Ζήσης Μαμούρης: Αυτό είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του μέλλοντος…

Τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του μέλλοντος σκιαγραφεί ο Πρύτανης Ζήσης Μαμούρης με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet, κάνοντας ειδική μνεία στην εξωστρέφεια, την αριστεία, όπως και στην ολοκληρωμένη αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, παραθέτει το ευρύ πεδίο συνεργασιών και συνεργειών που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε διεθνές επίπεδο,  το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την περεταίρω ανάπτυξη του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλά για όσα αφήνει η περίοδος της πανδημίας, ενώ σε άλλο σημείο εντοπίζει στις επιπτώσεις που θα επιφέρει η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ενδιαφέρον έχουν οι προτάσεις ώστε να λειτουργήσει θετικά το νέο σύστημα εισαγωγής, αναδεικνύοντας συνάμα την αναγκαιότητα να ληφθεί πρόνοια για τους νέους και τις νέες που δεν θα έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στα δημόσια ΑΕΙ.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ο κ. Μαμούρης αναγνωρίζει πως «υπάρχει ένα πρόβλημα με την ασφάλεια και την φύλαξη καθώς και η ανάγκη μίας γενικότερης προσπάθειας βελτίωσης τους», τονίζει όμως πως «η παρουσία των αστυνομικών μέσα στα Πανεπιστήμια θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει».

Ο Ζήσης Μαμούρης παραθέτει τα έργα που σχεδιάζεται να προχωρήσουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναλυτική αναφορά του στον σκοπό και τους στόχους του Αβερώφειου Αγροδιατροφικού Πάρκου Θεσσαλίας, το οποίο έχει ιδρύσει το Πανεπιστήμιο.

Κύριε Πρύτανη, τί αφήνει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Ακαδημαϊκό Έτος που οδεύει προς το τέλος, με δεδομένο πως και αυτός ο χρόνος στιγματίστηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας; Πώς θα επουλωθούν οι πληγές της περιόδου που ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2020;

Η απότομη μετάβαση από τη δια ζώσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση δημιούργησε πολλά προβλήματα σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας.

Στο Πανεπιστήμιό μας όλα τα Τμήματα προσπάθησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εξασφαλίσουν αφενός την ποιοτική εκπαίδευση των φοιτητών και αφετέρου την ομαλή μετάβαση των φοιτητών στις εξετάσεις προκειμένου να μη χαθεί κανένα εξάμηνο και να διασφαλιστεί η έγκαιρη αποφοίτησή τους.

Έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει την αγωνία μας για το γεγονός ότι η συνέχιση της διαδικτυακής διδασκαλίας υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές και την αξία των πτυχίων των φοιτητών/τριών μας. Έχουμε ζητήσει από την Κυβέρνηση να ορίσει με προσοχή και σεβόμενη τις προτάσεις των επιμέρους Τμημάτων, τους όρους επαναφοράς των Πανεπιστημίων  στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας όλες τις σχετικές υγειονομικές προϋποθέσεις.

Τί πρόκειται να αλλάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά την εφαρμογή όσων περιλαμβάνει ο νόμος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; Υπάρχει κίνδυνος για την λειτουργία συγκεκριμένων Τμημάτων;

