ΙΜΑΣ: Πίεση σε κυβερνητικό διακρατικό επίπεδο για να μείνει το εργοστάσιο

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Δεν συμμετείχε στην τριμερή η διεύθυνση της εταιρίας

Πίεση σε κυβερνητικό διακρατικό επίπεδο σκοπεύει να ασκήσει η κυβέρνηση, για αναστολή της απόφασης των μετόχων, με την οποία βάζει λουκέτο το εργοστάσιο της ΙΜΑΣ στο Βόλο, ενώ θα υπάρξει επικοινωνία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους μετόχους της εταιρίας στη Γερμανία, ώστε να τους πείσει να αποσύρουν την απόφαση αυτή, που αφήνει στο δρόμο 138 εργαζόμενους.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας και του Γραμματέα του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη, με το Σωματείο Εργαζομένων, την υφυπουργό Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλο, Κατερίνα Παπανάτσιου, Μάκη Μπαλλή, της ΝΔ Χρ. Μπουκώρο και του ΚΚΕ Κώστα Στεργίου, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, καθώς και τον γραμματέα και αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημ. Βασιλείου και Βάιο Κουκλουμπέρη, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Ενώ είχε προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση, η διεύθυνση του εργοστασίου αρνήθηκε να παραβρεθεί, με το αιτιολογικό, ότι η συζήτηση δεν είναι δική της αρμοδιότητα, αλλά των μετόχων της Contitech, με αποτέλεσμα η συνάντηση να γίνει μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου, των εργαζομένων και των βουλευτών.
«Το κλίμα είναι να ασκηθεί πίεση σε κυβερνητικό διακρατικό επίπεδο, ενώ ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τους μετόχους της εταιρίας στη Γερμανία, από τους οποίους θα ζητήσει να αλλάξουν την απόφασή τους για αναστολή της λειτουργίας της ΙΜΑΣ», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Η υφυπουργός Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ζήτησε να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο και το υπουργείο να κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης της εταιρίας, ενώ οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που πρότεινε η εταιρία και εκπνέει την ερχόμενη Τρίτη 22 Μαρτίου.

Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε με το τέλος της συνάντησης αργά το απόγευμα, τονίζεται η απαξιωτική συμπεριφορά της διεύθυνσης της εταιρίας, που δεν παρέστη στην τριμερή συνάντηση και αναφέρεται ότι ο υπουργός κ. Κατρούγκαλος θα ασκήσει πίεση για να ακυρωθεί η απόφαση της εταιρίας για διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στο Βόλο, που πετά στο δρόμο 138 εργαζόμενους.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η απόφαση της διεύθυνσης είναι εκδικητική και ακατανόητη στα οικονομικά χαρακτηριστικά της και οι απολύσεις είναι παράνομες και καταχρηστικές. «Έγιναν στη μέση της διαβούλευσης που δεν ολοκληρώθηκε, χωρίς καμία προειδοποίηση για το ενδεχόμενο αυτό, όταν οι εργαζόμενοι προσήλθαν με συμφωνία για τις απαιτήσεις τις εταιρίας», αναφέρει το υπουργείο.

Προσθέτει δε ότι η ανακοίνωση στις 11/3 για τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, ήρθε πριν τη λήξη της διαβούλευσης που είχε ορίσει ο μεσολαβητής του ΟΜΕΔ, που έληγε στις 15 Μαρτίου και το υπουργείο θα τη διερευνήσει νομικά, όπως και την απόφαση για ομαδικές απολύσεις, μέσω της απόφασης της 11/3 για λύση των συμβάσεων εργασίας.
Το υπουργείο Εργασίας επικαλείται το νόμο που απαγορεύει τις ομαδικές απολύσεις και καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, να πάρει σχετική απόφαση.
«Με βάση το Νόμο, η επιχείρηση πρέπει να ακυρώσει την επιλογή της για τις εθελούσιες αποχωρήσεις και να προσέλθει σε διάλογο με τους εργαζόμενους, ώστε να βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου Τα τελεσίγραφα δεν είναι καλός σύμβουλος και η αυθαιρεσία δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την κυβέρνηση», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου που εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους.

ΚΚΕ: «Νίπτει τας χείρας η κυβέρνηση»
Η ανακοίνωση της πολυεθνικής Contitech για το κλείσιμο του εργοστασίου της στο Βόλο που πετάει στο δρόμο πάνω από 140 εργάτες φανερώνει στο έπακρο τη σαπίλα της οικονομίας που έχει για πυρήνα της την εξασφάλιση των κερδών μιας χούφτας από παράσιτα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ. Η εργατική τάξη και της περιοχής μας, που βλέπει στο πετσί της τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα, κερδοφορία, ανάπτυξη, όχι μόνο δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι, αλλά να πεισμώσει ακόμα περισσότερο, αναφέρει.

