Σε ρυθμό καθημερινότητας οι πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας

Σε πολύ καλό επίπεδο οι εγκαταστάσεις ο Στρατός ανέλαβε την εποπτεία

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΑΓΥΝΑΙΚΑ ΡΟΥΧΑΚΕΝΤΡΟΚΕΝΤΡΟ 1ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΑΙΔΙΑΠΡΟΣΦΥΓΕΣ1ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣΠΡΟΣΦΥΓΕΣ2ΜΟΖΑΣ ΣΤΑΓΙΕΡ

Σε ρυθμό καθημερινότητας βρίσκονται οι 203 πρόσφυγες από τη Συρία, που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις Μόζας, στο 4ο χλμ. Βόλου – Λάρισας και την εποπτεία της διαβίωσής του, όπως και όλες τις διευκολύνσεις έχει αναλάβει η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Η είσοδος σε μη έχοντες εργασία, όπως οι δημοσιογράφοι, απαγορεύεται και από τον επικεφαλής της δύναμης του κέντρου και ένα αστυνομικό που βρισκόταν στην είσοδο έγινε γνωστό ότι μπορεί να επιτραπεί μόνο με άδεια από του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ οι πρόσφυγες, είναι ελεύθεροι να βγουν έξω από το κέντρο ή να επισκεφθούν την πόλη του Βόλου, επιδεικνύοντας ένα καρτελάκι που τους χορηγήθηκε χθες.

Η ζωή στο κέντρο έχει μπει στην καθημερινότητά της και, σύμφωνα με εθελοντές, έχουν όλες τις ανέσεις, όπως νερό και ρεύμα και σήμερα ήδη στήνοντας τραπέζια, για να μπορούν να καθίσουν και να φάνε το συσσίτιο που παρασκευάζει ο Στρατός. Οι γυναίκες αν ο καιρός είναι ζεστός, κυκλοφορούν με μαντήλια στο κεφάλι και είναι ντυμένες με πολλά ρούχα, χωρίς να αφήνουν ακάλυπτα σημεία του σώματός τους, ενώ και οι άντρες φορούν απαραίτητα ζακέτα με κουκούλα και όχι πουκάμισα ή κοντομάνικα μπλουζάκια.

Τα 103 παιδιά των οικογενειών από την πλευρά τους (ηλικίας από βρέφη μέχρι 506 χρονών), παίζουν ανέμελα – μακριά από συνθήκες εμφυλίου πολέμου στη Συρία – κρατώντας κάποιο παιχνίδι, όσα κατάφεραν να έχουν κάποιο, ενώ τα κορίτσια βοηθήσουν τις μητέρες τους που πλένουν ρούχα στους νιπτήρες και τις βρύσες, που βρίσκονται δίπλα από τις τουαλέτες, σε μια γωνία, στο μεγάλο αύλειο χώρο του κέντρου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εθελοντικής ομάδας Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βασίλη Ηλιόπουλο, οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές, ο στρατός έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και οι εθελοντές βοήθησαν όσο μπορούσαν με την εμπειρία τους και έδωσαν λύσεις σε κάποια προβλήματα.

Όπως ανέφερε, οι χώροι στο κέντρο ήταν καθαροί, υπάρχει νερό και ρεύμα, στήθηκαν περίπου 20 χημικές τουαλέτες, ενώ στον προαύλιο χώρο υπάρχει κοντέινερ που έχει μέσα 10 ντουζιέρες και νιπτήρες.

«Ο Στρατός έβαλε πρόγραμμα πότε θα μπαίνουν για μπάνιο οι γυναίκες και πότε οι άντρες. Το φαγητό το ετοιμάζει η ταξιαρχία των πεζοναυτών τρεις φορές την ημέρα (πρωί – μεσημέρι – βράδυ), υπάρχει σειρά και δεν μένει κανείς νηστικός. Επίσης, υπάρχουν πολύπριζα για να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα και να συνδέουν βραστήρες», τόνισε.

Από χθες υπήρχαν γιατροί και νοσοκόμοι του Στρατού με σκηνή για ιατρείο και αναρρωτήριο, που εξέτασαν τις δύο εγκύους γυναίκες και σήμερα το πρωί παιδάκια που είχαν βήχα.

Οι 203 πρόσφυγες είναι όλοι οικογένειες, πολύ συνεργάσιμοι, όπως ανέφερε ο εθελοντής και εγκαταστάθηκαν στους τρεις χώρους που υπάρχουν στο εσωτερικό των στεγασμένων εγκαταστάσεων, άλλοι κοιμούνται σε ράντζα και άλλοι έχουν στήσει σκηνούλες, για να έχουν τον προσωπικό τους χώρο.

Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι ο οποιοσδήποτε πρόσφυγας επιθυμεί μπορεί να βγει ανά πάσα ώρα από το κέντρο και να πάνε όπου θέλουν, καθώς δεν είναι κρατούμενοι, ενώ εάν θέλουν να αποχωρήσουν από το κέντρο θα πρέπει να πάρουν τα πράγματά τους και να παραδώσουν τα καρτελάκια που τους έχουν δοθεί.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πληροφορία και έλευση και άλλων προσφύγων, ο Βασ. Ηλιόπουλος απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει και πρόσθεσε ότι οι χώροι στο εσωτερικό του κτιρίου έχουν γεμίσει και δεν υπάρχουν άλλοι, για να φιλοξενηθούν επιπλέον άνθρωποι.

Σημειώνεται ότι στο κέντρο φιλοξενίας του Βόλου μεταφέρθηκαν 203 Σύριοι πρόσφυγες, όλοι οικογένειες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 103 παιδιά και 48 γυναίκες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.