Γελοιοποιήθηκε στους δημάρχους της Θεσσαλίας ο Αχιλλέας Μπέος!

Απέτυχε το πρωτοποριακό πρόγραμμα που παρουσίασε για τον Βιολογικό Καθαρισμό

Διακόπτεται πριν καν …ολοκληρωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα μείωσης της λυματολάσπης στις εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού με τη μέθοδο των μικροοργανισμών και η ΔΕΥΑΜΒ με σημερινή της ανακοίνωση, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές ότι θα στραφεί όπως υποστηρίζει, νομικά κατά του αναδόχου ως αποκλειστικά υπαίτιου για την αστοχία του Προγράμματος και των επιπτώσεων της εφαρμογής του στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυµάτων (ΕΕΛ).

Πρόκειται για το πρόγραμμα που διαφήμιζε ως πρωτοποριακό, ο τελών σε αργία δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αχιλλέας Μπέος, στους δημάρχους της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας, στις 9 Νοεμβρίου. Την ημέρα εκείνη μάλιστα, είχαν πραγματοποιήσει επίσκεψη, μετά από πρόσκλησή του, στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΔΕΥΑΜΒ, η Διοίκηση με βασικό στόχο τη μείωση των ποσοτήτων της αφυδατωμένης λάσπης και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των ΕΕΛ σύναψε σύμβαση «Προμήθειας Υπηρεσιών Δοκιμαστικής Εφαρμογής Μεθόδου Μείωσης της Παραγωγής Ιλύος στην ΕΕΛ Βόλου», με την εταιρεία ΕΔΙΑΣ η οποία εφάρμοσε την τεχνολογία Βιοεξυγίανσης.

«Μετά από 45 ημέρες εφαρμογής και παρά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις του αναδόχου, το Πρόγραμμα απέτυχε πλήρως να ικανοποιήσει τους δεσμευτικούς όρους και στόχους της Σύμβασης με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΜΒ να προχωρήσει στη διακοπή αυτού πριν την ολοκλήρωσή του», αναφέρει η Επιχείρηση.
Μετά τα παραπάνω η ΔΕΥΑΜΒ, προχώρησε στην ενημέρωση των αρμόδιων αρχών και θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες εναντίον του αναδόχου ως αποκλειστικά υπαίτιου για την αστοχία του Προγράμματος και των επιπτώσεων της εφαρμογής του στις ΕΕΛ, καταλήγει η ενημέρωση της Επιχείρησης.

Στις 20.000 ευρώ το κόστος

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ Στέργιο Παπαευσταθίου, το κόστος του πιλοτικού προγράμματος ήταν 20.000 € για διάστημα δύο μηνών, αλλά επειδή δεν είχε αποτέλεσμα και δεν ολοκληρώθηκε, ο ανάδοχος δεν θα πάρει τα χρήματα που προέβλεπε η σύμβαση. Άξιο απορίας ωστόσο είναι, από ποιον θα αναζητηθούν τα χρήματα που φέρεται να πλήρωσε η δημοτική αρχή, ύψους 750 ευρώ (σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ), για το τραπέζι που έγινε την ίδια ημέρα στους καλεσμένους του Αχιλλέα Μπέου.

Αρχικά ικανοποιημένος, τώρα γιατί;

Για το πιλοτικό πρόγραμμα το Βιολογικού Καθαρισμού, την ημέρα της παρουσίασης, ο τότε δήμαρχος, έκανε λόγο “για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα και στο τρίτο στάδιο επεξεργασίας, η καθαρότητα του νερού αγγίζει το 98%. Όπως εξήγησε με τη μέθοδο των μικροοργανισμών που τρώνε τα λύματα εδώ και ένα μήνα, έχουν σταματήσει τα μηχανήματα αποξήρανσης λυμάτων που μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ, έχει σταματήσει η οσμή, έχει μειωθεί η ενέργεια”.

Τα δείγματα θα δοθούν στη δημοσιότητα;

Ενδιαφέρουσα αποτελεί, μία ακόμη διάσταση των τότε λεγομένων του Αχιλλέα Μπέου, που δείχνει ότι ο ίδιος, είχε ήδη θετική εικόνα και αποτελέσματα που ωστόσο, δε δόθηκαν, άγνωστο γιατί στη δημοσιότητα, όπως δε δόθηκαν ούτε τα σημερινά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της 9ης Νοεμβρίου, “ο δήμαρχος τόνισε ότι τα πρώτα δείγματα που θα δοθούν στη δημοσιότητα τόσο για τον ΧΥΤΑ όσο και τον Βιολογικό είναι φοβερά και εκτίμησε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα η Δημοτική Αρχή θα είναι σε θέση να λειτουργεί συστηματικά, ώστε το νερό του Βιολογικού Καθαρισμού, να χρησιμοποιηθεί για άρδευση, πυρόσβεση και εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, χωρίς να ξοδεύονται εκατομμύρια Ευρώ, όπως γίνεται σήμερα. Όπως ανέφερε, τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και θα υπάρχουν τεράστια οφέλη στην παραγωγή βιοενέργειας”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.