Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων: Ομηρία όχι δεύτερη ευκαιρία ο Πτωχευτικός Κώδικας

Φωτό αρχείου

Ομηρία και όχι δεύτερη ευκαιρία χαρακτηρίζει τον νέο πτωχευτικό κώδικα η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων. Όπως αναφέρει, ο νέος πτωχευτικός κώδικας είναι η συντονισμένη επίθεση τραπεζιτών και κράτους. Γνωρίζουν την αδυναμία πληρωμής των οφειλών μεγάλου μέρους αυτοαπασχολουμένων και μισθωτών και τώρα έρχονται να σφίξουν περισσότερο την θηλιά στο λαιμό μας.
«Το νομοσχέδιο φέρνει fast track πλειστηριασμούς, ρευστοποίηση της περιουσίας (κατοικιών, μαγαζιών, εργαλείων δουλειάς μικροεπιχειρήσεων κλπ.) αλλά και δέσμευση μέρους του ετήσιου εισοδήματός των οικογενειών μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άρθρα που αφορούν την πτώχευση μικρού αντικειμένου αναφέρονται σε ατομικές και μικρές επιχειρήσεις, για τις οποίες επιταχύνονται οι διαδικασίες πτώχευσης», τονίζει η παράταξη.

Σύμφωνα με την ΑΣΕ, θέλει πολύ θράσος να ονομάζεις αυτό το νομοσχέδιο δεύτερη ευκαιρία. Ο υπουργός οικονομικών καυχήθηκε στην παρουσίαση του νομοσχέδιου ότι μετά την πτώχευση ο επαγγελματίας θα διατηρεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος για να ξεκινήσει ξανά και διερωτάται τι θα ξεκινήσει αυτός που μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται θα έχει οδηγηθεί στη χρεοκοπία, θα έχει απολέσει κάθε περιουσιακό στοιχείο συμπεριλαμβανομένης και της Α΄ κατοικίας, θα έχει δεσμευτεί μέρος του ετήσιου εισοδήματός του προκειμένου να αποπληρωθούν τράπεζες, κράτος και άλλοι πιστωτές όπως ΔΕΗ κλπ.

Κάνει δε λόγο για κυριολεκτική ομηρία την οποία πρέπει να καταδικάσουν οι αυτοαπασχολούμενοι μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα και τονίζει ότι καμία ουσιαστική βελτίωση της κατάστασής τους δεν έχουν να περιμένουν από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που υπηρετούν -με ελάχιστες διαφοροποιήσεις αλλά με τον ίδιο ζήλο- στρατηγική ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων.

Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων ζητά από τους επαγγελματίες να δυναμώσουν τον αγώνα για:
– Άμεση απόσυρση του νομοσχέδιου για τον νέο πτωχευτικό κώδικα
– Άμεση επανένταξη των α/α σε αφορολόγητο όριο ύψους 12.000 ευρώ (προσαυξημένο κατά 3.000 για κάθε προστατευόμενο μέλος), Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου.
– Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους
– Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόδους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους α/α και τα λαϊκά στρώματα.

– Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών κλπ.
– Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.
– Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα επιβλήθηκαν μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή. Ευνοϊκές ρυθμίσεις που να μην ξεπερνούν το 5% του εισοδήματος μηνιαίως.
– Απαλλαγή των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες, ειδικά για τις κατηγορίες εκείνες στις οποίες επιβλήθηκαν ειδικά μέτρα, όπως εστίαση, λαϊκές αγορές. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παρέμειναν κλειστοί με κρατική απόφαση, όπως κυλικεία σχολείων, ΚΑΠΗ αλλά και μικρά δημοτικά αναψυκτήρια κλπ.
– Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.