Άναψαν τα «αίματα» με το «καλημέρα» στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου

Οι πρώτες κόντρες μεταξύ του δημάρχου και των επικεφαλής της μείζονος και της α’ ελάσσονος μειοψηφιών Μαργ. Πατσιαντά και Π., Σκοτινιώτη, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής πρώτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, για την εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής, καθώς και της ΠΕΔ.

Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος απευθύνει χαιρετισμό, ο Μαργ. Πατσιαντάς ζητούσε επιτακτικά να δοθεί ο λόγος και στους επικεφαλείς των μειοψηφιών.
Ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, ευχήθηκε σε όλους δυναμικό ξεκίνημα με γνώμονα το καλό της πόλης
«Δεν έχουμε καμία διάθεση να αντιπαρατεθούμε με πολιτικές ή κομματικές σκοπιμότητες», είπε, απευθυνόμενος στις μειοψηφίες. «Αν σε όλη αυτή τη διάρκεια, της θητείας μας, έχετε προτάσεις που είναι όχι πολιτικές αλλά για το καλό της πόλης, είμαστε σύμφωνοι να τις στηρίξουμε, για να δημιουργήσουμε άλλη εικόνα και άλλο έργο. Ο Βόλος θα αλλάξει με αποφάσεις που θα πάρει ομόφωνα το Δ.Σ.», ανέφερε ο δήμαρχος και ευχήθηκε υγεία και δύναμη τους δημοτικούς συμβούλους και στις οικογένειές τους.
Λαμβάνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς, είπε ότι είθισται μετά την τοποθέτηση του δημάρχου να τοποθετούνται οι επικεφαλείς, με τον προεδρεύοντα Γ. Μουλά, να του εξηγεί ότι αυτό θα γινόταν ούτως η άλλως, αν τον άφηνε να ολοκληρώσει «Θα έχετε την ευκαιρία κ. Πατσιαντά, αν μείνετε στο Δ.Σ. και δεν παραιτηθείτε όπως την άλλη φορά, να κάνετε αντιπολίτευση» του είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μ. Πατσιαντάς ανέφερε ότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο επί της διαδικασίας για τις επιτροπές και το Προεδρείο του Συμβουλίου και τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και δεν μπορεί να απεμπολήσει το ρόλο του και να μην παράγει πολιτική. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης και στις επιπτώσεις από τη μνημονιακή πολιτική, που απέφερε δραματική μείωση των πόρων. Όπως ανέφερε «εμείς ως παράταξη της Αριστεράς στο Δήμο, πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από αγώνες, μπορεί να υπάρξει φως. Η νέα περίοδος βρίσκει την αυτοδιοίκηση με τη νέα πολιτική. Θα αγωνιστούμε ώστε τα άρθρα του Συντάγματος που αφορούν παιδεία υγεία, αυτοδιοίκηση κ.α. να εφαρμοστούν στο ακέραιο».

Η πρώτη κόντρα
Στο σημείο εκείνο ο δήμαρχος Αχ. Μπέος, διέκοψε τον κ. Πατσιαντά και του είπε «εδώ είναι Δημοτικό Συμβούλιο. Η Κουμουνδούρου σας έγραψε αυτά που διαβάζετε; Πείτε μας και κάτι για το Βόλο», για να του απαντήσει ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αλ. Δούρας «Θα πει ότι θέλει κ. Δήμαρχε».
Στη συνέχεια ο κ. Πατσιαντάς, ζήτησε από τον προεδρεύοντα Γ. Μουλά να προστατέψει την διαδικασία, με τον δεύτερο να απαντά «Αυτή τη χρονική στιγμή είμαστε λίγο εκτός των ορίων. Μπορείτε να εκφωνείτε λόγο, αλλά υπάρχει χρονικό όριο κι ο κανονισμός λέει να είμαστε εντός του θέματος. Σεβόμενος την πρώτη ημέρα δεν σας διέκοψα κ. Πατσιαντά. Σε μερικά σημεία είστε εκτός θέματος. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να τηρηθεί ο κανονισμός».

