Γ.Σταθάκης: Έως το τέλος Ιουνίου ο νέος αναπτυξιακός νόμος (video)

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης [photo: Γιάννης Γεωργιάδης]
Την συγκρότηση αναπτυξιακού συμβουλίου στο υπ. οικονομίας εξήγγειλε μιλώντας στη Γ.Σ. των Βιομηχάνων ο υπουργός

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε έναν έντιμο συμβιβασμό, αποδεχόμενη πράγματα που δεν μας αρέσουν, αλλά παράλληλα λαμβάνοντας και πράγματα που μας δημιουργούν ασφάλεια, τόνισε ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο παρουσία πλήθους επιχειρηματιών, βουλευτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων και απλού κόσμου. Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης η κυβέρνηση έχει σαφή εντολή να αλλάξει το μείγμα πολιτικής του μνημονόυ που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια με στόχο η ελληνική οικονομία να απεμπλακεί, από το 2ο εξάμηνο του 2015 από την παρούσα κατάσταση.

Παράλληλα ο κ. Σταθάκης επανέλαβε δύο σημαντικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τη συγκρότηση αναπτυξιακού συμβουλίου στο υπουργείο οικονομίας, στο οποίο θα κατατίθενται και θα συζητιούνται οι ιδέες και προτάσεις από τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς φορείς και θεσμούς, προκειμένου να διαμορφώνεται η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας και παράλληλα την ίδρυσης μιας αναπτυξιακής τράπεζας, με την ενοποίηση κάποιων υπαρκτών σημερινών σχημάτων στον τραπεζικό τομέα προκειμένου να αξιοποιηθούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το σχέδιο Γιούνκερ. Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει αναπτυξιακή τράπεζα και αυτό πρέπει να αλλάξει. Όπως τόνισε εξασφαλίστηκε, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης για την περίοδο 2015 – 2020 η άντληση 500 εκ. ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Σε ότι αφορά τις αλλαγές για την βελτίωση το επιχειρηματικού κλίματος ο υπουργός οικονομίας τόνισε ότι απαιτείται απλοποίηση στην διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων, χωρίς όμως συμβιβασμούς για το περιβάλλον. Για τη βαριά βιομηχανία της χώρας που δοκιμάζεται από τον ανταγωνισμό το ενεργειακό κόστος είναι εμπόδιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, “Έχουμε πολύ ακριβή ενέργεια, ακριβές ΑΠΕ και φυσικό αέριο. Δεν θεραπεύεται εύκολα αυτό. Πρέπει να επανασχεδιάσουμε τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, Να διαφοροποιηθεί και να προσφερθεί στη βιομηχανία ενέργεια κοντά στο μ.ο. της ευρώπης.”

Νέος αναπτυξιακός
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ανέφερε ο κ. Σταθάκης, ενώ τα αποτελέσματα από τον προηγούμενο είναι που έχει παγώσει για διάστημα περίπου ενός χρόνου, είναι να υπάρχουν οφειλές ύψους 4,5 δις ευρώ προς τις επιχειρήσεις, ενώ περίπου 40.000 φάκελοι με προτάσεις δεν έχουν ακόμη ανοιχτεί!

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης “Υπάρχει κενό εδώ και ένα χρόνο. Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος αναπτυξιακός ο οποίος εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι διαφορετικός. Ο προηγούμενος αντιμετώπιζε όλες τις επενδύσεις σαν να είναι ίδιες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Με διάλογο θα γίνει επιλογή για τους κλάδους που θα στηριχθούν περισσότερο. Καινοτομία, παραγωγή, δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αναπτυξιακός με βάση το αναπτυξιακό μοντέλο που θέλουμε να επιδιώξουμε.

.Δείτε παρακάτω το βίντεο με την ομιλία του υπουργού οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.