Σε πρόταση προς την κατεύθυνση της κατάργησης των διοδίων, που δημιουργούν αδικίες Πανθεσσαλικά και Πανελλαδικά, προσανατολίζονται Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Θεσσαλίας και Δήμοι, εκπρόσωποι των οποίων, σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο γραφείο του δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου, αποφάσισαν να συστήσουν επιτροπή, που θα καταλήξει σε συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη, μετά από ραντεβού που θα κλειστεί.
Η απόφαση αυτή ελήφθη σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Δημαρχείο Βόλου, μετά από πρωτοβουλία του Αχιλλέα Μπέου, στην οποία παραβρέθηκαν οι δύο αντιπεριφερειάρχες Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και Αργ. Κοπάνας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γ. Κωτσός, οι δήμαρχοι Τεμπών Κωνσταντίνος Κολλάτος, ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Νέστορας Αντωνίου, οι δήμαρχοι Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου, Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Καρδίτσας Σωτήρης Αντωνίου, όπως και οι δήμαρχοι Αλμυρού Δημ. Εσερίδης και Ρ. Φεραίου Δημ. Νασίκας.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Κωτσός τόνισε ότι «πρότασή μας είναι ότι όλο το πλέγμα των άδικων διοδίων που υπάρχουν, και που δημιουργούν πρόβλημα στις μετακινήσεις, ιδιαίτερα στους ανθρώπους που αναγκάζονται εντός του ίδιου Δήμου ή εντός του ίδιου νομού να μετακινούνται, να επεξεργαστεί από την επιτροπή που θα συστήσουν ΠΕΔ και Περιφέρεια και κλείνοντας το ραντεβού με τον υπουργό, για να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα άρουν την αδικία που υπάρχει με τα διόδια».
Όπως εξήγησε, μια επιτροπή που, ούτως ή άλλως, επεξεργάζεται αυτό το ζήτημα από την πλευρά της ΠΕΔ, θα καταθέσει προτάσεις και θα τις συναποφασίσει με την Περιφέρεια, προκειμένου να κατατεθεί συγκεκριμένο πλαίσιο που θα άρει τις αδικίες, θα δώσει λύση στο πρόβλημα των ανθρώπων που μετακινούνται σε κοντινές αποστάσεις και πιστεύουμε ότι όλο αυτό το ζήτημα θα το λύσουμε στη συνάντηση που θα έχουμε με τον υπουργό.
Ταυτόχρονα, μετά από 10-15 μέρες, ανάλογα και με την πρόοδο που θα σημειώσει η επιτροπή, θα γίνει ενημέρωση για τις συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατεθούν.
Προς την κατεύθυνση της κατάργησης
Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, που εκπροσώπησε τον Κώστα Αγοραστό, που απουσιάζει στο εξωτερικό, τόνισε ότι υπήρξε γενική παραδοχή ότι όλη η Ελλάδα, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό των διοδίων Μοσχοχωρίου, υφίσταται μια κατάφωρη αδικία και τα διόδια όλης της χώρας θα πρέπει να τεθούν υπό συζήτηση, για το αν πρέπει να υφίστανται, με τη μορφή τουλάχιστον που βρίσκονται σήμερα.
Όπως ανέφερε, το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα για την κατάργηση των διοδίων «επειδή όμως από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα επί της ουσίας και παραμένει το πρόβλημα ζωντανό, αποφασίσαμε να συστήσουμε μια επιτροπή, σε συνεργασία Περιφέρειας, ΠΕΔ και Δήμων, για να επανακαταθέσουμε τις προτάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε και να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που εξακολουθεί να παραμένει».
Στη συνέχεια θα βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα ημερών για να ξαναβρεθούμε και να δούμε τι ήταν αυτό που πετύχαμε και να αξιολογήσουμε τις παραπέρα κινήσεις μας, ανέφερε η κα Κολυνδρίνη.
Το νομοθετικό πλαίσιο ήταν και παραμένει αυτό που υφίσταται μέχρι σήμερα, αλλά άλλαξε η κυβέρνηση, που πριν τις εκλογές είχε δεσμευτεί για την κατάργηση των διοδίων, αποτελούν είναι ένα καλό προηγούμενο στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε, σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, που υπογράμμισε ότι η άρση των αδικιών συμπίπτει με την κατάργηση των διοδίων και «η πρότασή μας είναι σαφώς η κατάργηση των διοδίων».































