ΔΕΥΑΜΒ: Η χλωρίωση ο μόνος τρόπος εξάλειψης μικροβιακού φορτίου

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
«Κακός σχεδιασμός δεξαμενών κακοσυντηρημένες πηγές και ιδιοκτησιακές αντιλήψεις κάνουν δύσκολο το έργο»

Απάντηση στην επερώτηση της β’ ελάσσονος μειοψηφίας, αναφορικά με τη χλωρίωση του νερού σε Μακρινίτσα και Πορταριά, δίνει ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Στέργιος Παπαευσταθίου, που τονίζει ότι η χλωρίωση είναι ο μόνος τρόπος εξάλειψης του μικροβιακού φορτίου στο νερό, ενώ κάνει λόγο για κακό σχεδιασμό των δεξαμενών, κακοσυντηρημένες πηγές και αντιλήψεις περί ιδιοκτησίας του νερού, που δεν επιτρέπουν τους τεχνικούς της Επιχείρησης πρόσβαση σε δεξαμενές, όπως στη Δράκεια.

Σύμφωνα με την απάντηση της ΔΕΥΑΜΒ προς τους Μιχ. Μιτζικό και Κατερίνα Τσοπουρίδου, το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου επί «Καποδίστρια» είχε 21 δεξαμενές και επί «Καλλικράτη» προστέθηκαν 44 δεξαμενές, οπότε το σύνολο ανέρχεται σε 65 δεξαμενές καθώς και 4 οικισμοί οι οποίοι βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, όσον αφορά την τροφοδοσία τους σε «πόσιμο» νερό.

«Δυστυχώς οι υποδομές που παραλάβαμε στα εξωτερικά υδραγωγεία και στα δίκτυα με τον «Καλλικράτη» είναι επιεικώς απαράδεκτα.Κακός σχεδιασμός θέσεων δεξαμενών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοιογένεια στην ανάμιξη του πόσιμου νερού, επιφανειακά δίκτυα χωρίς μελέτη ή διαστασιολόγηση, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη κατανάλωση, λόγω διατομών των σωληνώσεων όπως π.χ. στο Παληόκαστρο (Αγ. Βλάσιος). Εντελώς παραμελημένες και κακοσυντηρημένες πηγές. Παλιές αντιλήψεις «ιδιοκτησίας» νερών, κυρίως πηγαίων, με αποτέλεσμα να απαγορεύουν οι τοπικοί φορείς ακόμη και την πρόσβασή μας σε πηγές και δεξαμενές ή την ηλεκτροδότησή τους π.χ. Δράκεια», επισημαίνεται στην απάντηση που δίνει ο αντιπρόεδρος της Επιχείρησης.

Παρόλα αυτά, τονίζει, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες που αξίζει να αναφερθούν:
1. Συντήρηση και ανακατασκευή πηγών Αγ. Βλασίου. Είναι σε εκκρεμότητα η αξιοποίηση των πηγών «Ζάγκα» και σύντομα θα αρχίσουν έργα αξιοποίησής τους.
2. Συντήρηση και ανακατασκευή πηγών Αγ. Λαυρεντίου
3. Ηλεκτροδότηση δεξαμενών: Μαλάκι, Πλατανίδια, Ανω Λεχωνίων, Τσικάρι, Σπαστήρα (Αγριάς), Αγ. Λαυρεντίου
4. Συντήρηση και πλήρη ανακατασκευή πηγών στα Χάνια και ηλεκροδότηση αντλιοστασίου
5. Συντήρηση και ανακατασκευή πηγών «Ανεμούτσας» Αγριάς με νέα σωλήνωση που συνδέει το νερό της πηγής προς την δεξαμενή «Σκοπελίτη».Χαρακτηριστικό σημείο εγκατάλειψης που αξίζει να αναφερθεί, αποτελεί ο χώρος αυτών των πηγών, εξαιτίας της μή συντήρησης,όπου έφραξε η κεντρική αρχαία πηγή και το νερό βγήκε σε άλλο σημείο περίπου 50 μέτρα μακριά, όπου και εκεί έγινε το νέο έργο υδρομάστευσης.Παλιές υποδομές δηλαδή, σπουδαίας σημασίας και τεχνικής, εξαιτίας της εγκατάλειψης ετών έχουν καταστραφεί. Προσπαθούμε με καίριες επεμβάσεις να τις επαναφέρουμε.
6. Συντήρηση και τροποποίηση σωληνώσεων στην πηγή και στην δεξαμενή «Λυρίτσα» Κατηχωρίου
7. Πλήρης καθαρισμός – συντήρηση και τροποίηση τόσο της τροφοδοσίας όσο και του θαλάμου δικλέιδων της κύριας δεξαμενής Αγ. Βλασίου
8. Περίφραξη- καθαροσμός της δεξαμενής «Τσικάρι» Κάτω Λεχωνίων και μελέτη τροποίησής της, ώστε να αξιοποιηθεί και η παρακείμενη ανενεργή δεξαμενή
9. Μελέτη αξιοποίησης της δεξαμενής «Μάγκου» στην Πορταριά. Πρόκειται για την κύρια δεξαμενή αλλά λόγω κακής χωροθέτησης – κατασκευής δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ο πλήρης όγκος της.
10. Κατασκευή της υψηλής δεξαμενής Διμινίου, ώστε να καλυφθούν κατοικίες που βρίσκονται πάνω από την υφιστάμενη δεξαμενή στη θέση «Γάστρα»
11. Καθαρισμοί δεξαμενών Μακρινίτσας, Μ. Βελανιδιάς, Μαράθου, Κατήραγα και καθαρισμοί περιβάλλοντος χώρου φρεατίων και δεξαμενών στο χώρο πηγής Μάνας Πορταριάς, Αη Γιαννάκη.
12. Ετήσιος καθαρισμός και συντήρηση υδρομαστεύσεων και συγκεντρωτικών φρεατίων πηγών Κουκοράβας – Καλιακούδας και Ξηρακίων.
Επιπλέον δεν πρέπει να αγνοηθούν και τα 60 περίπου αντλιοστάσια και γεωτρήσεις που απαιτούν συντήρηση και φυσικά και ο ΥΗΣ Σαρακηνού.

