Άεργα τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος εμπορίας ηρωίνης που συνελήφθησαν

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Εργαζόταν μόνον η 37χρονη αρχηγός και η μία «τσιλιαδόρος»

Με τη διακίνηση ναρκωτικών έβγαζαν τα προς το ζειν, οι τρεις αρχηγοί (οι δύο από τους οποίους ήταν φυλακισμένοι για διακίνηση ναρκωτικών) και τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, μετά από πολύμηνες έρευνες, ενώ οι 15 συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον ανακριτή σήμερα το μεσημέρι και αύριο Τετάρτη οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι.
Το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή ηρωίνης, κυρίως από την Τουρκία και την Αλβανία, τις οποίες στη συνέχεια διακινούσε σε διάφορες περιοχές του Βόλου και της Αττικής και εξαρθρώθηκε μετά από αστυνομική επιχείρηση την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή σε Βόλο, Λάρισα, Αττική και Έβρο.
Οι συλληφθέντες είναι Έλληνες 51 και 44 χρονών, με μια 37χρονη που ήταν οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης δύο γυναίκες 31 και 50 χρονών που ήταν περιφερειακά στελέχη (τσιλιαδόροι) 11 άνδρες και μια γυναίκα, ηλικίας 28 ως 63 χρονών, που ήταν περιφερειακά στελέχη. Μάλιστα ο 63χρονος, που εκτίει ποινή φυλάκισης, ήταν ο άνθρωπος που κανόνιζε για αφορά ηρωίνης από την Τουρκία.
Σε βάρος των 17 σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της παράβασης των νόμων περί ναρκωτικών και όπλων.

Εργαζόταν οι γυναίκες
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δύο αρχηγοί της οργάνωσης είναι άεργοι και ο 51χρονος με τον 63χρονο εξέτισαν ποινές για διακίνηση ναρκωτικών στις φυλακές Πάτρας. Ο 51χρονος, που και μέσα από τις φυλακές συμμετείχε στο κύκλωμα, αποφυλακίστηκε πέντε ημέρες πριν τη σύλληψή του, έχοντας εκτίσει ποινή 21 ετών για διακίνηση 3,5 κιλών ηρωίνης.
Η 37χρονη αρχηγός της οργάνωσης εργαζόταν σε σχολή οδηγών του Βόλου, ενώ η 50χρονη γυναίκα του 51χρονου αρχηγού εργαζόταν ως καθαρίστρια σε Δημοτικό Παιδικό Σταθμό. Σημειώνεται ότι ο 51χρονος χρησιμοποιούσε ως μέλος του κυκλώματος και την 28χρονη κόρη του (που είναι παντρεμένη με στρατιωτικό), η οποία είχε την ευθύνη φύλαξης των ναρκωτικών και των χρημάτων στο πολυτελές σπίτι που διαμένει η οικογένεια.

Για να παραλάβουν καθαρή ποσότητα ηρωίνης 2 κιλών τα τρία αρχηγικά στελέχη ταξίδεψαν στο Έβρο την περασμένη Πέμπτη, αλλά, λόγω της ισχυρής αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή, ο Τούρκος έμπορος φοβήθηκε να φέρει την ποσότητα ηρωίνης μαζί του, οπότε τα τρία μέλη του κυκλώματος, αφού έδωσαν προκαταβολή 2.000 € επιχείρησαν να επιστρέψουν στο Βόλο, αλλά συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη. Σημειώνεται ότι, από την έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, εντοπίστηκε κεντρική «καβάτζα» του κυκλώματος σε χάρο στάθμευσης σκαφών, στις Αλυκές, αλλά δεν βρέθηκαν ναρκωτικά, παρά μόνο μια ζυγαριά ακριβείας.
Μεγάλα τα κέρδη
Το κύκλωμα και ειδικά οι τρεις αρχηγοί, δούλευαν με πολύ μεγάλα ποσοστά κέρδους. Συγκεκριμένα αγόραζαν την «καθαρή» ηρωίνη από την Τουρκία αντί 13.000 €/κιλό, η οποία με τις προσμίξεις μπορούσε να γίνει βάρους ακόμη και πέντε κιλών (η καθαρή έχει πρόσμιξη 60-70%, ενώ αυτή που προμηθεύονται οι ναρκομανείς της περιοχής δεν ξεπερνά το 5%).
Η τιμή πώλησης της ηρωίνης στη λιανική ανέρχεται σε 40 €/γραμμάριο, ενώ από ένα κιλό υπολογίζεται ότι έβγαιναν περίπου 200.000 €, χρήματα από τα οποία το μεγαλύτερο μερίδιο είχαν οι αρχηγοί του κυκλώματος. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι αν και δεν εργαζόταν, οι τρεις αρχηγοί διαθέτουν σπίτια αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Ευρώ, τόσο στο Βόλο, όσο και ένας στην περιοχή καταγωγής του (Θεσσαλία). Όσον αφορά στα επτά αυτοκίνητα και δύο δίκυκλα με τα οποία κινούνταν τα μέλη της οργάνωσης και ήταν συνηθισμένα, αρκετά από αυτά ανήκαν σε τρίτους (ηλικιωμένους κλπ.), καθώς τα μέλη είχαν προβλέψει ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν σε περίπτωση σύλληψής τους.
Επιπλέον και προκειμένου να έχουν και άλλο κίνητρο, καθώς και μεγαλύτερα οφέλη, οι αρχηγοί επέτρεπαν στα περιφερειακά μέλη της οργάνωσης να πωλούν ναρκωτικά χάπια ή χασίς, ανεξάρτητα από την ηρωίνη που πωλούσαν για λογαριασμό τους. Στις 10 Ιανουαρίου είχε συλληφθεί στον Αλμυρό ένας άνδρας ο οποίος μετέφερε μισό κιλό ηρωίνης, ποσότητα η οποία προορίζονταν για τα αρχηγικά στελέχη, ωστόσο τότε η Αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι η σύλληψη έγινε από την Τροχαία, διότι βρισκόταν στα ίχνη του κυκλώματος, ωστόσο τα μέλη πρόλαβαν και άλλαξαν τηλεφωνικούς αριθμούς και κάρτες SIM, για να προφυλαχτούν, χωρίς όμως αποτέλεσμα, όπως αποκαλύπτουν τα γεγονότα. Η Αστυνομία υπολογίζει ότι η ποσότητα ηρωίνης, που διακινήθηκε από τα μέσα Νοεμβρίου του 2014 μέχρι σήμερα, υπολογίζεται σε τρία κιλά περίπου, ενώ το παράνομο όφελος της οργάνωσης από την εγκληματική της δράση υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 120.000 € περίπου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.