«Τεράστια προσπάθεια για να «επιστρέψει» η Θεσσαλία»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

«Από τον Όλυμπο στο κύμα», σε «Λίμνες και Ποταμούς», αλλά και με τα Τσιτσάνεια στα Τρίκαλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσίασε το σχέδιο δράσης της για το καλοκαίρι του 2025 στο πεδίο του πολιτισμού. Έργα και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών που προσπαθούν να συνδέσουν κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων, τα τοπικά έθιμα και τους καταξιωμένους καλλιτέχνες της Θεσσαλίας, τις ψυχαγωγικές ασχολίες των μικρότερων, τη γαστρονομία και πολλά ακόμα.

Μ΄ έναν προϋπολογισμό που έχει διπλασιαστεί καθώς «αγγίζει» το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, παρουσίασε το φετινό πρόγραμμα καθώς και τις πολιτιστικές προτάσεις για το ίδιο διάστημα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εξειδίκευσε ο καταξιωμένος συνθέτης και σύμβουλος του περιφερειάρχη σε θέματα Πολιτισμού, Γιώργος Ανδρέου και η ειδική σύμβουλος Κυριακή Σπανού, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Πολιτισμού Σωτήρης Σουλούκος γνωστοποίησε τη βούληση της Περιφερειακής Αρχής να προχωρήσει σε αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

«Τεράστια προσπάθεια για να «επιστρέψει» η Θεσσαλία»

Πέρα από όλα τα άλλα στο σχέδιο του πολιτισμού, δίνεται έμφαση σε δράσεις που απευθύνονται στην παιδική και την εφηβική ηλικία, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η ειδική μέριμνα για την ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

«Δε θα ήθελα να υποτιμήσω κανέναν και καμία από το παρελθόν, σήμερα, όμως, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να «επιστρέψει» η Θεσσαλία», δήλωσε ο κ. Κουρέτας και αναφέρθηκε και στα έργα πολιτισμού μέσα από το ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας πως έχουν σταλεί οι προσκλήσεις στους Δήμους και σε συλλόγους για χρηματοδοτήσεις. «Δεν έχω λόγια για να ευχαριστήσω τον κόσμο, τους συλλόγους, τους αντιπεριφερειάρχες, τους περιφερειακούς συμβούλους, τους φορείς του πολιτισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Σουλούκος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή είναι μια σημαντική ημέρα για την Περιφέρεια, καθώς είναι η δεύτερη χρονιά που δίνει το πολιτιστικό της στίγμα. Το 2024 πραγματοποιήθηκαν 440 εκδηλώσεις και για φέτος το ποσοστό αυξήθηκε κατά 25%».

«Είναι προνόμιο και τιμή να φιλοξενεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αυτούς τους τεράστιους καλλιτέχνες. Ο σχεδιασμός των δράσεων του Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι συνεκτικός και πολυδιάσταστος. Τα τρία μεγάλα μουσικά φεστιβάλ συνδέονται άρρηκτα με τα τοπία της Θεσσαλίας και είναι μια προσφορά υψηλού επιπέδου ψυχαγωγίας για το ευρύ κοινό. Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου και σε όλη την Ομάδα Πολιτισμού, αλλά και για την αγάπη με την οποία περιβάλει τον πολιτισμό» σημείωσε με τη σειρά του ο Γ. Ανδρέου.

Τα Μουσικά Φεστιβάλ

Το καλοκαίρι του 2025 με αιχμή τα τρία μεγάλα Μουσικά Φεστιβάλ της Περιφέρειας, η Θεσσαλία φιλοξενεί τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του Ελληνικού τραγουδιού. Η Θεσσαλία συνδέεται με έναν μοναδικό τρόπο με το ποιοτικό Ελληνικό τραγούδι και φιλοξενεί πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνες. Στο φετινό πρόγραμμα δεσπόζει το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη με δύο συναυλίες στη λίμνη Πλαστήρα και στο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων.

Στο Φεστιβάλ «Λιμνών και Ποταμών» της Π.Ε Καρδίτσας με αφηγηματική γραμμή τη σύνδεση τοπίου και μουσικής θα εμφανιστούν η εμβληματική τραγουδίστρια του Μίκη Θεοδωράκη, Μαρία Φαραντούρη μαζί με τον Βασίλη Λέκκα στη Λίμνη Πλαστήρα. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου με τον Γιάννη Κότσιρα στην Ιτέα, ο Κώστας Μακεδόνας στην Αργιθέα, η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Μουζάκι και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Σμόκοβο.

