Με «παρεμβολές» η κατάθεση στεφάνων του ΕΚΒ για την Πρωτομαγιά

Από ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ και συλλογικότητες που φώναζαν συνθήματα

????????????????????DSCN5160Με «παρεμβολές» μερικών δεκάδων ανθρώπων που συμμετείχαν αρχική στη συγκέντρωση του ΕΚΒ, κομμάτων, σωματείων και φορέων, αλλά ξέκοψαν στην πορεία και κατευθύνθηκαν στο χώρο έξω από το Ταχυδρομείο Βόλου (όπου έπεσε ένας νεκρός εργάτης το 1936),έγινε η κατάθεση στεφάνων της κύριας συγκέντρωσης και πορείας, στο πλαίσιο της επετείου της Πρωτομαγιάς, που χαρακτηρίστηκε από τη μη αναμενόμενη συμμετοχή των εργαζομένων. Στη διάρκεια της πορείας, μικρής ομάδας ατόμων, που πρόσκεινται στην άκρα αριστερά, έγραψαν σύνθημα στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος – Ιωλκού και πέταξαν κόκκινη μπογιά σε πεζοδρόμιο μπροστά από κατάστημα ειδών αρτοποιΐας, που ήταν ανοιχτό.

Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, πολιτικών κομμάτων, Σωματείων και φορέων έγινε στην Πλατεία Ελευθερίας, για άλλη μια χρονιά χωρίς την αναμενόμενη συμμετοχή.

Μήνυμα αγώνα
Ο Οργανωτικός Γραμματέας του ΕΚΒ Βαγγέλης Χατζιάρας ήταν κύριος ομιλητής και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια και τη λιτότητα, που όπως ανέφερε «γυρίζουμε στην εποχή που ξεκίνησαν οι αγώνες των εργατών στο Σικάγο, περίοδος που μας ακολουθεί μέχρι σήμερα. Οι αγώνες αυτοί πρέπει να συνεχιστούν για να τιμήσουμε τους νεκρούς εργάτες του Σικάγο και όλων των αγώνων που ακολούθησαν».
Ο Οργανωτικός Γραμματέας του ΕΚΒ, απέδωσε τη μη αναμενόμενη συμμετοχή στην εγκλωβισμό και την αβεβαιότητα των εργαζομένων.

Ο αντιπρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΥ Μαγνησίας Λεωνίδας Αναστασίου, ανέφερε ότι στην επέτειο της Πρωτομαγιάς οι εργαζόμενοι τιμούν τους αγώνες των εργαζομένων διαχρονικά και δηλώνουν τη δυναμική παρουσία τους στους αγώνες που έπονται και συνεχίζονται για τη δικαίωση των διαχρονικών αιτημάτων για ψωμί, λευτεριά και κοινωνική δικαιοσύνη. Όπως ανέφερε οι αγώνες δεν δικαιώθηκαν, αλλά συνεχίζονται και, αυτή τη φορά μέσα από πολύ αντίξοες συνθήκες με μνημονιακές πολιτικές που έχουν καταβαραθρώσει το επίπεδο διαβίωσης, με πάρα πολλά κοινωνικά προβλήματα, με μια τεράστια ανεργία και με χιλιάδες ανθρώπους στο περιθώριο. «Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε την πίστη μας, τη διάθεσή μας και την αγωνιστικότητά μας για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές και να μπορέσει ο ήλιος να σηκωθεί ψηλά και από τη χώρα μας», ανέφερε.

Για τη μη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων ανέφερε ότι αν οι εργαζόμενοι έβγαιναν στο δρόμο όταν έπρεπε, πολλά απ’ αυτά που βιώνουν σήμερα, πιθανόν να μην είχαν γίνει. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι από τον καναπέ και την εύκολη κριτική δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, Πρέπει να αγωνιστεί και να συμμετάσχει στα Σωματεία, στις Ομοσπονδίες και στο δρόμο.

«Παρεμβολές», σύνθημα και μπογιά
Να σημειωθεί ότι ένταση δημιουργήθηκε όταν κάποια από τα μέλη των αριστερών συλλογικοτήτων (ΕΕΚ, Ροσινάντε κλπ.), ξέκοψαν από την συγκέντρωση του ΕΚΒ, όπου στη διάρκεια των ομιλών φώναξαν συνθήματα κατά των «εργατοπατέρων».

Στη διασταύρωση των οδών Ιωλκού – Δημητριάδος (λίγα μέτρα δίπλα από τη συγκέντρωση που ΠΑΜΕ που ήταν σε εξέλιξη) έξω από κατάστημα ειδών αρτοποιΐας, που λειτουργούσε, μερικοί νεαροί που φορούσαν κουκούλες, έγραψαν με λευκή μπογιά στο οδόστρωμα «μη γίνεσαι κρέας στη μηχανή τους», ενώ πέταξαν κόκκινη μπογιά, στο πεζοδρόμιο, λίγο πριν την είσοδο του καταστήματος.
Μία υπάλληλος βγήκε έξω από το κατάστημα εκνευρισμένη και διαπληκτίστηκε μαζί τους.

Η ένταση διήρκησε λιγότερο από ένα λεπτό και στη συνέχεια, τα μέλη των αριστερών συλλογικοτήτων συνέχισαν την πορεία τους, μέχρι το Ταχυδρομείο, σημείο κατάθεσης των στεφάνων όπου στάθηκαν απέναντι από τα ήδη συγκεντρωμένα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων συλλογικοτήτων και, από κοινού φώναζαν συνθήματα αποδοκιμάζοντας εκπροσώπους του ΕΚΒ, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων εργατικών και συλλογικών φορέων. Μάλιστα δεν σταμάτησαν τα συνθήματα ούτε στην τήρηση ενός λεπτού σιγής, σε βάρος των νεκρών εργατών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.