Συνεχίζοντας ο κ. Πατσιαντάς, επεσήμανε ότι απαιτείται ρήξη με τα μνημόνια και τον Καλλικράτη κι ότι χρειάζεται πρόγραμμα άμεσων ενεργειών και ριζοσπαστικών αλλαγών, ενώ είναι αναγκαίο το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Αυτοδιοίκησης.
Απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο ο Μ. Πατσιαντάς του είπε «να ξέρετε ότι δε θα είμαστε άδικοι απέναντι στην πλειοψηφία όταν θα είναι διεκδικητική για το καλό της πόλης. Αν διεκδικήσετε την αποπεράτωση του Δημοτικού Θεάτρου, του γκαράζ Φιλελλήνων, την απόδοση του οικοπέδου Βαμβακουργίας, θα είμαστε μαζί σας. Αυτή τη νοοτροπία φέρουμε εμείς. Τα προβλήματα της πόλης τα γνωρίζουμε πολύ καλά. Έχουμε θητεύει στα Δ.Σ. δεκαετίες. Όταν δείξετε διάθεση διεκδίκησης, εμείς θα είμαστε μαζί σας. Αν όμως υπηρετήσετε το θεσμό με ρόλο μη διάθεσης σύγκρουσης με την κυβέρνηση είναι επόμενο να είμαστε σκληροί μαζί σας».

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας είπε στον Αχ., Μπέο ότι σήμερα έδειξε διάθεση, όπως και την ημέρα της ορκωμοσίας, αλλά τον κατηγόρησε ότι «είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο», όταν σε τηλεοπτική εκπομπή μετά την ορκωμοσία, ο κ. Μπέος υποστήριξε ότι ο κ. Πατσιαντάς σύναψε έκνομη συμφωνία με τον κ. Σκοτινιώτη, στο δεύτερο γύρο εκλογών, για να μην πειραχτούν 17 υπάλληλοι. «Οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι είναι ξένες προς τα εμάς. Όταν δίνετε χέρι συνεργασίας και από την άλλη αποκαλύπτετε δήθεν σκάνδαλο – συκοφαντία. Δεν μπορούν αυτά να πλανώνται» δήλωσε ο κ. Πατσιαντάς.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μουλάς, ανέφερε απευθυνόμενος προς τον κ. Πατσιαντά ότι ο κανονισμός του επιτρέπει να καταθέσει εγγράφως και να πάρει απαντήσεις εγγράφως. «Έχετε πεδίο δόξης λαμπρό μπροστά σας κ. Πατσιαντά» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «Αν θέλετε θα καταθέσετε ενστάσεις. Δε θα παίρνει ο καθένας το μικρόφωνο και θα λέει. Ας μείνουμε στη διαδικασία», ενώ ο Δήμαρχος Αχ. Μπέος επιφυλάχτηκε να απαντήσει με αποδείξεις.

Ανέβηκαν οι τόνοι για την ΕΡΓΗΛ
Ο επικεφαλή της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Πάνος Σκοτινιώτης, ευχήθηκε γόνιμη και δημιουργική θητεία στη Δημοτική Αρχή και πρόσθεσε ότι από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων υπήρξε υποδειγματική συνεργασία, προκειμένου όπως ανέφερε «να έχουν πλήρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του Δήμου. Και πιστεύω ότι θα έχει τη λεβεντιά αυτό να το πει και δημοσίως ο κ. Μπέος». Τόνισε δε ότι η παράταξή του δεν θα τηρήσει την παράδοση που θέλει τις αντιπολιτεύσεις, αλλά θα έχει δημιουργική παρουσία.

«Τα επόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά δύσκολα. Η πόλη μας πρέπει να βρει τη θέση που τις αξίζει. Την έκκληση συνεργασίας που κάνετε, την κρατούμε αλλά δε θα πρέπει να είναι προσχηματική», δήλωσε ο πρώην δήμαρχος, που κατηγόρησε τον Αχιλλέα Μπέοότι παίζει σε διπλό ταμπλό, εννοώντας το ζήτημα που προέκυψε για την ΕΡΓΗΛ και τη συνεννόηση που είχε με τον νομικό Αντ. Ξηρό.

«Αν ο κ. Ξηρός δεν έχει την λεβεντιά να πει για τις συνομιλίες που είχαμε και τη συμφωνία μας, τότε θα ζητήσω άρση τηλεφωνικού απορρήτου» τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης για να του απαντήσει ο κ. Μπέος «Από την Δευτέρα και μετά εμείς θα αποφασίσουμε τι γραμμή θα ακολουθήσουμε. Σας ζητήσαμε να συγκαλέσετε έκτακτο Δ.Σ. για το καλό της ΔΕΥΑΜΒ σχετικά με ΕΡΓΗΛ και το αρνηθήκατε. Το τι είπατε με τον κ. Ξηρό τα ξέρει ο κ.Ξηρός. Καταλαβαίνω τις πικρίες και πολλά πράγματα».