Η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής συνεπάγεται μια σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των μαθητών/τριών που εισάγονται στα ΑΕΙ. Τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις ως προς τον αριθμό των εισακτέων τους από το νέο σύστημα εισαγωγής για λόγους που δεν συνδέονται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές τους επιδόσεις, αλλά με την γεωγραφική και την δημογραφική ενδοχώρα τους. Είναι γεγονός ότι και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πληγούν κάποια Τμήματα. Το ποια και πόσο θα πληγούν είναι απόρροια ενός σύνθετου αλγόριθμου τα αποτελέσματα του οποίου θα περιμένουμε να τα δούμε στην πράξη. Εκφράστηκε ιδιαίτερη ανησυχία για τη βιωσιμότητα μεγάλου αριθμού Τμημάτων των Περιφερειακών Ιδρυμάτων. Για να λειτουργήσει θετικά το νέο σύστημα εισαγωγής, χρειάζεται αλλαγή και του συστήματος μετεγγραφών, ώστε να μην επιβαρύνονται με υπερβολικούς αριθμούς φοιτητών/τριών τα κεντρικά πανεπιστήμια, ενώ θα μένουν κενές πολλές θέσεις σε αντίστοιχα τμήματα άλλων πανεπιστημίων. Παράλληλα, η Πολιτεία οφείλει να προνοήσει για τις εναλλακτικές μορφές υψηλού επιπέδου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τους νέους και τις νέες που δε θα έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στα δημόσια ΑΕΙ. Ζητείται μέριμνα και μέτρα στήριξης ώστε να καλυφθεί αυτή η πρόνοια. Τέλος, η χρηματοδότηση των Περιφερειακών Πανεπιστημίων πρέπει να αποσυνδεθεί από το ζήτημα του αριθμού εισακτέων.

Τι θα γίνει με το θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας;

Σε αντίθεση με μια προσπάθεια που γίνεται να παρουσιαστούν τα Πανεπιστήμια ως άντρα ανομίας υπάρχουν αδιάψευστα επιχειρήματα (παγκόσμιες κατατάξεις και αξιολογήσεις) που αποδεικνύουν ότι αυτή την περίοδο τα ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται σε τροχιά αλματώδους ανόδου με συνεχή και ταχύτατη βελτίωση των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα με την ασφάλεια και την φύλαξη καθώς και η ανάγκη μίας γενικότερης προσπάθειας βελτίωσής τους. Παρόλα αυτά, η παρουσία των αστυνομικών μέσα στα Πανεπιστήμια θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Η συντριπτική πλειοψηφία των Συγκλήτων και των Πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων έχει αντίθετη άποψη ως προς τον τρόπο που θα μπορέσει να επιτευχθεί μια καλύτερη παροχή ασφάλειας και φύλαξης εντός των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Αυτή τη στιγμή τα Πανεπιστήμια έχουν εργολαβίες φύλαξης, οι οποίες ανατίθενται με μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Το ζητούμενο είναι η σοβαρή ενίσχυση των Πανεπιστημίων με ένα αρκετά γενναίο ποσό, ώστε να μπορούν να προσληφθούν εξειδικευμένες κατηγορίες ανθρώπων που θα μπορούν να παρέχουν φύλαξη υψηλού επίπεδου και οι οποίες θα αναφέρονται στις Πανεπιστημιακές Αρχές. Είναι δεδομένο ότι η εφαρμογή του νόμου προσκρούει σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που κινούνται από την έλλειψη πόρων έως τα προβλήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Για παράδειγμα, είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε 5 πόλεις με 9 campuses τα 64 διαφορετικά κτίρια που διαθέτει μπορούν να φυλαχτούν αποτελεσματικά από μερικούς, έστω και καλά εκπαιδευμένους ειδικούς φρουρούς.

Ποιά έργα σχεδιάζεται να προχωρήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;

Το έργο της Βαμβακουργίας στο Βόλο, ένας πολυχώρος με εστίες και με σημαντικότατη αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, το κτίρια των Μηχανολόγων Μηχανικών, των Πολιτικών Μηχανικών και της Κίτρινης Αποθήκης στο Βόλο. Η δημιουργία εστιών στη Λαμία. Σύντομα θα προκηρυχθεί η κατασκευή ενός μεγάλου αμφιθεάτρου και ενός χώρου που θα στεγάσει ερευνητικά εργαστήρια στο συγκρότημα Βιόπολις στην περιοχή Μεζούρλο, αναμόρφωση και ανάπλαση χώρων άθλησης στο συγκρότημα του πρώην ΤΕΙ Γαιόπολις στη Λάρισα. Παράλληλα, παραχωρήθηκαν εκτάσεις στα Τρίκαλα από τον Δήμο για κατασκευή εστιών και χώρων στέγασης του νέου Τμήματος, ενώ γίνεται προσπάθεια για την απόκτηση εκτάσεων και στην Καρδίτσα. Εννοείται ότι το Πανεπιστήμιο έχει σκοπό να αξιοποιήσει όλα τα ακίνητα και τα οικόπεδα που έχει στην κατοχή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για την θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής: «Είναι γεγονός ότι και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα πληγούν κάποια Τμήματα. Το ποια και πόσο θα πληγούν είναι απόρροια ενός σύνθετου αλγόριθμου τα αποτελέσματα του οποίου θα περιμένουμε να τα δούμε στην πράξη»

