Οικολόγοι Πράσινοι: Το περιβάλλον δεν τιμάται στη Μαγνησία

Μακρύς ο δρόμος σε εθνικό επίπεδο, ντροπιαστική η κατάσταση τοπικά

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οι Οικολόγοι Πράσινοι Μαγνησίας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα το περιβάλλον δεν φαίνεται να παίζει ρόλο στις πολιτικές επιλογές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της υπαίθρου, την προστασία της δημόσιας υγείας και την ποιότητα της ζωής μας και αφήνουν αιχμές κατά του δημάρχου Βόλου, με αφορμή τη δήλωσή του για τη σημερινή ημέρα.

Σε εθνικό επίπεδο, αν και οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση με έναν αναπληρωτή υπουργό στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και με έναν βουλευτή στο εθνικό Κοινοβούλιο «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να καταστεί το περιβάλλον βασικός πυλώνας υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης, όπως άλλωστε δήλωνε προεκλογικά ότι επιθυμεί και ο Πρωθυπουργός». Οι Οικολόγοι χαιρετίζουν το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) που έδωσε προχθές σε διαβούλευση το ΥΠΑΠΕΝ, ο οποίος ενσωματώνει βασικές προτάσεις της Πολιτικής Οικολογίας και του οικολογικού κινήματος, όπως την έμφαση στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση, τις αποκεντρωμένες μονάδες μικρής κλίμακας και κόστους, τη δημόσια διαχείριση αλλά και την κοινωνική ενεργοποίηση και συμμετοχή.

Σε τοπικό επίπεδο η κατάσταση είναι από απερίγραπτη ως ντροπιαστική, τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ο προβληματικός βιολογικός καθαρισμός του Βόλου και η νέα επιβάρυνση του Παγασητικού με βοθρολύματα, η ρύπανση χειμάρρων με λύματα βιομηχανιών και πλαστικά, η εντελώς παράλογη κοπή δένδρων για τη φιλοξενία του παζαριού, η αέρια ρύπανση για την οποία δεν μιλά κανείς, η αδιαφορία για τη βιοποικιλότητα της πόλης και τη δημόσια υγεία, η παντελής έλλειψη σχεδιασμού για την ενέργεια του δήμου, η διαχείριση του νερού με αντιδημοκρατικές διαδικασίες, αλλά κυρίως η ατιμωρησία των υπευθύνων για όλα τα παραπάνω, είναι κάποια από τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το περιβάλλον και οι πολίτες στην περιοχή μας δεν αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και αναρωτιέται κανείς γιατί ο δήμος Βόλου ανήκει στο Δίκτυο των Πράσινων Πόλεων.

«Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ως κερασάκι στην τούρτα έρχεται η δήλωση του δημάρχου για την Ημέρα Περιβάλλοντος που μας καλεί όλους να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας στην υπεράσπισή του! Επιτέλους. Πόση ειρωνεία μπορούμε να αντέξουμε ως δημότες και πόση κακοποίηση το περιβάλλον του τόπου μας πριν καταλάβουμε πόσο πολύτιμο είναι για την ίδια μας τη ζωή, αλλά και για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη; Δεν είναι κατανοητό ότι η υποβάθμισή του και η στάση των υπευθύνων για αυτό, εκτός των άλλων, δυσφημίζουν την περιοχή μας και πλήττουν την τοπική κοινωνία;», καταλήγει η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.