Το colpo grosso του Κουρέτα

Μία μαζική προσπάθεια πιστοποίησης προϊόντων της Λάρισας ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης, ανακοίνωσε προ ημερών ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, δημιουργώντας τις βάσεις για νέα δεδομένα στην τοπική οικονομία.

Πέραν της αυτονόητης κατοχύρωσης των προϊόντων, εκτιμάται πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η προστιθέμενη αξία που αυτά θα λάβουν θα φέρει στις τσέπες των παραγωγών περίπου 20% με 30% περισσότερα έσοδα!

Ο σκόπελος στην όλη ιστορία που όμως κατάφερε να υπερπηδηθεί, ήταν το πολύ υψηλό κόστος της διαδικασίας σύνταξης των απαιτούμενων φακέλων, που κυμαίνεται γύρω στις 40.000 ευρώ ανά προϊόν. Με απλά μαθηματικά, αυτό σημαίνει πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα έπρεπε να δαπανήσει περί το μισό εκατομμύριο ευρώ, νούμερο απαγορευτικό, ειδικά για την δυσμενή συγκυρία που διανύουμε, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Τι συνέβη λοιπόν και ο κ. Κουρέτας κατάφερε να ανακοινώσει τα 13 αυτά τοπικά προϊόντα; Κατά πληροφορίες του onlarissa.gr υπήρξε συμφωνία με μελετητή για την ανάληψη του συνόλου των φακέλων με κόστος μόλις 30.000 ευρώ! Προφανώς και πλέον ανοίγει ο δρόμος για ακόμη περισσότερα προϊόντα που περιμένουν τη δική τους αναβαθμισμένη θέση στην αγορά.

Υπενθυμίζεται πως οι φάκελοι των προϊόντων, που εγκρίθηκαν είναι οι εξής:

Μήλο Αγιάς / Milo Agias ΠΓΕ

Ρεβίθια Αμοργός Φαρσάλων ΠΓΕ

Αμύγδαλο Τεμπών / Amygdalo Tempon ΠΓΕ

Εντόπιο Σκόρδο Πλατυκάμπου / Entopio Skordo Platykampou ΠΟΠ

Ακτινίδιο Δέλτα Πηνειού / Aktinidio Delta Pineiou ΠΓΕ

Αχλάδι Κρυστάλι Τυρνάβου / Achladi Kristalli Tyrnavou ΠΟΠ

Βοσκοτύρι Λιβαδιού ΠΓΕ

Κάστανα:

Κάστανα Πηλίου / Chestnuts of Pelion ΠΟΠ

Κάστανα Μελιβοίας / Kastano Melivias ΠΟΠ

Κάστανα Αμπελακίων / Kastano Ampelakion ΠΟΠ

Κάστανο Καρίτσας ΠΟΠ

Οινικά Προϊόντα:

Τύρναβος / Tyrnavos ΠΓΕ

Προποδες Αγράφων / Agrafa Foothills ΠΟΠ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.