To Μ. Σάββατο απ΄την ΕΤ2 η προβολή του Αμερικάνικου μουσικού ντοκιμαντέρ που προβάλλει τη Θεσσαλία

«Οδύσσεια: Η Chamber Music Society του Lincoln Center στην Ελλάδα»

Δυο χρόνια ακριβώς μετά τα γυρίσματα θα προβληθεί στην Ελλάδα το Μεγάλο Σάββατο και ώρα 18.30μμ από την ΕΡΤ2 το Αμερικάνικο μουσικό ντοκιμαντέρ «Οδύσσεια: Η Chamber Music Society του Lincoln Center στην Ελλάδα». Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνεργασία της ΕΡΤ με δύο οργανισμούς από το ιστορικό σύμπλεγμα των Τεχνών της Αμερικής, Lincoln Center, τα γυρίσματα του οποίου επιλέχθηκαν να γίνουν σε Βόλο, Πήλιο, Μετέωρα και Λάρισα.
Το πρόσωπο κλειδί και εμπνευστής αυτής της συνεργασίας υπήρξε ο Έλληνας Ομογενής Βάσος Παπαγαπητός ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, πενήντα και πλέον χρόνια στη Νέα Υόρκη, στο χώρο της θεματικού τουρισμού (πολιτιστικό-εκπαιδευτικό).
Σήμερα ως ιδιοκτήτης της “Thalassa Journeys”, αλλά και ως Πρόεδρος ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού στη Νέα Υόρκη “Chamber Music Hellas”, μέλημά του είναι να ρίχνει «φως» σε ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως για να τονώσει την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού στη χώρα μας, δημιουργώντας σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα.
Την ευθύνη του διεθνούς συντονισμού του εγχειρήματος είχε η συνεργάτιδά του Σύμβουλος Επικοινωνίας κ. Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά η οποία και σύστησε την περιοχή της Θεσσαλίας στην Αμερικάνικη παραγωγή. Το Επιμελητήριο Μαγνησίας στάθηκε εξ αρχής αρωγός στην προσπάθεια αυτή, προσφέροντας τη φιλοξενία στην ομάδα παραγωγής και ενθαρρύνοντας ουσιαστικά την προβολή του τόπου.
Στην προσπάθεια αυτή προσκλήθηκε να συνδράμει και η ΕΡΤ ώστε να στηρίξει με τα μέσα που διαθέτει, (τεχνογνωσία και εξοπλισμό), το μουσικό ντοκιμαντέρ κερδίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Έτσι, η Chamber Music Societyκαι το τηλεοπτικό δίκτυο Live from Lincoln Center, τον Απρίλιο του 2018 υπέγραψαν την πρώτη τους διεθνή συνεργασία, τόσο μεταξύ τους, όσο και με την ΕΡΤ.
Ήταν όμως και η πρώτη φορά στην ιστορία του που το Live from Lincoln Center ταξίδεψε εκτός Ηνωμένων Πολιτειών για να κινηματογραφήσει ένα μουσικό ταξίδι με τους καλύτερους μουσικούς του διάσημου οργανισμού μουσικής δωματίου Chamber MusicSociety (CMS), υλοποιώντας μια σειρά ιστορικών εμφανίσεων στην Αθήνα και Θεσσαλία, ξεκινώντας από το ΚΠΙΣΝ. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χρηματοδότησε την παραγωγή αυτή και έτσι με αφετηρία την Εναλλακτική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ξεκίνησε το μουσικό ταξίδι από την Αθήνα. Το μεγαλύτερο μέρος των κονσέρτων και των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλία σε επιλεγμένους τόπους και χώρους, όπως ο Ιερός Ναός των Ταξιαρχών στο Πήλιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, ο Ιερός Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης στο Βόλο, καθώς και στο Α΄Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, καταλήγοντας στους Δελφούς και το Ιερό του Θεού Απόλλωνα.
Το μουσικό αυτό ταξίδι είχε ως απώτερο στόχο να αποκαλύψει τη στενή σχέση ενός κονσέρτου μουσικής δωματίου με την αρμονία των αρχαίων μνημείων μας, ενώ παράλληλα να ανιχνεύσει την ελληνική πολιτισμική επίδραση που αποτυπώνεται έντονα στη γλώσσα, τις τέχνες, τη φιλοσοφία και τη ζωή των πολιτών -με έμφαση στην κλασική μουσική.
Στο πλαίσιο των συναυλιών οι μουσικοί της Chamber Music Society πραγματοποίησαν και ένα masterclass σε σπουδαστές στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, προάγοντας έτσι την τέχνη της μουσικής δωματίου.
To μουσικό αυτό ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στην Αμερική για πρώτη φορά στις 6 Σεπτεμβρίου 2019 μέσω του τηλεοπτικού δικτύου PBS (Public Broadcasting System) με την τηλεθέαση να ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια θεατών.
Τα κοντσέρτα μουσικής δωματίου έφεραν την υπογραφή των δύο καλλιτεχνικών διευθυντών του CMS David Finckel, τσελίστας και Wu Han, πιανίστα, καταξιωμένοι και οι δύο διεθνώς ως προς την ποιότητα και τα εμπνευσμένα προγράμματά τους. Μαζί τους επίσης ήταν οι κορυφαίοι μουσικοί, μέτζο σοπράνο Emily D’Angelo, οι βιολινιστές Aaron Boyd, Sean Lee, Arnaud Sussmannand Danbi Um, οι βιολιστές Matthew Lipman και Paul Neubauer, ο τσελίστας Dmitri Atapine , καθώς και η φλαουτίστρια Tara Helen O’Connor.
Τα προγράμματα των κοντσέρτων περιλάμβαναν κλασικά αριστουργήματα μουσικής δωματίου, μεταξύ των οποίων, έργα των Debussy, Brahms, Ravel, Beethoven, Mendelssohn και Schubert, καθώς και έργα του George Tsontakis ενός σύγχρονου Αμερικανού συνθέτη ελληνικής καταγωγής.
Η σκηνοθεσία είναι του βραβευμένου με έξι ΕΜΜΥ σκηνοθέτη Χαμπίμπ Αζάρ, ενώ ο Νταγκ Τσανγκ ήταν ο παραγωγός του Livefrom Lincoln Center κι από την πλευρά της ΕΡΤ την ευθύνη της οργάνωσης παραγωγής την είχε ο Μιχάλης Δημητρακάκος.
Στον παρακάτω σύνδεσμο είναι οι εντυπώσεις του Αμερικάνου παραγωγού Douglas Chang
http://www.pbs.org/live-from-lincoln-center/program-notes/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.