«Το Μεζούρλο στέκει τιμημένο δίπλα στη Γυάρο, στη Μακρόνησο, στον Άη-Στράτη…»

Γεμάτη αναφορές σε όσα συμβολίζει το Μεζούρλο, ως τόπος εκτέλεσης 500 κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών κατά τα έτη 1941 – 1950, είναι η ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο λόφο του Μεζούρλου στη Λάρισα, για να τιμήσουμε τους περίπου 500 κομμουνιστές, και άλλους αγωνιστές που εκτελέστηκαν την περίοδο 1941-1950.

00:08 / 00:30

Η ανέγερση αυτού του μνημείου είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους, όσοι και όσες έμειναν όρθιοι και αλύγιστοι μέχρι το τέλος. Το Μεζούρλο στέκει τιμημένο δίπλα στη Γυάρο, στη Μακρόνησο, στον Άη-Στράτη, στο Τρίκερι, στη Μεσούντα της Άρτας, στη Φλώρινα, στην Τρίπολη, στο Γράμμο, ως ένας από τους δεκάδες τόπους θυσίας των αλύγιστων αγωνιστών της ταξικής πάλης στην πατρίδα μας.

Με τα μνημεία των ηρώων, αλλά και τα μουσεία που κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη, με τις εκδηλώσεις στους τόπους θυσίας σε όλη την Ελλάδα τιμάμε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, κατέθεσαν ολόκληρη τη ζωή τους στον αγώνα για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.

Αναδεικνύουμε τα χιλιάδες παραδείγματα του ηρωισμού, της αυτοθυσίας, της συλλογικής δράσης στον αγώνα για το δίκιο, στην πάλη για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους.

Στην καρδιά και στο μυαλό μας υπάρχει μόνο περηφάνια για τους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που πορεύτηκαν με πυξίδα υψηλά ιδανικά και αξίες, κράτησαν μέχρι το τέλος, ψηλά, τη σημαία του ανυποχώρητου αγώνα. Γι’ αυτό και είναι αθάνατοι!

Δεν υπάρχει, ούτε πρέπει να υπάρχει ταξικό μίσος απέναντι στους Έλληνες και στις Ελληνίδες που επιστρατεύτηκαν και αναγκάστηκαν να πολεμήσουν στον εμφύλιο πόλεμο στις τάξεις του κυβερνητικού στρατού, για τα συμφέροντα του αστικού κράτους και των ιμπεριαλιστών συμμάχων της άρχουσας τάξης της χώρας. Ήταν κι αυτοί παιδιά της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, του λαού.

Σε αντίθεση βέβαια με τα «κηρύγματα μίσους» που κυριαρχούν στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν διάφορα γνωστά φασιστοειδή και ακροδεξιοί, όπου αναβιώνει όλη η αντικομμουνιστική προπαγάνδα, το εμφυλιοπολεμικό μίσος περί «κομμουνιστοσυμμοριτών», η “κομμουνιστοφαγία”, η δικαίωση των συνεργατών των ναζί κατακτητών κλπ, που συνόδευε τότε και δικαιολογούσε τις άγριες διώξεις και οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες.

Με μια τέτοια άθλια αντικομμουνιστική προπαγάνδα, 500 κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές – τόσοι έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί – εκτελέστηκαν εδώ στο Μεζούρλο, στη Λάρισα την περίοδο από το 1941 έως το 1950…».

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.