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποφάσισε την ίδρυση του «Αβερώφειου» Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας. Πώς θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση και ποιά θα είναι τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του;

Το 2018, η πρωτογενής παραγωγή αγαθών της Θεσσαλίας ανήλθε στα 1,655 δισεκατομμύρια ευρώ, συνιστώντας το 15,8% της εθνικής αγροτικής παραγωγής και τοποθετώντας τη Θεσσαλία στη δεύτερη θέση της εθνικής αγροτικής παραγωγής μετά την Κεντρική Μακεδονία. Η θεσσαλική αγροτική παραγωγή συνδέεται άρρηκτα με την αγροδιατροφική ιστορία της περιοχής που έχει να επιδείξει σειρά προϊόντων ονομασίας προέλευσης, καθώς και ένα ανεκτίμητο πολιτιστικό καταπίστευμα που διατρέχει όλες τις εκφάνσεις της ζωής, από την εκπαίδευση με τη λειτουργία της Αβερώφειου Σχολής έως την κοινωνικότητα και τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναγνωρίζοντας τόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιφέρειας όσο και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, έχει ενισχύσει σημαντικά την έρευνά του στον αγροδιατροφικό τομέα προσελκύοντας 15 εκατ. από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους την τελευταία μόλις πενταετία. Στον πρόσφατο ανασχηματισμό του, ενισχύθηκε με Τμήματα και ερευνητικά ινστιτούτα που συνδράμουν με γνώση και εκπαίδευση στα θέματα της αγροδιατροφής, και προχώρησε στην ίδρυση του Αβερώφειου Αγροδιατροφικού Πάρκου Θεσσαλίας (ΑΒΑΤΕΠΑΘ), μιας δομής αφιερωμένης στην υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, της Περιφερειακής διοίκησης και των ρυθμιστικών/ελεγκτικών αρχών, των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών οργανισμών, και του τουρισμού που υπηρετούν την αγροδιατροφή.

Σκοπός του ΑΒΑΤΕΠΑΘ είναι να υποστηρίξει με όλα τα μέσα τη μετάβαση του αγροδιατροφικού συμπλέγματος στη Θεσσαλία σε ένα σύστημα υπεύθυνης παραγωγής και κατανάλωσης τροφής με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, μειώνοντας τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, αξιοποιώντας τεχνολογικές ευκαιρίες, προωθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό, και ενισχύοντας την ιδιαίτερη ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα του.

Οι στόχοι του ΑΒΑΤΕΠΑΘ είναι:

