Έως και … 2.000% παραπάνω (!) θα πληρώσουν οι ΜΜΕ στην εφορία

«Φουσκωμένο» και με πολλές αδικίες το φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών

Το γεγονός ότι το νέο φορολογικό σύστημα είναι μεγάλο και «φουσκωμένο» με πολλές αδικίες κυρίως λόγο τεκμηρίου και κατάργησης του αφορολόγητου και έχει αποτέλεσμα να φορολογούνται υπερβολικά κυρίως επαγγελματίες και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και όσους εισπράττουν ενοίκια, επισήμανε, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5», ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς.
Ο κ. Κεχαγιάς επισήμανε, ότι ο νέος φορολογικός νόμος επιφέρει αδικίες για τους Έλληνες του εξωτερικού που νοικιάζουν ένα χωράφι και καλούνται να πληρώσουν τεκμήριο, αλλά και για όσους εισπράττουν ενοίκια 1000 και 1200 €, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ποσά, σα να εισέπρατταν ενοίκια 3000 €.
Για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο κ. Κεχαγιάς δήλωσε ότι φέτος τους τσάκισε η νέα μορφή φορολόγησης. «Είναι τεράστια τα νούμερα που βγαίνουν, οι λογιστές δεν τολμούμε να πάρουμε τηλέφωνο να τους ενημερώσουμε για το ποσό που εμφανίζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων φέτος είναι πολύ μεγάλη, τόνισε το μέλος του Σ.Ο.Λ., που εκτίμησε ότι μ’ αυτό το φορολογικό καθεστώς δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη και να προχωρήσει μια Μικρομεσαία επιχείρηση.

Διαφορές στη φορολογία

Οι διαφορές στη φορολογία, απ’ ότι πέρυσι, για τις επιχειρήσεις είναι τεράστιες και μπορεί να φτάνουν μέχρι και 2000% πιο πάνω, τόνισε ο κ. Κεχαγιάς.
Μια απλή επιχείρηση αν υποθέσουμε ότι έβγαζε 1000 €/μήνα καθαρά (12.000€ το χρόνο) και μέχρι πέρυσι είχε 5000 € αφορολόγητο, φέτος θα αναγκαστεί να πληρώσει για τις 12.000€ 26% φόρο (περίπου 3.000 €) και προκαταβολή 1500 €. Αν βάλετε και το ΤΕΒΕ, όλα αυτά είναι πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, δεδομένου ότι μέχρι πέρυσι είχε 5000 € αφορολόγητα, είχε εκπτώσεις από τις αποδείξεις, γιατρούς και φάρμακα, που φέτος καταργήθηκαν. Ο επαγγελματίας αναγκάζεται να πληρώσει φόρο 26% συν προκαταβολή 55% από το πρώτο Ευρώ και χωρίς να έχει καμία απολύτως απαλλαγή.

Η πληρωμή των δόσεων

Όσον αφορά στην πληρωμή, τόνισε ότι τα χρήματα του φόρου πρέπει να καταβληθούν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Η δεύτερη επιλογή είναι να περάσει η 31 Ιουλίου και να κάνει ρύθμιση σε 12 δόσεις με επιβάρυνση 8,5% σε τόκο και η τρίτη επιλογή που έχει κάποιος επαγγελματίας ή ο κάθε φορολογούμενος είναι να δίνει κάθε μήνα ότι μπορεί και ότι αντέχει η τσέπη του, επιβαρυνόμενος με προσαυξήσεις 0,73% κάθε μήνα.
Για τους συνταξιούχους φέτος (από 7000 ως 12000 € ετησίως) το καθεστώς είναι λίγο πιο ευνοϊκό με την έννοια ότι αυξήθηκε το αφορολόγητο, σε ορισμένες περιπτώσεις από τις 5000 € πέρυσι σε 9500 € φέτος και γενικά δεν έχουν επιβάρυνση λόγω του φορολογικού, παρά μόνο λόγω της μείωσης των συντάξεων. Πάντως οι συνταξιούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ιδιαίτερων επικουρικών ταμείων θα έχουν κάποια επιβάρυνση, αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντική.
Τέλος, για το θέμα της καταβολής του ΦΠΑ, ο κ. Κεχαγιάς τόνισε ότι οι επαγγελματίες σήμερα με τη ρύθμιση των 12 δόσεων δεν μπορούν να προχωρήσουν αν δεν γίνει μια αναγνώριση της πραγματικότητας με ρύθμιση στις 72 δόσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.