Αχ.Μπέος: Διεφθαρμένες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και του υπουργείου που ελέγχουν τις βιομηχανίες (video)

Έχω ζητήσει την εκχώρηση της αρμοδιότητας ελέγχου τους στο Δήμο Βόλου

Σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά στις τάξεις των υπαλλήλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας που είναι αρμόδιοι να ελέγχουν τις βιομηχανίες για τυχόν παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, έκανε μιλώντας χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Θεσσαλία» ο κ. Μπέος το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την υγεία και το οποίο κάποιοι το καπηλεύονται και το εκμεταλλεύονται, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα.

Ερωτηθείς σχετικά με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο ρύπανσης στην πόλη τις μέρες των Χριστουγέννων, ο κ. Μπέος τόνισε ότι «δεν μπορείς να έχεις εκατό τοις εκατό μια εμπεριστατωμένη άποψη σε ότι αφορά τους μικροοργανισμούς και όλα αυτά που βγαίνουνε στην ατμόσφαιρα, εάν δεν υπάρχει μια επιστημονική μέτρηση από πού προέρχονται. Προσωπική μου εκτίμηση είναι αυτή την περίοδο, τα περισσότερα στην ατμόσφαιρα είναι λόγω τζακιών και των υλικών που καίγονται που είναι κακής ποιότητας, είτε αυτό λέγεται πέλετ ή…αυτή είναι η εκτίμησή μου αλλά κρατάω επιφυλάξεις…»

Δεν έχει αρμοδιότητα ο Δήμος Βόλου

Ερωτηθείς σχετικά για την αρμοδιότητα του Δήμου αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση τόνισε ότι δεν έχει καμία, ούτε καν για να κάνει συστάσεις προς τους πολίτες! Όπως τόνισε ο κ. Μπέος έχει ζητήσει με επιστολές που έχει στείλει τόσο προς τον προηγούμενο υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο όσο και στον τωρινό Κωστή Χατζηδάκη αλλά και στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, να μεταφερθεί η αρμοδιότητα του ελέγχου των βιομηχανικών μονάδων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Δήμο Βόλου. Από τη στιγμή που δεν μας το δίνουν και αυτά τα κλιμάκια που ανήκουν στην περιφέρεια ή στο υπουργείο, πριν έρθουν να ελέγξουν την ΑΓΕΤ, τη Χαλυβουργία ή το οποιοδήποτε εργοστάσιο τηλεφωνούν πρώτα…για τέτοιους τύπους μιλάμε. Μιλάμε για τέτοιους τύπους, γι΄αυτό όλοι αυτοί έχουν τρία εξοχικά» τόνισε εμφατικά ο κ. Μπέος αφήνονται σαφείς αιχμές για χρηματισμό και παράνομο πλουτισμό των στελεχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Υπουργείο Περιβάλλοντος που συμμετέχουν στα κλιμάκια ελέγχου των βιομηχανικών μονάδων.

Γι΄αυτό, όπως είπε, ζήτησε με επιστολή του την αρμοδιότητα να ελέγχει ο Δήμος Βόλου, τις βιομηχανικές μονάδες. «Δώστε μου την αρμοδιότητα να δημιουργήσω και νομοθετήστε, να δημιουργήσω ένα ειδικό κλιμάκιο να ελέγχω, γιατί αφορά την πόλη μου» είπε ο Δήμαρχος Βόλου. «Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνουνε. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω» κατέληξε, χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις για το αν έχει απευθυνθεί στη δικαιοσύνη για τα φαινόμενα διαφθοράς που καταγγέλλει προσκομίζοντας και τα σχετικά στοιχεία.

Να θυμίσουμε ότι τον Μάιο του 2018 ο κ. Μπέος είχε προβεί σε μια σοβαρή καταγγελία σε βάρος της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Εξω από το δικαστικό μέγαρο Βόλου, συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων, είχε ισχυριστεί ότι θα καταθέσει μήνυση και αγωγή αποζημίωσης ύψους 500 εκ. ευρώ (!) κατά της ΑΓΕΤ Ηρακλής για ρύπανση του περιβάλλοντος. Όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Μπέος «με βάση πληροφορίες που έχουμε, όχι για το τι καίει, για το τι δεν κάνει σωστά σε ότι αφορά τα μηχανήματα, τα φίλτρα, τους καυστήρες που θεωρούμε ότι είναι παλαιάς τεχνολογίας και μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν τηρεί τις βασικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος ώστε να μη ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα». Στην πραγματικότητα όμως δεν κατέθεσε καμία αγωγή εκείνη την ημέρα αλλά αρκετούς μήνες αργότερα. Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και λιγοστών ΜΜΕ τα οποία ζητούσαν τη δημοσιοποίηση των δικογράφων της υπόθεσης, κατέθεσε τελικά αγωγή στις 15 Νοεμβρίου 2018 διεκδικώντας αποζημίωση όχι 500 εκ. ευρώ αλλά μόλις 1,5 εκ. ευρώ! Η αγωγή απορρίφθηκε με την υπ’ αριθμόν 22/2020 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βόλου (Τακτική διαδικασία) χωρίς το Δικαστήριο να μπει στην ουσία της υπόθεσης καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό του, ο Δήμος Βόλου «δεν νομιμοποιείται να ασκήσει την κρινόμενη αγωγή, ως προς όλα τα αιτήματα αυτής, διότι δεν είναι ο φορέας του θιγόμενου δικαιώματος (σ.σ. δηλαδή του περιβάλλοντος), ενώ παρότι τυγχάνει νομικό πρόσωπο, ευρισκόμενο σε τοπική σχέση με το επικαλούμενο ως θιγόμενο περιβαλλοντικό αγαθό (ήτοι στην πόλη του Βόλου), εν τούτοις στη διάταξη του άρθρου 75 παρ. 1 του Ν.3463/2006 (Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων) δεν προβλέπεται αντίστοιχος σκοπός του, ο ίδιος δε, δεν ενεργεί ως εκπρόσωπος των ατομικών δικαιωμάτων των δημοτών του και των λοιπών κατοίκων της πόλης του Βόλου. Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, πρέπει η κρινόμενη αγωγή να απορριφθεί ως απαράδεκτη, κατά τα διαλαμβανόμενα στο διατακτικό της παρούσας…». Σύμφωνα με νομικούς αν η αγωγή είχε κατατεθεί από φυσικό πρόσωπο, όπως ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, το Δικαστήριο θα είχε μπει στην ουσία της υπόθεσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.