Απαντώντας ο κ. Σκοτινιώτης, είπε απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο ότι είναι εκτός πραγματικότητας. «Ο κ. Ξηρός μου τηλεφώνησε και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας καταλήξαμε την ενδεικνυόμενη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε ακι αφού με ευχαρίστησε καταλήξαμε ότι είχαμε καλή συνεργασία και τελειώσαμε. Όταν είδα την ανακοίνωση τον πήρα τηλέφωνο τον κ. Ξηρό και τον ρώτησα τι ήταν αυτό και μου απάντησε ότι δεν ήξερε τίποτα. Προκαλώ τον κ. Ξηρό να έρθει να επιβεβαιώσει αυτά που είπαμε».

Ανταπαντώντας ο κ. Μπέος, δήλωσε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Ξηρό του είπε ότι δεν ισχύουν αυτά, με τον κ. Σκοτινιώτη να τα χαρακτηρίζει ξετσίπωτα όλα αυτά.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο προεδρεύων κ. Μουλάς, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον κ. Σκοτινιώτη είπε «Δε λες τη φιλενάδα σου την κ. Μακρή να ‘ρθει να με σοβαρέψει» για να απαντήσει ο κ. Σκοτινιώτης, εκνευρισμένος ότι θα ζητήσει να γίνει άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Οι μειοψηφίες
Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Μιχάλης Μιτζικός, τόνισε η παράταξή του θα έχει την ευκαιρία να λάβει θέση για τα ζητήματα της πόλης. «Εμείς δε θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και στείρα αντιπολίτευση. Θα φέρνουμε προτάσεις και θα είμαστε αντίθετοι σε ότι δε θα είναι για το καλό της πόλης», ανέφερε. Μάλιστα πρόσθεσε ότι θα πρέπει όλες οι μειοψηφίες να εκπροσωπούνται στις επιτροπές και ότι πρέπει να κρατηθεί ψηλά ο πήχης του πολιτικού πολιτισμού.

Ο επικεφαλής της γ’ ελάσσονος μειοψηφίας Απόστολος Νάνος, διευκρίνισε ότι η ΛΑΣ διαχωρίζει τη θέση της, υποστηρίζοντας ότι η παράταξη μιλά για το καλό των εργαζομένων. «Γι’ αυτούς ενδιαφερόμαστε και γι αυτούς θα συνεχίζουμε να παλεύουμε» δήλωσε και πρόσθεσε «για να ληφθούν ομόφωνες αποφάσεις προς όφελος αυτών θα ψηφίζουμε κι εμείς. Αλλά από τις πρώτες ημέρες φαίνεται ότι τέτοιος εκλογικός νόμος βοηθά να εφαρμόζονται οι κυβερνητικές πολιτικές. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο το Δ.Σ. όλα τα θέματα έχουν πολιτικό χαρακτήρα», τόνισε. Ο Απ. Νάνος συμπλήρωσε ότι οι Δήμοι έχουν μετατραπεί από αυτοδιοίκηση σε απλή διοίκηση και σε επιχειρήσεις που στηρίζονται μόμνο στην ανταποδοτικότητα και είναι το μακρύ χέρι της εξουσίας.
«Εμείς όλο το επόμενο διάστημα θα σταθούμε στο πλευρό της λαϊκής οικογένειας και μέσα από επιτροπές που θέλουμε να συμμετέχουμε για να μπορούμε να ξεσκεπάζουμε και να κάνουμε προτάσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της ΛΑΣ.

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση των παρατάξεων στα σημεία που θα κάθονται για τα επόμενα πέντε χρόνια, έγινε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργο Μουλά, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ενώ ο ανεξαρτητοποιηθείς σύμβουλος της πλειοψηφίας Αχιλλέας Κσαλυβιώτης, βρήκε θέση στην τελευταία σειρά των καθισμάτων της αίθουσας, δίπλα στους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας Κ. Γαργάλα και Ελένη Μεϊκοπούλου – Ανδρέου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.