Τέμπη: Για δεύτερη φορά η δικογραφία στη Βουλή – Το προηγούμενο με την Εξεταστική και η εκκρεμότητα με τους Γενικούς Γραμματείς

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Από την προηγούμενη Τετάρτη, στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης, στον πρώτο όροφο της Βουλής, όσοι βουλευτές επιθυμούν μπορούν να διαβάσουν το σύνολο της δικογραφίας για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη μετά τη διαβίβαση του σχετικού υλικού από τον εφέτη ανακριτή που έχει αναλάβει τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης από τον Μάρτιο του 2023.

Η αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή κρίθηκε αναγκαία με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών μετά και τις τελευταίες απολογίες στελεχών του υπουργείου Μεταφορών που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για το πολύνεκρο δυστύχημα. Και αυτό γιατί ανάμεσα στα έγγραφα που προσκόμισαν στον εφέτη ανακριτή οι δύο κατηγορούμενοι είναι και κάποια που απευθύνονται στον πρώην υπουργό Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή και αφορούν τη λειτουργία και ασφάλεια του Σιδηροδρόμου.

Έτσι αφού η δικογραφία έφτασε μέσω του Αρείου Πάγου στον υπουργό Δικαιοσύνης και στη συνέχεια στη Βουλή, οι βουλευτές καλούνται σήμερα να μελετήσουν το υλικό προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο που είναι η πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης στον πρώην υπουργό.

Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι βουλευτές έχουν πρόσβαση στη δικογραφία. Τον Φεβρουάριο του 2024, το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας έκανε δεκτό το αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το δυστύχημα στα Τέμπη να διαβιβαστεί η δικογραφία. Αίτημα που είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2023 και είχε συζητηθεί τότε το ενδεχόμενο παύσης των εργασιών μέχρι να φτάσει η δικογραφία στην Επιτροπή. Τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε καθώς η Επιτροπή ολοκλήρωσε τις εργασίες της πριν τις 22 Φεβρουαρίου όταν και το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα. Να σημειωθεί πάντως πως τότε δεν είχε αποσταλεί το σύνολο της δικογραφίας.

Αντιθέτως σήμερα οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν όλο το υλικό προκειμένου να καταλήξουν σε πρόταση άσκησης ποινικής δίωξης στον κ. Καραμανλή αλλά κυρίως να προσδιορίσουν και το αδίκημα για το οποίο ο πρώην υπουργός θα παραπεμφθεί. Αν δηλαδή θα είναι πλημμέλημα ή κακούργημα.

Να σημειωθεί πάντως πως η έρευνα του εφέτη ανακριτή στο υπουργείο Μεταφορών για τα μη πολιτικά πρόσωπα είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να προκύψουν ποινικές ευθύνες για πρώην Γενικούς Γραμματείς στους τομείς Μεταφορών και Υποδομών.

Στη περίπτωση λοιπόν που ασκηθεί ποινική δίωξη σε Γενικούς Γραμματείς, ενδέχεται να προκύψουν και νέα στοιχεία σε βάρος του κ. Καραμανλή.

Θυμίζουμε πως οι κατηγορούμενοι μέχρι στιγμής στην υπόθεση -σύγκρουση και «μπάζωμα»- είναι 43.

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.