Ο Αγοραστός πρεσβευτής της δράσης Ε.Ε. για κλίμα και ενέργεια

Πρεσβευτής στο «Σύμφωνο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή» της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης έγινε ο Κώστας Αγοραστός, με τη Θεσσαλία να συμμετέχει στην μεγαλύτερη αστική πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια παγκοσμίως.

«Η διάκριση αυτή έρχεται ως αναγνώριση των μεγάλων περιβαλλοντικών έργων που έχουμε κατασκευάσει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και του εμβληματικού έργου της ανασύστασης της λίμνης Κάρλα, που αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και θα μας δώσει τη δυνατότητα να δράσουμε σε ένα νέο πεδίο, το οποίο απασχολεί σήμερα όλο τον κόσμο, την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Το «Σύμφωνο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή» ενώνει χιλιάδες τοπικές και περιφερειακές αρχές που δεσμεύονται οικειοθελώς να υλοποιήσουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια στην περιοχή τους.

Αυτή η μοναδική κίνηση από τη βάση προς τα πάνω, η οποία ξεκίνησε το 2008 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τώρα αριθμεί πάνω από 7.600 υπογράφοντες -Περιφέρειες και Δήμους- που δεσμεύονται να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν.

Το 2015, η πρωτοβουλία ανέλαβε νέους στόχους. Το Σύμφωνο για το Κλίμα και την Ενέργεια ενισχύεται. Εκτός από την αρχική δέσμευση της μείωσης των εκπομπών CO2 τώρα περιλαμβάνει και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Οι υπογράφουσες τοπικές αρχές μοιράζονται ένα όραμα για τη δημιουργία πόλεων απαλλαγμένων από άνθρακα και ανθεκτικών, όπου οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, βιώσιμη και προσιτή ενέργεια.

Δεσμεύονται να αναπτύξουν σχέδια δράσης για την αειφόρο ενέργεια και το κλίμα για το 2030, και να εφαρμόσουν τοπικά μέτρα μείωσης της αλλαγής του κλίματος καθώς και δραστηριότητες προσαρμογής.

Το 2016, τα μέλη του Σύμφωνου ξεκίνησαν τη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμαχία περιφερειών και πόλεων.

Η ομάδα των Πρέσβεων του Συμφώνου της Επιτροπής των Περιφερειών αποτελείται από τοπικούς και περιφερειακούς εκλεγμένους πολιτικούς των οποίων οι περιφέρειες και οι πόλεις έχουν ήδη υπογράψει το Σύμφωνο. Θα γίνουν κλιματικοί απεσταλμένοι, μιλώντας σε διεθνείς εκδηλώσεις και ενθαρρύνοντας πόλεις και περιφέρειες να ενταχθούν στο Σύμφωνο.

Οι υπογράφοντες το Σύμφωνο υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενεργειών αειφόρου ενέργειας και κλίματος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.