Καθυστερεί η καταβολή των δεδουλευμένων στο Κέντρο Νόσου Αλτσχάϊμερ Βόλου

Τονίζει με ερώτηση ο Βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Τη μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων του Κέντρου Νόσου Αλτσχάϊμερ Βόλου, των οποίων τα δεδουλευμένα δεν έχουν καταβληθεί εδώ και οχτώ μήνες, ζητά με ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών ο Βουλευτής Μαγνησίας Νέας Δημοκρατίας.
Η ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Για μια ακόμη φορά η βιωσιμότητα και το μέλλον του Κέντρου Νόσου Αλτσχάϊμερ και συγγενών διαταραχών Βόλου κρίνονται αβέβαια, καθώς εκκρεμεί εδώ και οχτώ μήνες η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους της μονάδας.
Το εν λόγω ζήτημα είχε επισημανθεί και κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο με την υπ’αριθμ. 895/26-6-2015 αναφορά που είχα καταθέσει προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, έπειτα από σχετικό υπόμνημα που είχα λάβει από το Κέντρο Νόσου Αλτσχάϊμερ Βόλου και στο οποίο περιγράφονταν με τα μελανότερα χρώματα η δυσμενής οικονομική κατάσταση της μονάδας.
Η απάντηση που έλαβα από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν ήταν ξεκάθαρη και άφηνε μεγάλα ερωτηματικά ως προς τη βιωσιμότητα του κέντρου και τη διαμονή των ενοίκων. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού, που έχουν προβλεφθεί για επιχορήγηση των μονάδων ψυχικής υγείας, κατανέμονται βάσει απόφασης του αρμόδιου διατάκτη επί του θέματος, που στην παρούσα περίπτωση είναι το Υπουργείο Υγείας, το οποίο και κωλυσιεργεί.
Σήμερα, έξι μήνες μετά την ανάδειξη των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, η Διοίκηση και οι ένοικοι του Κέντρου Νόσου Αλτσχάϊμερ, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, για άλλη μια φορά το ζήτημα είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Οι εργαζόμενοι έχουν φθάσει στα όρια τους, καθώς ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός τινάζεται στον αέρα εξαιτίας της μη καταβολής της μισθοδοσίας του εδώ και οχτώ μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δομή πρόνοιας λειτουργεί πάνω από 10 χρόνια στο Βόλο και παρέχει ουσιαστική περίθαλψη και στήριξη στους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Η χρηματοδότηση του Κέντρου γίνεται εν μέρει από τον κρατικό προϋπολογισμό και από πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο και λήγει τέλος Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα μόνο μέρος των χρημάτων έχει πιστωθεί στο λογαριασμό του Κέντρου Νόσου Αλτσχάϊμερ, ενώ η μισθοδοσία εκκρεμεί. Το Υπουργείο οφείλει να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος και να μην οδηγήσει σε σταδιακό θάνατο τις δομές υγείας και πρόνοιας του Νομού.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί καθυστερεί εδώ και οχτώ μήνες η καταβολή της χρηματοδότησης που αντιστοιχεί στα δεδουλευμένα των εργαζομένων του Κέντρου Νόσου Αλτσχάϊμερ και συγγενών διαταραχών Βόλου;».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.