Στο Φεστιβάλ «από τον Όλυμπο στο Κύμα» στην Π.Ε. Λάρισας που εφέτος διαγράφει και καθιερώνει τη συμβολική διαδρομή από τον Θεσσαλικό Όλυμπο στο Αιγαίο θα εμφανιστούν η Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον Μάριο Φραγκούλη στο πάρκο Χατζηχαλάρ στη Λάρισα όπως και ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου στην πανσέληνο του Αυγούστου στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Η Παλιά Αποθήκη Καπνού στην Ελασσόνα, που δεν έχει ποτέ λειτουργήσει μέχρι σήμερα, θα φιλοξενήσει έναν από τους μεγάλους σύγχρονους ράπερ, τον Bloody Hawk, με τεράστια απήχηση στο νεανικό κοινό. Η λαϊκή τραγουδίστρια Γιώτα Νέγκα θα τραγουδήσει στον Αγιόκαμπο και στο Καστρί Λουτρό σε ένα πυκνό μουσικό διήμερο θα εμφανιστεί ο Μανώλης Φάμελος με τον Δώρο Δημοσθένους, με τον Κώστα Μπουντούρη και τον Γιώργο Δημητριάδη, οι εξαιρετικοί Θεσσαλοί καλλιτέχνες Αλέξανδρος Τσιωνάς, Βιργινία Καραγιώργου με τους Γιάννη Λίταινα, Αμαλία Σδρόλια, Νικόλα Έξαρχο και Γιάννη Καλαμπάκα και οι Juke Box.

Στο τρίτο μεγάλο μουσικό Φεστιβάλ της Π.Ε. Τρικάλων, τα Τσιτσάνεια, θα εμφανιστεί η μεγάλη Δήμητρα Γαλάνη με την Εστουδιαντίνα, η Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη σε ένα μουσικό διάλογο Θεοδωράκη – Απόστολου Καλδάρα και η Ορχήστρα Τρικάλων σε συνεργασία με την Κορίνα Λεγάκη με το πρόγραμμα «Λαϊκό Μπελκάντο».

Παράλληλες δράσεις

Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε έχει στόχο την προβολή και ενίσχυση δράσεων που αφορούν επίσης τα πεδία της μουσικής, του χορού, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, του κινηματογράφου και της φωτογραφίας.

Η κα Σπανού ανέφερε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, παράλληλα συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Pelion Festival, συμμετέχει στο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης που διοργανώνει το περιοδικό Θράκα, συνδιοργανώνει τα Καραϊσκάκεια (Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών) και το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στην Καρδίτσα.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πιστεύει στην πρόσβαση στην τέχνη των πιο απομακρυσμένων περιοχών και διοργανώνει το Θέατρο για παιδιά σε απομακρυσμένα χωριά της Περιφέρειας. Πρόσφατα το «Μαύρο Ψαράκι» επισκέφτηκε 21 σχολεία της Π.Ε. Τρικάλων και «Τα Παιδία κρούει» θα επισκεφτούν σχολεία της Μαγνησίας το φθινόπωρο», ανέφερε η κα Σπανού.

Επίσης η ίδια εξήγησε ότι η πολιτική για τον Πολιτισμό «ξεδιπλώνεται» με τους τρεις μεγάλους ταυτοτικούς πολιτιστικούς θεσμούς.

Ο πρώτος αφορά τον Φωτογραφικό Θεσμό Tloupas Path που είναι αφιερωμένος στο έργο του μεγάλου Τάκη Τλούπα. Η κα Σπανού ανέφερε ότι μόλις άνοιξε η πλατφόρμα για την κατάθεση φωτογραφιών για τον διαγωνισμό στην ιστοσελίδα του Tloupas Path. Ο δεύτερος μεγάλος θεσμός είναι οι «Μέρες Παπαδιαμάντη» στη Σκιάθο που θα πραγματοποιηθούν την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και τέλος το διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Under Thirty που έχει προγραμματιστεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στο Θέατρο Τεμπών, στο Ομόλιο, επιχειρώντας να επαναπροσδιορίσει και το «μεγάλο τραύμα» στην περιοχή των Τεμπών.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.