Δεν λαμβάνονται υπόψιν κοινωνικά κριτήρια για τα δημοτικά τέλη

Επισημαίνει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βόλου Ιάσονας Αποστολάκης

Το γεγονός ότι στον καθορισμό των δημοτικών τελών που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο δεν λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, επισήμανε στην εισήγησή του για το συγκεκριμένο θέμα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βόλου κ. Ιάσονας Αποστολάκης.

Όπως δήλωσε στην τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου κ κ. Αποστολάκης: στην όλη συζήτηση για τον καθορισμό των τελών αυτού του είδους θα έπρεπε πάντα να προηγείται μια ανάλυση του τι πόλη έχουμε, πόσο έχει αλλάξει το τελευταίο διάστημα και πόσο πρόκειται να αλλάξει. Η πόλη δεν είναι κάτι το στατικό αλλά είναι ένα δυναμικό στοιχείο. Πάνω σε αυτό δεν βλέπουμε από αυτή την δημοτική αρχή να επιχειρεί έναν εξορθολογισμό των ζωνών χρήσης. Με συνέπεια να επιβαρύνονται παραπάνω από το ΄΄δίκαιο΄΄ περιοχές ενώ άλλες να φαίνεται πως έχουν ΄΄καλύτερη΄΄ αντιμετώπιση.

Δεύτερος φαίνεται πως υπάρχει είτε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας είτε απλά διάθεση συνέχισης τιμολογιακής πολιτικής σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Καθορισμός τελών με απλά λογιστικούς όρους. Και όμως η πόλη μαραζώνει και εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης, της ανεργίας της ύφεσης κλπ. Θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για σοβαρή μείωση των τελών ή ακόμα και πλήρους απαλλαγής σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από τον καθένα και που αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να πληρώνουν τα τέλη αυτά σε αυτά τα ύψη.

Συνεχίζοντας στην τοποθέτησή του κ. δημοτικός σύμβουλος Βόλου αναφέρει ότι “είναι απαραίτητο να γίνει από το Δήμο Βόλου σήμερα με τους συγκεκριμένους υπηρεσιακούς μηχανισμούς και υπηρεσιακές δυνατότητες η καταγραφή με αξιόπιστα δεδομένα ώστε να ωφελούνται αυτοί που πραγματικά πρέπει στοχευόμενα ( για να έχουμε πχ άτομα από Τρίκερι να απογράφονται στον Βόλο) είναι αρκετά δύσκολη. Θα μπορούσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε από την πλέον αξιόπιστη καταγραφή που έχει να κάνει με τους δικαιούχους της κάρτας σίτισης. Είναι πρόγραμμα που έτρεξε κεντρικά, σπάνιες είναι ίσως οι περιπτώσεις που κάποιοι να βρήκαν ΄΄τρύπα΄΄ και να χαλάνε το αξιόπιστο δείγμα. Μπορούμε να πούμε πως οι εκτιμήσεις λένε για 95% σωστή καταγραφή (δεν έχουμε δηλαδή δήθεν ρακένδυτους με περιουσιακά στοιχεία.

Στην περιοχή του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου μιλάμε για 2820 δικαιούχους . Εκεί εμπεριέχονται οι τρίτεκνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη, οι πολύτεκνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη κλπ. ειναι μια καλή βάση για αρχή.

Τέλος μια παρατήρηση που στηρίζει και την αρνητική μας ψήφο. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι σε σύγκριση με το 2015 τα έξοδα εμφανίζονται μειωμένα 300 κ πλεον χιλ και λιγότερα από το σύνολο των προσδοκώμενων κατά 1εκ. ανταποδοτικά σημαίνει ανταποδοτικά. Ούτε προσλήψεις έχουν γίνει , έχουν μειωθεί οι μισθοί επίσης. Συνεπώς υπήρχε και υπάρχει περιθώριο για κοινωνική πολιτική και ανακούφιση συμπολιτών μας. Μάλλον δεν την θέλετε όσο και αντισυστημικοί να αυτοπροσδιορίζεστε.”

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.