Τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι φέτος το καλοκαίρι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου θα είναι εντονότερη σε σχέση με προηγούμενα έτη, λόγω του πολύ ήπιου χειμώνα που προηγήθηκε, επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΕΟΔΥ.
Μέχρι τις 31/7 στην Ελλάδα είχαν διαγνωσθεί και διερευνηθεί 33 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 17 τον Ιούλιο. Κατά τη φετινή περίοδο έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 73 ετών. Πέρυσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, είχαν καταγραφεί 11 περιστατικά και δύο θάνατοι, πρόπερσι 25 περιστατικά και κανένας θάνατος και το 2021 μόλις τρία περιστατικά.
Οσον αφορά τη γεωγραφική εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, φέτος έως και σήμερα έχουν καταγραφεί περιστατικά σε οικισμούς στις περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας, Λευκάδας, Χαλκιδικής, Πέλλας, Σερρών, Αχαΐας, Θεσπρωτίας καθώς και στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Ως εκ τούτου οι ειδικοί συνιστούν την τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια (εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και χώρου, χρήση σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών/ανεμιστήρων, κατάλληλων ρούχων κ.ά.).
Στην Ε.Ε. και σε χώρες γειτονικές αυτής κατά τη φετινή περίοδο και έως τις 24 Ιουλίου είχαν εντοπιστεί, εκτός από την Ελλάδα, κρούσματα σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Σερβία. Στη Σεβίλλη της Ισπανίας είχε αναφερθεί από τις αρχές Μαρτίου το πρώτο περιστατικό ιού του Δυτικού Νείλου σε άνθρωπο, γεγονός που ξάφνιασε τους ειδικούς με δεδομένο ότι η περίοδος εκδήλωσης κρουσμάτων είναι συνήθως από Ιούνιο έως Οκτώβριο. Αν και επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) το συνέδεσε με τον ήπιο χειμώνα που προηγήθηκε και προειδοποίησε για μια περίοδο υψηλής εποχικής δραστηριότητας των κουνουπιών και έντονης κυκλοφορίας του ιού.
«Προφυλαχθείτε από τα κουνούπια»
Σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών ενημερώσεων (Δελτίο Τύπου – 14/05/2024, Δελτίο Τύπου – 05/07/2024), ο ΕΟΔΥ συστήνει -εκ νέου- να λαμβάνετε επιμελώς μέτρα προφύλαξης από τα κουνούπια, ως μέτρο προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Όπως είχε προβλεφθεί, η κυκλοφορία του ιού είναι ιδιαίτερα έντονη κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2024, με τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να είναι υψηλότερος σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα έτη για την ίδια χρονική περίοδο. Η γεωγραφική κατανομή του ιού είναι ευρεία, με κρούσματα να έχουν ήδη καταγραφεί σε πέντε Περιφέρειες της χώρας, στη βόρεια, κεντρική και δυτική Ελλάδα. Κατά το προσεχές διάστημα, αναμένονται και άλλα περιστατικά της λοίμωξης στη χώρα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για την εξέλιξη της εποχικής έξαρσης της νόσου και τις περιοχές, όπου έχουν εμφανισθεί κρούσματα κατά την τρέχουσα περίοδο, μπορείτε να ενημερώνεστε από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, που επικαιροποιείται και δημοσιεύεται κάθε Τετάρτη. Καθώς οι περιοχές εμφάνισης των κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, ο ΕΟΔΥ συστήνει να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, με συνέπεια, οπωσδήποτε σε περιοχές όπου έχουν ήδη εμφανισθεί περιστατικά της νόσου αλλά και γενικότερα σε όλη την επικράτεια:
- Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και χώρου (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
- Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά.
Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή και συνέπεια στη λήψη των ατομικών μέτρων προφύλαξης από τα τσιμπήματα κουνουπιών, καθώς τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν πιο σοβαρή μορφή της νόσου.
Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/).