Ηλιακό ρολόι με ακρίβεια λεπτού στο 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας

Το μοναδικό στην Ελλάδα και από τα λίγα παγκοσμίως

Το πρώτο ηλιακό ρολόι στην Ελλάδα και από τα λίγα παγκοσμίως, που έχουν ακρίβεια λεπτού, εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί στο 2ο ΓΕΛ της Ν. Ιωνίας, παρουσία των μαθητών του σχολείου, ορισμένων μαθητών της ομάδας που το έφτιαξαν και σήμερα είναι φοιτητές, του διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και καθηγητών του σχολείου.
ΤοΗΛΙΚΟ ΡΟΛΟΪΜΑΘΗΤΕΣ ΓΕΛ ηλιακό ρολόι, που είναι διαστάσεων 6Χ8 μέτρα και βρίσκεται στο προαύλιο του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, ενώ αποτέλεσμα έργο μαθητών, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα και εργάστηκαν επί δύο χρόνια, σήμερα είναι φοιτητές, ενώ κατασκευάστηκε χάρη στις χορηγίες τοπικών και όχι μόνο βιομηχανιών.

Σήμερα το πρωί έγινε παρουσίαση του ηλιακού ρολογιού στους μαθητές του 2ου ΓΕΛ, σε μια εκδήλωση που διήρκεσε πάνω από μια ώρα, όπου τους μίλησαν ο καθηγητής που έφτιαξε το ρολόι, μαθηματικός Δημήτρης Μπλατσής και ο Διονύσης Βαβουλιός, καθηγητής φυσικής και διδακτικής του Π.Θ., ενώ έγινε και προβολή περιεχόμενου υπολογιστή.

Ο ιθύνων νους του ηλιακού ρολογιού Δημήτρης Μπλατσής, μαθηματικός του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, τόνισε ότι εδώ και δύο χρόνια το Β1 τμήμα της σχολικής χρονιάς 2013-14 υλοποίησαν ένα φιλόδοξο σχολικό πρόγραμμα, την κατασκευή ενός μεγάλου ηλιακού ρολογιού, που έχει ακρίβεια λεπτού και βρίσκεται στην αυλή του σχολείου.
Για το πρόγραμμα αυτό δούλεψαν τα παιδιά επί δύο χρόνια, υπολόγισαν, μέτρησαν, έσκαψαν, μελέτησαν και ξεκίνησαν την υλοποίηση. Η Αστρονομία διδάχθηκε για τελευταία χρονιά στο σχολείο τη σχολική χρονιά 2013-14. Τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι πλέον φοιτητές, αλλά είναι υπερήφανοι για το έργο.

Το ρολόι έχει ως δείκτη ένα συρματόσχοινο, που ξεκινάει από την αυλή και καταλήγει στην ταράτσα του κτιρίου, έχει προσανατολισμό προς τον Βόρειο Πολικό Αστέρα και η σκιά του πέφτει στο έδαφος, όπου υπάρχει το καντράν του ρολογιού, που δείχνει την ηλιακή ώρα, που με μια μικρή διόρθωση γίνεται ώρα Ελλάδος.
«Τόσο μεγάλο ρολόι δεν υπάρχει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον παγκόσμιο χώρο, καθώς σχεδόν όλα τα ρολόγια έχουν μέτρια ακρίβεια. Η επιφάνεια του ρολογιού είναι 6Χ8 μέτρα», δήλωσε ο καθηγητής.

Για να υπολογίσουμε την ώρα παίρνουμε την ώρα στους δείκτες του ηλιακού ρολογιού, που δείχνει η σκιά, προστίθενται 23 λεπτά και έχουμε την ώρα Ελλάδος. Για να βρούμε την πραγματική ώρα αφαιρούμε ή προσθέτουμε χρόνο, που δεν είναι σταθερός, γιατί η γη δε κινείται γύρω από τον ήλιο σταθερά, άλλοτε επιταχύνει και άλλοτε επιβραδύνει, εξήγησε.

Σύμφωνα με τον μαθηματικό, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε αποκλειστικά με χορηγίες, λόγω της δύσκολης οικονομικά συγκυρίας, όπως η ΑΓΕΤ, η Ελαφρομπετόν Βόλου, η Χαλυβουργία Θεσσαλίας, Αφοί Λαζάρου, Δ. Βαρσάμης, από τη Λάρισα και Δημ. Αυγουστίνος, από την Αθήνα. Σημαντική ήταν και η βοήθεια της σημερινής Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου, που αγκάλιασε το έργο με θέρμη.

Ο Διονύσης Βαβουλιός, καθηγητής φυσικής και διδακτικής του Π.Θ., έκανε λόγο για ένα καταπληκτικό ηλιακό ρολόικαι ανέφερε ότι το πρόβλημα του χρόνου, του χώρου και της σύνδεσής τους, διατρέχει τη φιλοσοφία, τα μαθηματικά, τη φυσική, την πορεία της ανθρωπότητας.
«Είναι πολύ χρήσιμο να βλέπεις να δημιουργείται ένας όμιλος παιδιών, που φοιτούν σε δημόσιο σχολείο, που για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με τον καθηγητή τους και τη βοήθεια όλων των καθηγητών και των διευθυντών του σχολείου, ασχολείται με ένα θέμα φυσικής και δημιουργεί, σε μέρες που η δημιουργία είναι καταδικασμένη στο πυρ το εξώτερο. Η ομάδα αυτή, δεν κακομοιριάζει, δεν κλαίγεται, αλλά δημιουργεί και το Πανεπιστήμιο είναι κοντά σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας και έχει άπειρο χρόνο να διαθέσει γιατί αυτό αξίζει και αυτό μας πρέπει και, κατά κάποιο τρόπο αυτός είναι ο κοινωνικός μας ρόλος. Όχι μόνο να διδάσκουμε, αλλά να βοηθάμε κάθε δραστηριότητα στα σχολεία, ώστε κάθε μέρα να είμαστε όλο και καλύτεροι», σημείωσε ο καθηγητής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργος Δοδοντσάκης που τόνισε ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία γιατί καταπιάνεται με ένα κεφάλαιο που είναι ο χρόνος, που διαστέλλεται και συστέλλεται ανάλογα πως τον αντιλαμβανόμαστε κάθε φορά. «Το σημαντικό είναι ότι οι μαθητές του Λυκείου που ασχολούνται και βλέπουν στην πράξη τι σημαίνει χρόνος, είναι να τον εκμεταλλευτούν κατάλληλα, που σημαίνει να εργάζονται για τη μόρφωση στο σχολείο και ταυτόχρονα να βρίσκουν χρόνο για να περνούν τον καιρό με τους φίλους τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό», ανέφερε.

Τέλος, το μέλος της ομάδας μαθητών που έφτιαξαν το ηλιακό ρολόι και σήμερα φοιτητής στο Π.Θ. Απόστολος Παππάς τόνισε ότι η ιδέα ήταν του κ. Μπλατσή από την αρχή της χρονιάς και οι μαθητές ξεκίνησαν με τις μετρήσεις της ηλιακής ώρας, στη συνέχεια έσκαψαν και σιγά σιγά δημιουργήθηκε το ρολόι. «Είμαστε υπερήφανοι γιατί εμείς το ξεκινήσαμε και θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, διότι είναι κόσμημα για το σχολείο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι το πιο ακριβές ηλιακό ρολόι στην Ελλάδα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.