Ο Θεσσαλός υδραυλικός με τις 1.000 εφευρέσεις- Ποιος είναι ο επόμενος στόχος

Έχει τις λύσεις για κάθε πρόβλημα. Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί στη συνεχή ροή της σκέψης του. Ο κ. Νίκος Χαλκίδης, ένας Κύρος Γρανάζης από τη Λάρισα, είναι πραγματικά μια μηχανή που εφευρίσκει πατέντες για το κάθε τι. Λύση για προστασία από σεισμό, καταποντισμό, πυρκαγιά, λύση που θα λύσει το θέμα της ενέργειας, λύση για ένωση σωλήνων χωρίς κόλληση, λύση για όλα κυριολεκτικά. Εκτός από ένα…

 

 

Συναντάμε τον κ. Χαλκίδη στο σπίτι του στη Νέα Πολιτεία, είχε προηγηθεί μια «πληροφορία» από κοινό γνωστό ότι υπάρχει ένας τύπος που έχει βρει πατέντες για το κάθε τι και μάλιστα τώρα έχει βρει τον τρόπο να θωρακίσει τους κατοίκους πολυκατοικιών από ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού, ή νέας πλημμύρας, ή ακόμη και φωτιάς.

Ο κ. Χαλκίδης περιμένει έξω από το σπίτι του τον φωτογράφο και τον δημοσιογράφο της «Ε». Αφού μας χαιρετάει με ένα μεγάλο και ειλικρινές χαμόγελο, κατευθυνόμαστε σε μια σκάλα που οδηγεί προς ένα υπόγειο. Ανάβοντας τα φώτα, διασκορπισμένα σε όλο τον χώρο μηχανήματα και πατέντες δικής του επινόησης για το κάθε τι.

Αυτό τι είναι, ρωτάμε τον κ. Χαλκίδη, δείχνοντάς του ένα μικρό καρότσι, σαν σασί αυτοκινήτου με τέσσερις ρόδες, που δέσποζε στον χώρο «κάτσε, δημοσιογράφε» θα μας πει, «αυτό δεν είναι έτοιμο ακόμη, αλλά όταν ετοιμαστεί θα λύσει το πρόβλημα της ενέργειας αφού θα παράγει ρεύμα χωρίς καύσιμο».

 

 

Μα να μιλήσουμε γι’ αυτό τότε, δεν υπάρχει κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτό θα του πούμε, «όχι ακόμη, δεν το έχω τελειοποιήσει ακόμη ούτε το έχω το έχω κατοχυρώσει, θα ξαναέρθετε να μιλήσουμε όταν το έχω έτοιμο».

Ακούσαμε ότι έχετε τη λύση να προστατεύετε τους κατοίκους πολυκατοικιών από σεισμό, πλημμύρα και φωτιά, «σωστά ακούσατε. Ελάτε από δω να σας δείξω πώς λειτουργεί» θα μας πει και θα μας οδηγήσει σε μια μακέτα πολυκατοικίας. «Όταν γίνεται σεισμός» θα μας πει, «ακόμη και όταν είναι νύχτα, μέσω ενός πολύ απλού συστήματος με μια μπίλια που από το κούνημα του σεισμού μετατοπίζεται, ηχεί ένας συνεχής ήχος. Τότε οι κάτοικοι της πολυκατοικίας ειδοποιημένοι από τον ήχο θα τρέχουν στον χώρο του κλιμακοστασίου. Αυτός ο χώρος όμως δεν είναι απλά σκαλιά, αλλά ένα είδος σωλήνα που προστατεύει όσα ρίχτερ και αν κάνει. Έξω μέταλλο, ενδιάμεσα πετροβάμβακας και από μέσα πάλι μέταλλο, και όλος αυτός ο κύλινδρος συνδέεται όπως συμβαίνει σε όλες τις πολυκατοικίες με διάδρομο. Σε περίπτωση σεισμού λοιπόν ή πυρκαγιάς, οι κάτοικοι κατευθύνονται εκεί και να πέσει έπειτα ολόκληρη η πολυκατοικία αυτοί δεν θα πάθουν τίποτα. Ομοίως και σε περίπτωση πυρκαγιάς. Και να καίγεται όλη η πολυκατοικία αυτοί θα είναι ανέπαφοι εκεί. Οξυγόνο θα εισέρχεται στον χώρο από οπές και ανοίγματα στο πάνω μέρος της κατασκευής». Ναι, αλλά θα κοστίζει πολύ μια τέτοια κατασκευή, θα του επισημάνουμε για να μας απαντήσει αφοπλιστικά, «και τι είναι τα λεφτά μπροστά στην ανθρώπινη ζωή». Τι έχετε σπουδάσει, κ. Νίκο, θα τον ρωτήσουμε, «τι σπούδασα; Απόφοιτος Δημοτικού είμαι. Αλλά από μικρό παιδί ακόμη το μυαλό μου έτρεχε σε πράγματα και εφευρέσεις. Υδραυλικός ήταν η δουλειά μου πριν συνταξιοδοτηθώ». Ακόμη και όταν κοιμάστε εσείς θα σκέφτεστε την επόμενή σας εφεύρεση θα του πούμε γελώντας, «πραγματικά, συνέχεια το μυαλό μου γυρνάει πώς θα λύσω εκείνο ή πώς θα φτιάξω εκείνο. Να αυτό που βλέπετε στον τοίχο, είναι αυτό που λύνει το πρόβλημα τοποθέτησης των κλιματιστικών. Τοποθετείται αυτός ο «γερανός» με μια βίδα στον τοίχο, και το σήκωμα της εξωτερικής μονάδας εκεί που χρειαζόταν τρία άτομα, μ’ αυτό το μηχάνημα το κάνει και ένας άνθρωπος μόνος του».

Πάνω σε ένα τραπέζι, που πιο πολύ έμοιαζε για χώρο έκθεσης παρά για πάγκος εργασίας, ήταν δύο σωλήνες, λίγο παράξενοι, με παράξενο «λαιμό». Αυτοί οι σωλήνες εδώ τι είναι, θα τον ρωτήσουμε, και γιατί είναι έτσι; «δημοσιογράφε, μ’ αυτούς εδώ τους σωλήνες που βλέπεις κέρδισα διαγωνισμό ευρεσιτεχνίας στην Κίνα. Είναι σωλήνες που ενώνονται μεταξύ τους χωρίς κόλληση!». Και αντέχει η ένωση, δεν έχει διαρροή; «είναι δοκιμασμένη και αντέχει μέχρι 85 ατμόσφαιρες! Δοκιμασμένοι οι σωλήνες σε ειδικό μηχάνημα, τι έτσι θα έδιναν οι Κινέζοι την πρώτη θέση;» τονίζει. Για ποιο πράγμα όμως δεν μπορεί να βρει λύση; Μα φυσικά για τη χρηματοδότηση που θα τον κάνει να υλοποιήσει τα σχέδιά του.

Εφημερίδα Ελευθερία / Θανάσης Αραμπατζής

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.