«Με ενορχηστρωμένη προσπάθεια οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, δημοσιογράφοι και οι γνωστοί εργοδοτικοί συνδικαλιστές, θέλουν να πείσουν τους εργάτες ότι φταίνε οι αγώνες για το κλείσιμο των εργοστασίων κι ας έχουν διαψευστεί από την ίδια την πραγματικότητα και από τα ίδια τα στοιχεία κάθε φορά που ανοίγουν τέτοια κουβέντα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση η ανακοίνωση της εταιρείας φανερώνει ότι η απόφαση ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό και ότι οι απολύσεις-οικειοθελείς αποχωρήσεις που επέβαλε αλλά και η πίεσή της προς τους εργάτες να υπογράψουν γρήγορα νέα επιχειρησιακή σύμβαση ήταν ενταγμένη στον σχεδιασμό ελαχιστοποίησης του «κόστους» κλεισίματος του εργοστασίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΙΜΑΣ ενεργά και καθημερινά από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεών τους. Στήριξε τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, προσπάθησε να εκφραστεί η πιο πλατιά αλληλεγγύη, αλλά και ο συντονισμός των εργοστασιακών σωματείων απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τους βιομήχανους και την κυβέρνησή τους. Ανέδειξε το θέμα στη βουλή με επίκαιρη ερώτηση, στο δημοτικό συμβούλιο του Βόλου με αντίστοιχες κινήσεις.

Στη σημερινή τριμερή συνάντηση, αναφέρει το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δια στόματος υπουργού εργασίας Γ. Κατρούγκαλου ένιψε τας χείρας της με αναφορές όπως «αυτό είναι το πλαίσιο, τι να κάνουμε», «θα κινηθούμε νομικά» την ίδια ώρα που διατηρούν το πλαίσιο και τους νόμους υπέρ των βιομηχάνων, απορρίπτουν τα σχέδια νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Κ. Στεργίου, επέμεινε στο να παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να ανακληθεί η απόφαση για οικειοθελείς αποχωρήσεις, που ισοδυναμεί με ντε φάκτο και άμεσο κλείσιμο του εργοστασίου, με την υπογραφή των εργατών, ενώ δεν διασφαλίζει κανένα εργάτη μιας και οι εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν δηλώσει ότι «θα εξετάσουν ποιες αιτήσεις θα εγκρίνουν».
Οι εργάτες της ΙΜΑΣ χρειάζεται να συνεχίσουν τον αγώνα, ενωμένοι, μια γροθιά και απέναντι στην προσπάθεια να τους διεμβολίσουν οι διάφοροι καλοθελητές του συστήματος, τονίζει το ΚΚΕ, που καλεί όλη την εργατική τάξη της περιοχής και τα λαϊκά στρώματα να σταθούν δίπλα στον αγώνα αυτόν και να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί η όποια αρνητική εξέλιξη ώστε να αποθρασυνθούν κι άλλο οι μεγαλοεργοδότες για να τσακίσουν μισθούς και δικαιώματα στους υπόλοιπους χώρους και στα εργοστάσια.

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Με την εργοδοσία της ΙΜΑΣ θτα βάζει το ΞΕΚΙΝΗΜΑ – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση, πυο σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η τάξη των εργοδοτών και των βιομηχάνων είναι διατεθειμένη να φτάσει ως τα «άκρα», ακόμη και να χάσει κάποια εκατομμύρια, προκειμένου να πετύχει την υποταγή των εργαζομένων, την κατάργηση κάθε μορφής συλλογικής διεκδίκησης και τη διάλυση κάθε Σωματείου που δεν είναι εργοδοτικό.
«Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στους εργάτες σε όλα τα εργοστάσια του Βόλου είναι σαφές: κανείς πλέον δεν επιτρέπεται να διεκδικεί, όλοι πρέπει να αποδεχτούν την ελαστική εργασία, τους χαμηλούς μισθούς, τις ατομικές συμβάσεις, την ατομική διαπραγμάτευση της εκμετάλλευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τώρα, δυο επιλογές υπάρχουν για τους εργαζόμενους του ΙΜΑΝΤΑ: Η μια επιλογή είναι να αποδεχτούν την απόλυση μαζί με την «καλή» αποζημίωση και να ξεκινήσουν να ψάχνουν για νέα δουλειά σε συνθήκες μαζικής ανεργίας. Η δεύτερη επιλογή είναι η κατάληψη του εργοστασίου με αίτημα την εθνικοποίηση του, προοπτική που φαίνεται μακρινή και δύσκολη.

«Στην πραγματικότητα, η εθνικοποίηση του ΙΜΑΝΤΑ (κάτω από συνθήκες εργατικού και κοινωνικού ελέγχου και διαχείρισης) από πρακτικής άποψης, θα μπορούσε να γίνει εύκολα, απλά και γρήγορα. Η εθνικοποίηση του εργοστασίου δεν θα ήταν τίποτα παραπάνω από την πολιτική απόφαση για να αποτελέσει ο ΙΜΑΝΤΑΣ τον μοναδικό προμηθευτή ταινιόδρομων της ΔΕΗ και η πολιτική απόφαση για να ενταχθούν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου στο προσωπικό που μισθοδοτείται από τη ΔΕΗ», αναφέρει το ΞΕΚΙΝΗΜΑ.
Καταλήγοντας, ζητά από την κοινωνία του Βόλου να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους του ΙΜΑΝΤΑ, τους καλεί να απορρίψουν τις απολύσεις και να προχωρήσουν σε κατάληψη του εργοστασίου, ώστε με τις πιέσεις που θα ασκηθούν στην κυβέρνηση, οι πιθανότητες νίκης των εργαζομένων του ΙΜΑΝΤΑ, αλλά και της τοπικής κοινωνίας συνολικά, να είναι πολύ μεγάλες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.