Η μεγάλη ζήτηση που έχει εκ μέρους των φοιτητών το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ στο Βόλο, ανέβασε τις βάσεις κατά 1580 μόρια, απ’ ότι πέρυσι, ενώ ακολουθούν το Τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών με 1200 μόρια και η σχολή Πολιτικών Μηχανικών με 1169 μόρια παραπάνω απ’ ότι πέρυσι. Στον αντίποδα, η μόνη σχολή που σημείωσε πτώση είναι των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.
Συγκεκριμένα, μικρή αύξηση καταγράφουν φέτος οι σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι σχολές στο Βόλο γνωρίζουν μεγάλη άνθηση και φέτος αναμένεται να έρθουν 1.687 νέοι φοιτητές στην πόλη.
Οικονομικά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι οι σχολές με την μεγαλύτερη «εισροή» φοιτητών, ενώ ακολουθούν τα Παιδαγωγικά και το τμήμα Γεωπονίας και Ιχθυολογίας.
Πιο συγκεκριμένα, η σχολή Οικονομικών Επιστημών θα δεχτεί 225 νέους φοιτητές και ακολουθεί η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών 180. Το παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και η σχολή Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος θα δεχτούν από 157 φοιτητές, ενώ η σχολή που θα δεχτεί τους λιγότερους φοιτητές (μόλις 90) είναι το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας.
Οι βάσεις, όπως διαμορφώθηκαν ανά σχολή που εδρεύει στο Βόλο:
Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας: Οι βάσεις διαμορφώνονται στα 14.812 μόρια. Πέρυσι τα μόρια εισαγωγής ήταν14508 και φέτος αυξήθηκαν κατά 304.
Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής: Τα μόρια είναι 16.699, το 2013 ήταν 15.920 (αύξηση 779 μόρια).
Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης: Στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης οι βάσεις διαμορφώθηκαν στα 15.121 μόρια, αυξημένα κατά 251 μόρια (14.870 ήταν πέρυσι).
Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης: Από τα 13.701 μόρια του 2013, φέτος η εισαγωγή γίνεται με 13.777 μόρια (αύξηση κατά 76).
Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος: Η εισαγωγή φέτος γίνεται με 13.590 μόρια (αύξηση 642), ενώ πέρυσι απαιτούνταν 12.948 μόρια.
Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος: Μικρή αύξηση παρουσίασε και η συγκεκριμένη σχολή καθώς απαιτούνται 10.812 μόρια, ενώ πέρυσι απαιτούνταν 10.399 (αύξηση κατά 413 μόρια).
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών: Μικρή μείωση για το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, καθώς φέτος απαιτούνται 17.099 μόρια, όταν το 2013 χρειάζονταν 17.171 (μείωση 72 μόρια).
Πολιτικών Μηχανικών: Από τα 15.025 μόρια του 2013, η εισαγωγή φέτος στη σχολή γινόταν με 16.194 μόρια (1169 πιο πάνω).
Μηχανολόγων Μηχανικών: Στα 17.654 μόρια διαμορφώθηκε η εισαγωγή στην σχολή (16.449 το 2013) με αύξηση κατά 1205 μόρια.
Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης: Οριακή αύξηση των μορίων (25), καθώς φέτος διαμορφώθηκαν στα 11.406, σε σχέση με 11.381 πέρυσι.
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών: Στα 17.496 μόρια διαμορφώθηκε η εισαγωγή φέτος (15.916 το 2013), οποότε τα μόρια αυξήθηκαν κατά 1580.
Οικονομικών Επιστημών: Για την εισαγωγή στη Σχολή φέτος απαιτούνται 13.458 μόρια, 480 πιο πολλά απ’ ότι πέρυσι (12.978 μόρια).
«Η ποιότητα σπουδών και η θέση έφερε αύξηση βάσεων»
Την εκτίμησε ότι η ποιότητα των σπουδών και η γεωγραφική θέση του είναι οι βασικές αιτίες που οι φοιτητές επιλέγουν για να σπουδάσουν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έκανε ο αναπληρωτής του προέδρου Διοίκησης του Π.Θ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης.
Όπως εξήγησε, η αύξηση των βάσεων στις σχολές του Π.Θ έχει να κάνει κυρίως με την ποιότητα των σπουδών και των σχολών, αλλά και με την πλεονεκτική γεωγραφική θέση του Πανεπιστημίου, που κάνει τους επίδοξους φοιτητές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να το προτιμούν.
Εξάλλου, όπως σημείωσε ο κ. Ζουμπουλάκης, σημαντικό ρόλο στην επιλογή των σχολών του Ιδρύματος παίζει και η κρίση, αφού πολλές είναι οι Θεσσαλικές οικογένειες που προτιμούν κάποια από αυτές για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, ώστε να είναι πιο οικονομικά για όλους.