  • Να είναι one-stop-shop για όλες τις επιχειρήσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στην αγροδιατροφή στην προσπάθεια τους για τεχνολογική, ψηφιακή και παραγωγική αναβάθμιση με σύγχρονους περιβαλλοντικούς όρους
  • Να παρέχει συνεχή και επικαιροποιημένη εξειδίκευση και πρακτική εκπαίδευση στους επαγγελματίες της αγροδιατροφής σε στοχευμένα θέματα
  • Να λειτουργήσει πρότυπα συστήματα παραγωγής προς επίδειξη και πρακτική εξάσκηση των επαγγελματιών και φοιτητών της αγροδιατροφής
  • Να καταγράψει και διαφυλάξει τη βιοποικιλότητα στην οποία βασίζεται η αγροδιατροφική παραγωγή της Θεσσαλίας και να δημιουργήσει ένα καταπίστευμα γενετικού υλικού
  • Να κινητοποιήσει όλη τη γνώση και τα μέσα που διαθέτει για την προσέγγιση, ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών της Θεσσαλίας, ως παραγωγούς, μεταποιητές, εμπόρους,  καταναλωτές και εκπαιδευτικούς και την συστράτευσή τους σε ένα αγροδιατροφικό σύστημα που διέπεται από υπευθυνότητα
  • Να αναδείξει τη θεσσαλική αγροδιατροφική παράδοση με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα σε συνεργασία με φορείς ιστορίας και μουσειακής έκθεσης, να αντλήσει καλές πρακτικές και να τις ενισχύσει στα σύγχρονο αγροδιατροφικό σύμπλεγμα….
  • Να δρα συμβουλευτικά για την επιτυχημένη υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ποια ζητήματα θέτετε από την πλευρά σας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την απρόσκοπτη λειτουργία του Πανεπιστημίου κατά το νέο Ακαδημαϊκό Έτος;

Γενναία και σταθερή χρηματοδότηση, μαζικές προσλήψεις εξειδικευμένου διοικητικού και διδακτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών και ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύει την ανάπτυξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

 

Κλείνοντας, πώς σκιαγραφείτε το Πανεπιστήμιο της «επόμενης ημέρας», ώστε να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες;

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ) από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο περιφερειακό πανεπιστήμιο της χώρας με πλήρη επίγνωση της γεωγραφικής του θέσης αλλά και της  παγκοσμιοποιημένης διάστασης της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων. Η παραγωγή, η οικονομία, ο πολιτισμός και η ιστορία της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπήρξαν διαχρονικά αντικείμενα έρευνας και εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το μέλλον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας βρίσκεται στην εξωστρέφεια, με εφαρμογή της στρατηγικής διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την αριστεία, με διεύρυνση και βελτίωση των ερευνητικών του συνεργασιών με σημαντικές ερευνητικές ομάδες διεθνώς και την συνεχή και ολοκληρωμένη αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες, με στόχευση, μέρος της έρευνας να εστιάζεται στην επίλυση προβλημάτων και ανάπτυξη καινοτομιών για την βελτίωση του παραγωγικού ιστού. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΘ έχει συνάψει πάνω από 315 Διμερείς Συμφωνίες σε 27 χώρες διεθνώς, συμμετέχει σε πολυάριθμες διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες, προσελκύοντας σημαντικό μέρος της διεθνούς χρηματοδότησης για την έρευνα. Στο ΠΘ λειτουργεί εδώ και 1 χρόνο το Ινστιτούτο Κομφούκιος με στόχο την ενίσχυση των επιστημονικών μελετών, την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και των ακαδημαϊκών ανταλλαγών και την εισαγωγή του κινεζικού πολιτισμού. Το ΠΘ συμπράττει με άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, με τον τίτλο INVEST.Το INVEST στοχεύει στην ανάπτυξη πανεπιστημιακών σπουδών με βάση καινοτόμα παιδαγωγικά πρότυπα και στους τρεις κύκλους σπουδών και προχωρά στην προτυποποίηση ενός συστήματος διασφάλισης ποιότητας σπουδών που θα αναγνωρίζει αυτόματα τα προτεινόμενα προγράμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα INVEST βασίζεται στους εξής στρατηγικούς πυλώνες: (1) Ανταγωνιστική εκπαίδευση και πολύτιμα μαθησιακά αποτελέσματα, (2) Υψηλό επίπεδο κινητικότητας μέσα στην Ευρώπη με κοινά προγράμματα σπουδών σε πέντε χώρες τα Ευρωπαϊκής Ένωσης (3) Δικτύωση πέντε πανεπιστημίων σε ένα cluster εκπαίδευσης και έρευνας που αφορά τους τομείς της Ενέργειας, των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος της Ποιότητας Ζωής και της Επιχειρηματικότητας. Το ΠΘ παράλληλα, βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τα Τμήματά του και τους Καθηγητές του προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.