεται για ακόμα μία χρονιά. «Είναι ένας χώρος που όλοι μαζί βρίσκονται και χτίζουν το οικοσύστημα καινοτομίας για την Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Οι τομείς που επικεντρώνεται το Forum είναι κι αυτοί που επικεντρώνεται και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχουμε την αγροδιατροφή που είναι μια μεγάλη δύναμη, αλλά και τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε μεταξύ άλλων η ίδια.

«Να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες»

«Σκοπός μας είναι να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τους πολίτες και να μπορέσουμε να φέρουμε τους περισσότερες υπηρεσίες στο κινητό νικώντας την γραφειοκρατεία. Κάποιες διεργασίες μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα, αρκεί να σκεφτούμε διαφορετικά κάνοντας αναφορά στο παράδειγμα με τις ασφάλειες αυτοκινήτων», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε ότι το ίδιο θα υλοποιηθεί και με τις εταιρείες ενέργειας, ήδη υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής παρόχου μόνο με την επιλογή δυνατότητας consent,

Η Ελλάδα στο διάστημα

«Δεν είναι ανέκδοτο η διαστημική πολιτική της χώρας. Η Ελλάδα πλέον θα έχει 13 μικροδορυφόρους που εκτοξεύονται το τελευταίο τρίμηνο του 2025 και το πρώτο τρίμηνο του 2026», πρόσθεσε ο κ. Παπαστεργίου που έθεσε τους στόχους για το μέλλον.

Ο υπουργός εξήγησε πως πλέον θα παρέχονται πληροφορίες με πολύ μεγάλη ακρίβεια και συχνότητα πάνω στον αγροτικό τομέα και την αγροτική παραγωγή, αλλά και στο περιβάλλον με την πρόβλεψη του καιρού. «Αυτό θα δουλέψει παράλληλα με τους νέους 80 μετεωρολογικούς σταθμούς. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα κατεβαίνουν σε ένα hub κι ο καθένας δωρεάν θα μπορεί να αναπτύξει εφαρμογές».

Θυμίζουμε ότι το Innovent Forum 2025 θα συνεχιστεί κι αύριο, Σάββατο 15 Φεβρουαρίου με σημαντικές ομιλίες και συζητήσεις.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

Πηγή: Larissanet.gr 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.