Το χωριό της Θεσσαλίας με την «Κοινή Συντροφία»

Απολαμβάνοντας τη θέα προς τα Τέμπη από το Αρχοντικό Σβαρτς, στα ιστορικά Αμπελάκια, Φωτογραφία του Ηρακλή Μήλα
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Τα Αμπελάκια στα Τέμπη ανήκουν στο νομό Λαρίσης και βρίσκονται σε υψόμετρο 400 μέτρων στην πλαγιά του βουνού Όσσα ή Κίσσαβος. Από την πρωτεύουσα του νομού απέχουν 20 χιλιόμετρα μα ο δρόμος που σε οδηγεί σε αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό είναι από την εθνική οδού και μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών.

Ανηφορίζοντας στο βουνό ήδη παίρνεις μία γεύση από την απεριόριστη θέα στον θεσσαλικό κάμπο και σαν φτάσεις στα Αμπελάκια, διαπιστώνεις πως δεν έπεσες έξω. Από την είσοδό σου στο χωριό, σού δίνεται η αίσθηση πως η ιστορία είναι γραμμένη σε κάθε γωνιά και σε περιμένει να τη συναντήσεις μέσα από μια ιδιαιτερότητα που είναι ολοφάνερη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός. Μέσα σε πράσινο περιβάλλον καλντερίμια από πέτρα σε οδηγούν μέσα στην ιστορία. Η αρχιτεκτονική των περιποιημένων και καλοδιατηρημένων σπιτιών θα σε αφήσει έκθαμβο, δηλώνοντας ξεκάθαρα την ευημερία που είχε ο τόπος την εποχή που οι κάτοικοι δημιούργησαν τον πρώτο παγκοσμίως συνεταιρισμό, ο γνωστός «Συντροφία». Με το οικονομικό επίπεδο υψηλό από τις εξαγωγές χρωματιστών νημάτων από το φυτό ριζάρι», κυρίως των κόκκινων, στην Ευρώπη για μία εποχή πολύ δύσκολη στο σύνολο της χώρας, τα Αμπελάκια ξεχώρισαν και για το μορφωτικό επίπεδο που παρείχαν στα παιδιά τους, με την ύπαρξη ενός από τα ελάχιστα σχολεία της Ελλάδος. Δυστυχώς ο συνεταιρισμός διαλύθηκε το 1811 από εσωτερικές διαμάχες και οικονομικές ατασθαλίες.

Δέκα εφτά αρχοντικά θα μετρήσεις μεταξύ των οποίων το σπίτι του Γεωργίου Μαύρου, γνωστό ως Σβαρτς, προέδρου του συνεταιρισμού, που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Μέσα από αυτό μπορείς να φανταστείς πως είναι και τα υπόλοιπα. Χτισμένο το 1987, το κτίριο έχει δύο ορόφους που θυμίζουν φρούριο με χοντρούς τοίχους και μικρά ανοίγματα, με το ταμείο και το θησαυροφυλάκιο στο ισόγειο, ενώ στο τρίτο όροφο υπάρχουν μεγάλα παράθυρα. Οι τοιχογραφίες που το διακοσμούν θα σου δώσουν αρκετές πληροφορίες και για τον συνεταιρισμό. Χαρακτηριστικό δείγμα τοπικής αρχιτεκτονικής με επιρροές από τη Μικρά Ασία και το Μαρόκο και δείγματα ευρωπαϊκού μπαρόκ.

Υπάρχει επίσης το λαογραφικό μουσείο των Αμπελακίων που εκτίθενται παραδοσιακά εργαλεία και διάφορα αντικείμενα εποχής και το μουσείο Εθνικής Αντίστασης που ήταν το σπίτι του Θανάση Χαμαϊδή και λειτουργούσε ως παράνομο τυπογραφείο την περίοδο της κατοχής.

Στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου από τον 18ο αιώνα, θα προσέξεις σίγουρα πάνω από την είσοδο του την εικόνα του Αγίου που σκοτώνει το δράκο, ενώ μέσα στην εκκλησία θα επεξεργαστείς τις τοιχογραφίες από το 1721.

Στο ναό της Αγίας Παρασκευής θα κάνεις μία ακόμα στάση και έξω από το χωριό στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία θα απολαύσεις μία θέα που φαντάζει απεριόριστη και το βλέμμα σου θα χαϊδέψει όλη την κοιλάδα με τον Πηνειό που τη διασχίζει, θα περάσει από τα ερείπια του ενετικού κάστρου Ωρίας και θα φτάσει μέχρι τις κορυφές του Ολύμπου απέναντι.

Η κοινοτική βιβλιοθήκη διαθέτει 1.200 βιβλία ενώ αυτή του πολιτιστικού Συλλόγου 200 και ιδρύθηκε το 1995. Επίσης υπάρχει η βιβλιοθήκη «Μανιαρές του Κληροδοτήματος» με 549 βιβλία από το 16ο αιώνα έως και το 18ο.

Μπορείς να περπατήσεις στα σηματοδοτημένα μονοπάτια που θα σε οδηγήσουν πάνω στο βουνό. Θα διασκεδάσεις στις θεατρικές παραστάσεις στο δημοτικό θέατρο. Επίσης δε λείπουν και οι μουσικές βραδιές. Υπάρχουν εστιατόρια και μπαρ να γευτείς την τοπική κουζίνα και να διασκεδάσεις πίνοντας το ποτό σου καθώς και ξενοδοχεία ή ξενώνες στην περιοχή για τη διαμονή σου.

Τοπικά προϊόντα με κάστανο, τσίπουρο και κρασί πουλούν μικροπωλητές σε διάφορα σημεία και αξίζει τον κόπο να τα δοκιμάσεις όλα. Γαστρονομικές απολαύσεις στις παραδοσιακές ταβέρνες σε περιμένουν κι ως προς τη διαμονή σου θα βρεις διάφορα καταλύματα ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου.

Πηγή: Αμερίσσα

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.