Το «άγνωστο» πανέμορφο εξωκλήσι των Τεμπών

Είναι προνόμιο να ζεις κοντά στον Πηνειό. Να μπορείς να θαυμάσεις την κίνηση του νερού στη διαδρομή του προς τη θάλασσα. Πλατάνια κατά μήκος του ποταμού, κτήματα και καλλιέργειες στο καφε-πράσινο της φύσης και μυρωδιές που σε φέρνουν σε ισορροπία με τις εσωτερικές σου δυνάμεις, οξύνουν τις αισθήσεις. Γέφυρα ενώνει τις όχθες του ποταμού, εκεί όπου παλαιότερα μια πλωτή κατασκευή η “περαταριά” ή “Καράβι” διευκόλυνε την μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Στην γραφική Ιτέα, σου δίνεται η δυνατότητα να ξεκουραστείς για λίγο, καθώς έρχεσαι σε επαφή με την μητέρα γη. Για τους φίλους του κρασιού, στην Ιτέα βρίσκεται το επισκέψιμο οινοποιείο Ντούγκου.

Το χωριό βρίσκεται στην είσοδο των Τεμπών σ’ ένα κομβικής σημασίας σημείο και λίγες εκατοντάδες μέτρα από αυτό με κατεύθυνση προς τη Ραψάνη από τον παλιό δρόμο, υπάρχει ένα εξωκλήσι μοναδικής ομορφιάς. Είναι το εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονος το οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες γνωρίζει πολύ μεγάλη προτίμηση από το κόσμο.

Οι «ψαγμένοι» το επιλέγουν για κάποιες εκδηλώσεις όμως τον Ιούλιο είναι και η γιορτή του Αγίου και εκεί βρίσκονται πολλοί επισκέπτες.

Το τοπίο γύρω είναι μαγικό καθώς το πράσινο πλαισιώνει τα εντυπωσιακά βράχια των Τεμπών ενώ λίγα μέτρα πιο μακριά είναι το ποτάμι που έχει πάρει το δρόμο του για το Δέλτα.

Πριν από λίγα χρόνια εκεί, έχοντας ως κέντρο την όμορφη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στην βόρεια είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας και  Κοινωνικών Αγώνων με την συμβολή και του Δήμου Τεμπών πραγματοποίησε με επιτυχία εκδήλωση στα πλαίσια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και της συμβολής του Μηχανικού Ολύμπου στην υπόθεση αυτή.

Υπήρξε μάλιστα μεγάλη συμμετοχή στη διαδρομή του «Αντάρτικου Μονοπατιού» που διασχίζει την Ολύμπια πλευρά της Κοιλάδας των Τεμπών. Πολλές στάσεις διέκοπταν την διαδρομή και γίνονταν διάφορες αναφορές στην ιστορικότητα και την σημαντικότητα των μνημείων των Τεμπών.

Γενικότερα πάντως το συγκεκριμένο μονοπάτι το επιλέγουν ακόμα και ορειβατικοί σύλλογοι να το διανύσουν καθώς έχει ιδιαίτερη ομορφιά.

Δείτε εικόνες:

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.