«Ο κ. Μπέος “συνελήφθη” πάλι να συκοφαντεί»

Για την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» σύμφωνα με τον Π. Σκοτινιώτη

Το γεγονός ότι η ανάδειξη του Βόλου σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, είναι στρατηγικός στόχος που πρέπει να ενώνει την πόλη, επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρώην δήμαρχος Βόλου και επικεφαλής της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» Πάνος Σκοτινιώτης.

Ο Π. Σκοτινιώτης αναφέρει ότι για ακόμη φορά ο κ. Μπέος “συνελήφθη”, κατά την πάγια πλέον τακτική του, να παραπληροφορεί και να συκοφαντεί. Αυτή τη φορά για την υποψηφιότητα του Βόλου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021.

Ανακοίνωσε, λοιπόν, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ανέθεσε σε “κάποιον Μαραγκόπουλο, υπάλληλο του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ” την προετοιμασία του φακέλου της υπόθεσης. Ωστόσο, ο ίδιος, όπως είπε, έψαξε στο Υπουργείο Πολιτισμού αν υπάρχει φάκελος κατατεθειμένος από το Δήμο Βόλου και του απάντησαν ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα από το Δήμο Βόλου για Πολιτιστική Πρωτεύουσα και ότι προς το παρόν έχουν κατατεθεί προτάσεις από τον Πειραιά, τη Σύρο και την Κέρκυρα. Συμπέρασμα: η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έλεγε ψέματα, τονίζει ο πρώην δήμαρχος.

«Η αλήθεια είναι ότι φάκελος προφανώς και δεν κατατέθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ούτε φυσικά θα μπορούσε να έχει κατατεθεί, αφού η σχετική προκήρυξη για την υποβολή αιτήσεων των ελληνικών πόλεων που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021, αναρτήθηκε στον κόμβο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (www.yppo.gr) στις 9 Δεκεμβρίου 2014. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων πόλεων θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο έως τις 23 Οκτωβρίου 2015, ενώ εντός του Ιανουαρίου του 2015 θα διοργανωθεί στην Αθήνα ενημερωτική συνάντηση, στην οποία μπορούν να λάβουν περισσότερες πληροφορίες οι πόλεις που ενδιαφέρονται για τον τίτλο. Η επίσημη ανακήρυξη θα γίνει μέχρι τα τέλη του 2016. Αυτονόητο είναι, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση από καμία ενδιαφερόμενη πόλη.

Σε δηλώσεις μου στις 18 Φεβρουαρίου 2014 είχα τονίσει χαρακτηριστικά: “Κάποιοι μας κατηγορούν ότι βιαστήκαμε να ανοίξουμε το θέμα γιατί θέλουμε, δήθεν, να το εκμεταλλευτούμε κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ κάποιοι άλλοι μας κατηγορούν ότι, δήθεν, αργήσαμε αφού άλλες πόλεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η προκήρυξη υπολογίζεται ότι θα γίνει στο τέλος του χρόνου, ενώ το περιεχόμενό της είναι λίγο-πολύ γνωστό αφού επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Επομένως ξέρουμε τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος. Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενες πόλεις έχουν αρχίσει την περίοδο αυτή να προετοιμάζονται. Το ίδιο κάνει και ο Δήμος Βόλου, διότι το χρονικό διάστημα των 10 μηνών που προβλέπεται από την προκήρυξη μέχρι την υποβολή του φακέλου είναι πάρα πολύ μικρό για τη συγκέντρωση και επαρκή επεξεργασία όλου του απαραίτητου υλικού και την κινητοποίηση όλων των απαραίτητων δυνάμεων”.

Αυτό ακριβώς έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, και το έκανε με μηδενικό κόστος, δεδομένου ότι αξιοποιήθηκε η συνεργασία που ούτως ή άλλως είχε ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, μέχρι τον Ιούνιο του 2014, με τον επί 25ετία καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου, συνθέτη και Καθηγητή Πανεπιστημίου, Δημήτρη Μαραγκόπουλο. Ο Δήμος δηλαδή, και ειδικότερα ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ως καθ’ ύλην αρμόδιος δημοτικός φορέας, αξιοποίησε αυτήν ακριβώς τη δεδομένη συνεργασία, χωρίς να ξοδέψει επιπλέον χρήματα, προκειμένου όχι προφανώς να ετοιμαστεί ο τελικός φάκελος, αλλά να συγκεντρωθεί υλικό που είναι αναγκαίο για την ετοιμασία του.

Η πρώτη φάση προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας του Βόλου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2014 και η μελέτη παραδόθηκε στον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ. Υπενθυμίζεται ότι στο σκεπτικό της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2014, η οποία ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία, αλλά και του Δ.Σ. του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι η πόλη έχει τη δυνατότητα να καλύψει πλήρως τα κριτήρια μιας τέτοιας υποψηφιότητας, να διεκδικήσει αξιοκρατικά τον τίτλο και να πετύχει πολλαπλά κοινωνικά, πολιτιστικά, τουριστικά και αναπτυξιακά οφέλη.

Η δυνατότητα να συμμετέχει όχι μόνο ο Δήμος Βόλου άλλα και η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, οι παραδόσεις, η εμπειρία, η φυσική θέση της πόλης, οι υποδομές και κυρίως η αναπτυσσόμενη διάθεση για ανανέωση και ανατροπές πέραν των συχνά ανακυκλούμενων πολιτιστικών πρακτικών του παρελθόντος, κάνουν την ανάγκη διεκδίκησης του θεσμού ένα ουσιαστικό και δημιουργικό στόχο ουσίας. Ειδικά τώρα, στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και της κρίσης αξιών, ο θεσμός και ο τίτλος “Βόλος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021” αποτελούν ένα στρατηγικό στόχο για την πόλη, γεμάτο πολιτισμό, με οφέλη και θετική ενέργεια.

Η προετοιμασία του τελικού φακέλου αποτελεί εξαιρετικά επίπονη και αναλυτική διαδικασία, που απαιτεί πλήρως εμπεριστατωμένα στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν τη δυνατότητα και ικανότητα της πόλης να διοργανώνει ένα θεσμό με διεθνή διάσταση. Οικονομικά, οργανωτικά, τεχνικά και, φυσικά, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά κριτήρια, πρέπει να συμπεριληφθούν με τρόπο απολύτως εμπεριστατωμένο. Από εδώ και πέρα, συνεπώς, πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί ομάδες εργασίας με συμμετοχή του τοπικού δυναμικού, ταχύτητα, συντονισμό από το κατάλληλο πρόσωπο που θα έπρεπε να είχε ήδη επιλεγεί και ισχυρή πολιτική βούληση για σθεναρή διεκδίκηση.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας, η πόλη έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στη σκληρή άμιλλα των πόλεων, κερδίζοντας χρόνο και κατέχοντας κρίσιμες πληροφορίες, ώστε η προετοιμασία του τελικού φακέλου να γίνει σε ασφαλές έδαφος. Δυστυχώς, όμως, από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα το βήμα αυτό έχει μείνει μετέωρο. Ας ανασκουμπωθεί λοιπόν Δημοτική Αρχή, διότι περιθώριο για άλλο χαμένο χρόνο δεν υπάρχει».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.