Ποινική δίωξη για ελλιπείς ελέγχους στη σύμβαση 717

Στην άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η υπόθεση αφορά την έρευνα της ΕΑΔ για την περίφημη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, η μη έγκαιρη υλοποίηση της οποίας συνδέεται αιτιωδώς –σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές– με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Οι δύο ελεγκτές της ανεξάρτητης αρχής διώκονται για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Κι αυτό διότι ενώ έκαναν ενδελεχή έλεγχο αναφορικά με την πολυετή καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης, τελικά εντόπισαν πειθαρχικές, όχι όμως και ποινικές ευθύνες εις βάρος των υπευθύνων της κοινοπραξίας που είχε την ευθύνη υλοποίησης της σύμβασης.

Για το ίδιο θέμα, δηλαδή την καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης, το Γραφείο των Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων (EPPO) της Αθήνας άσκησε προ μηνών βαριές διώξεις για απάτη και απιστία εις βάρος συνολικά 23 ατόμων. Πρόκειται για πρώην και εν ενεργεία στελέχη της κοινοπραξίας, της ΕΡΓΟΣΕ και του υπουργείου Μεταφορών, που είχαν την ευθύνη υλοποίησης του έργου.

Το χρονικό

Η σύμβαση της ΕΡΓΟΣΕ με τις εταιρείες της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ και Alstom για την αποκατάσταση της λειτουργίας των συστημάτων τηλεδιοίκησης και σημαδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου υπεγράφη το 2014 και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα.

Κατόπιν καταγγελιών που υποβλήθηκαν στις αρμόδιες αρχές προ του δυστυχήματος των Τεμπών, αρχικά η Εισαγγελία Διαφθοράς, ακολούθως ο οικονομικός εισαγγελέας και τελικά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ανέλαβαν διαδοχικά να ερευνήσουν τις αιτίες για την πολυετή καθυστέρηση στην υλοποίηση της σύμβασης. Δύο ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διώκονται για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος επειδή μετά την έρευνα για την καθυστέρηση υλοποίησης δεν εντόπισαν ποινικές ευθύνες

 

Το πόρισμα της ΕΑΔ ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, με τους υπογράφοντες να εισηγούνται την επιβολή πειθαρχικών, όχι όμως και ποινικών κυρώσεων. Εν τω μεταξύ, τον Μάιο του 2022, αρκετούς μήνες πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα, παράλληλη έρευνα για το ίδιο θέμα, τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717, ξεκίνησε και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, καθώς το έργο χρηματοδοτείτο κατά 85% από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συγκεκριμένη έρευνα ολοκληρώθηκε με την άσκηση –τον Δεκέμβριο του 2023– κακουργηματικών διώξεων εις βάρος 23 ατόμων.

Ταυτόχρονα, όμως, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τη δικογραφία προκειμένου να διερευνηθεί εάν οι ελεγκτές της ΕΑΔ υπέπεσαν στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά τον έλεγχο της «717». Για την υπόθεση διετάχθη προκαταρκτική εξέταση, με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας να οδηγεί στην άσκηση διώξεων εις βάρος των δύο στελεχών της ανεξάρτητης αρχής για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Η «Κ» απέστειλε χθες διευκρινιστικό ερώτημα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε λάβει σχετική απάντηση.

Εκδίκαση προσφυγών

Εν τω μεταξύ, εκδικάστηκαν οι προσφυγές των 23 κατηγορουμένων της υπόθεσης κατά των χρηματικών εγγυήσεων που τους επεβλήθησαν μετά τις απολογίες τους ενώπιον της ανακρίτριας – εγγυήσεις που άγγιζαν ακόμη και τις 900.000 ευρώ. Ορισμένες προσφυγές έγιναν ενώπιον της ανακρίτριας, με την τελευταία να τις απορρίπτει στο σύνολό τους, ενώ ακόμη έξι εστάλησαν στο δικαστικό συμβούλιο. Εξ αυτών δύο έγιναν δεκτές, με τις ιδιαίτερα υψηλές εγγυήσεις να αντικαθίστανται με «παρών» στο αστυνομικό τμήμα. Mεταξύ αυτών και ενός πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ, ενώ οι υπόλοιπες είτε διατηρήθηκαν αμετάβλητες είτε αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Με τα συμβούλια, πάντως, να υιοθετούν εξ ολοκλήρου την εισαγγελική πρόταση περί παραπομπής.

Πηγή: kathimerini.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.