Από εργολάβο επιπλέον προσωπικό για τον Βιολογικό Βόλου

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Εγκρίθηκε η το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών

Σε εργολάβο θα εξασφαλιστεί επιπλέον προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, όπως προβλέπεται στο σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών με ίδια μέσα, που εκπόνησε ο πρόεδρος των Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ Δημήτρης Κουτσιφέλης και εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, στη σημερινή συνεδρίαση της Διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιχείρησης Στέργιος Παπαευσταθίου, η έγκριση της μελέτης εκσυγχρονισμού της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, είναι τονωτική ένεση στην εγκατάσταση και μ’ αυτό τον τρόπο, η Διοίκηση προσπαθεί να δώσει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν.

Αναφορικά με τη μελέτη που εκπόνησε ο κ. Κουτσιφέλης ανέφερε ότι ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν και οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού, είναι η παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο. Όπως ανέφερε «το προσωπικό δεν μπορεί να λειτουργήσει τη μονάδα και στην πραγματικότητα η ΔΕΥΑΜΒ κάνει μόνιμη περιβαλλοντική παράβαση, ενώ από τη μη λειτουργία της, η οικονομική απώλεια υπολογίζεται σε 60-80 € ημερησίως». Πρόσθεσε δε ότι για τη λειτουργία της, απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό που δεν υπάρχει.

Για τα θέματα συντήρησης ο κ. Κουτσιφέλης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα εργοστάσιο με 600 κινητήρες στη σειρά, που αν δεν συντηρηθεί όπως πρέπει και δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν, τα αποτελέσματα είναι κρίσιμα για το περιβάλλον και για τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού. «Η μελέτη προβλέπει ανάδοχο, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις δυνατότητες του προσωπικού και θα συμβάλει στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα λύσει τα χέρια των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις.

Για τους όρους της συνεργασίας με τον ανάδοχο ο πρόεδρος των Εργαζομένων τόνισε ότι η μελέτη είναι σκληρή ως προς τις ρήτρες και προβλέπει, αν υπάρξει βλάβη και διαρρεύσουν λύματα, να πληρώσει το 1/12 των σύμβασης και στη δεύτερη φορά κηρύσσεται υπότροπος. Πρόσθεσε δε ότι η μελέτη δεν αφήνει καμία παράμετρο εκτός, καθώς υπολογίζει το θέμα των χημικών αναλύσεων, τον καθαρισμό των δεξαμενών και των μονάδων, ενώ πετυχαίνει έκπτωση πέραν του 30%.

Αρνητική η μειοψηφία
Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Κώστας Γαργάλας τόνισε ότι δεν θα το ψηφίζει, γιατί ανοίγει η πόρτα για έμμεση και αργότερα άμεση ιδιωτικοποίηση μέρους δραστηριοτήτων της ΔΕΥΑΜΒ.

Όπως εξήγησε οι ανάγκες που προκύπτουν μέσα από τη μελέτη καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, που έρεπε να καλυφθούν από την Υπηρεσία.

Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ είπε ότι η Επιχείρηση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με το προσωπικό που διαθέτει και ζήτησε από τον Κ. Γαργάλα να πιέσει την κυβέρνηση να γίνουν προσλήψεις. Τόνισε δε ότι ο κίνδυνος να προκύψει ανά πάσα ώρα βλάβη και να προκληθεί ρύπανση, είναι μεγάλος και ανέφερε ότι η μελέτη είναι επιτακτική ανάγκη για τις σημερινές συνθήκες.

«Αυτό δεν είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης αλλά ανάθεση αρμοδιοτήτων. Κι εμείς πιέζουμε για προσλήψεις προσωπικού και δεν διστάζομε να έρθουμε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση αν δεν γίνει αυτό», ανέφερε, με τον Στ. Παπαευσταθίου να απαντάει ότι αυτό γίνεται για να προληφθούν καταστάσεις.

Ο Δημ. Κουτσιφέλης ανέφερε ότι δεν εκχωρείται καμία αρμοδιότητα, παρά θα υπάρχει ένας εργολάβος, που θα καλείται όταν υπάρχει ανάγκη. Πρόσθεσε δε ότι το ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει παραπάνω μόνιμο προσωπικό, οφείλεται στη Διοίκηση, όταν ήταν πρόεδρος και δήμαρχος Βόλου ο Αλ. Βούλγαρης, που ο Σύλλογος Εργαζομένων είχε φέρει θέμα τρεις φορές για επιπλέον προσωπικό και δεν ελήφθη ανάλογη απόφαση. «Είχε ευκαιρία να έχει 18 άτομα παραπάνω η ΔΕΥΑΜΒ και να μην αντιμετωπίζει τόσο έντονο πρόβλημα όσο σήμερα», ανέφερε.

Ο εκσυγχρονισμός των ΕΕΛ
Για το θέμα του εκσυγχρονισμού των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, ο Δημ. Κουτσιφέλης ενημέρωσε τη Διοίκηση για την υπάρχουσα κατάσταση και για το γεγονός ότι το αντλιοστάσιο μεταφοράς λυμάτων διαθέτει 4 αντλίες με παροχή 1000 m3/ώρα και με το πέρασμα των χρόνων, παρουσιάζεται πτώση στην απόδοσής τους.

«Στη μεταφορά 1000 m3 λυμάτων, οι αντλίες καταναλώνουν 250 kW ενέργειας και με τις συνδέσεις Αγριάς και Βελεστίνου, στις αιχμές παροχής, το αντλιοστάσιο οριακά μπορεί να απορροφήσει τα λύματα οριακά, ενώ αν δεν δουλέψει μια αντλία, γίνεται υπερχείλιση», τόνισε ο κ. Κουτσιφέλης. Όπως ανέφερε, από πέρυσι υπήρχε προβληματισμός, για αντικατάσταση τριών αντλιών που θα ανεβάσουν την παροχετευτικότητα και θα περιορίσουν την ενεργειακή κατανάλωση με εκτίμηση κατά 220.000 € ετησίως, που, όπως ανέφερε, θα γίνει απόσβεση για την αγορά τους σε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο εκσυγχρονισμού των ΕΕΛ, πρόκειται να αλλάξουν τρεις αντλίες, από τις οποίες θα τοποθετηθούν οι δύο, με τις δύο παλιές να είναι σε εφεδρεία, όπως και τη μια καινούργια. Η τοποθέτηση των νέων αντλιών θα γίνει από ανάδοχο, εντός 16 ωρών, διάστημα στο οποίο πρέπει να τοποθετήσει νέο συλλέκτη και πίνακες, καθώς και τρεις εναλλάκτες (inverter) που θα μειώνουν κατά πολύ την κατανάλωση λειτουργίας τους.
Τέλος, έγινε γνωστό ότι το Λιμεναρχείο Βόλου βεβαίωσε πρόστιμο ύψους 5000 € στην Εφορία, για τη ρύπανση του κεντρικού λιμένα Βόλου, από την υπερχείλιση λυμάτων, τον Μάιο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.