Η παραπάνω παρουσίαση καταδεικνύει πως ο χώρος ευθύνης της ΔΕΥΑΜΒ αφενός είναι τεράστιος και αφετέρου πως οι εκκρεμότητες ετών είναι τόσο μεγάλες ώστε το έργο της επιχείρησης να είναι δύσκολο και οι προσπάθειες που καταβάλλονται επίπονες, σημειώνεται στην απάντηση.

Το βασικό μέλημα της υπηρεσίας είναι η διαφύλαξη της ποιότητας του πόσιμου νερού η οποία και επιτυγχάνεται τόσο με τον καθαρισμό των τροφοδοτικών δεξαμενών όσο και με την απουσία μικροβιακού φορτίου σε κάθα σημείου του δικτύου.

Ο καθαρισμός των τροφοδοτικών δεξαμενών από φερτές ύλες και χόρτα πραγματοποιείται μέσα από το έργο της υγειονομικής αναγνώρισης το οποίο είναι ετήσιο, αναφέρει η ΔΕΥΑΜΒ που στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. ανέκρινε τον καθαρισμό των δεξαμενών, που αναφέρει ότι είναι στόχος προτεραιότητας από τη Δημοτική Αρχή.

«Σχετικά με την διαδιακασία χλωρίωσης του πόσιμου νερού πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για προληπτικό μέτρο και όχι εκτάκτο όπως αναφέρεται στην επερώτησή σας. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. και την Ε.Ε. το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης πρέπει να μήν φέρει καμία ενδειξη βακτηρίων που ευθύνονται για λοιμώξεις του γαστρεντερικού. Μάλιστα οι οδηγίες είναι τόσο αυστηρές ώστε ενδεικτικά σας αναφέρουμε οτι για τα βακτήρια E. coli η ένδειξη πρέπει να είναι μηδέν», τονίζει η ΔΕΥΑΜΒ στην απάντησή της προς τον ΜΙχ. Μιτζικό.

Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΜΒ, οι αιτιάσεις των τοπικών κοινοτήτων περί αλλοίωσης της ποιότητας του νερού δεν ευσταθούν και σε καμία περίπτωση δεν στηρίζονται σε επιστημονική βάση, ενώ η Επιχείρηση «με αίσθημα ευθύνης προς τους πολίτες φροντίζει για την διατήρηση της ποιότητας του πόσιμου νερού καθημερινώς, αναφέρει και καταλήγει ότι λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των δικτύων στις περιοχές του Δήμου γίνεται αντιληπτό πως η χλωρίωση αποτελεί τον μόνο τρόπο εξασφάλισης της εξάλειψης του μικροβιακού φορτίου στο δίκτυο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.