Θεσσαλία: «Πυρετός» συσκέψεων για τον καύσωνα – Τί αποφασίστηκε

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων έλαβε χώρα χθες σύσκεψη του ΠΕΣΟΠΠ Θεσσαλίας όπου αναπτύχθηκαν οι ιδιαιτερότητες του φαινομένου καθώς και οι αρμοδιότητες κάθε οργανισμού, φορέα και υπηρεσίας.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:
«Ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Λεοντάρης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα το επερχόμενο φαινόμενο καύσωνα και τις συνέπειες που συνεπάγεται.

Μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων του ΠΕΣΟΠΠ και της αντίστοιχης που συγκάλεσε το ΥπΚΚ&ΠΠ συνοψίζονται τα εξής:

Α. ΓΕΝΙΚΑ

1, Επισημαίνεται η ανάγκη μελέτης της νομοθεσίας και η εφαρμογή των διατάξεων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ατόμων και οργανισμών.

Όλη η νομοθεσία που αφορά στην Πολιτική Προστασία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥπΚΚ&ΠΠ και βρίσκεται εδώ: https://civilprotection.gov.gr/parousiasi-forea/nomothesia
Β. ΚΑΥΣΩΝΑΣ

Το φαινόμενο του καύσωνα που θα επηρεάσει και τη Θεσσαλία θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη και θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την αντιμετώπιση τόσο της επίδρασής του στη ζωή του ανθρώπου αλλά και των ζώων.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες προφύλαξης γενικά και να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο κυρίως τις ώρες 12:00 έως 17:00
Να λάβουμε μέτρα για να εξασφαλίσουμε κλιματιζόμενους χώρους για τις ευπαθείς κυρίως ομάδες ατόμων αλλά και για κάποιον που θα ζητήσει υποστήριξη.
Σ΄ ότι αφορά στα σχολεία και για τους εργαζόμενους τα αρμόδια υπουργεία (ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΥΓΕΙΑΣ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ) θα εκδώσουν αντίστοιχες εγκυκλίους εντός της ημέρας. Οι εγκύκλιοι θα αφορούν στη λειτουργία των σχολείων, των υγειονομικών μονάδων και των δημοσίων υπηρεσιών. Θα προσδιορίζουν παύση εργασίας 12:00 -17:00 κατά περιοχές όπου ο συνδυασμός θερμοκρασίας και υγρασίας το επιβάλλει.
Αντίστοιχη εγκύκλιος θα εκδοθεί και για την εφαρμογή της τηλε-εργασίας
Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα βρίσκονται εδώ. https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/kaysonas
Γ. ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ανέμους οι οποίοι κατά περιοχή και κατά περιόδους θα έχουν μέση έως υψηλή ένταση αποτελούν κριτήριο και ευνοϊκή συνθήκη για πρόκληση πυρκαγιάς.
Τα μέτρα πυρασφαλείας που εφαρμόζονται από τους κατά τόπους δήμους (όπου υπάρχουν) θα πρέπει να συνδυάζονται με τα μέτρα του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και αντίστοιχα της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Από την πλευρά μας και στο πλαίσιο της υποστήριξης του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος θα πρέπει να τηρούμε ετοιμότητα ενίσχυσης με μέσα και προσωπικό ήτοι υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ήδη εγκύκλιο για την απαγόρευση της κυκλοφορίας για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού). Τότε δύναται να εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, όπως ορίζονται στις διατάξεις του ν. 998/1979 (Α΄ 289).
Οδηγίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς βρίσκονται εδώ: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies«.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.