Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών: Μέτρα για ασφαλή λειτουργία των σχολείων

Άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή στα σχολεία, με δημιουργία νέων αιθουσών, με σπάσιμο τμημάτων ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, με προσλήψεις εκπαιδευτικών, με μέτρα για την καθαριότητα, με μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ζητά η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση οι μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και μετά την δεύτερη φάση των προσλήψεων, σε συνδυασμό με τη συνειδητή ανυπαρξία μέτρων προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών ενώ όλα έδειχναν το επερχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό. Αίθουσες λίγων τετραγωνικών (και πολλές φορές εντελώς ακατάλληλες σε υπόγεια και διαδρόμους) να φιλοξενούν ακόμα και 27 μαθητές (που αδυνατούν ακόμα και τη μύτη τους να ξύσουν) και καθαρίζονται σε περίοδο πανδημίας το ίδιο με τις προηγούμενες χρονιές (μιας και το προσωπικό καθαριότητας είναι περίπου το ίδιο με την περασμένη σχολική χρονιά).

Σε αυτή την πραγματικότητα όρθωσαν ανάστημα όλο το προηγούμενο διάστημα οι εκπαιδευτικοί και το γονεϊκό κίνημα με προτάσεις και μαχητικές εκδηλώσεις ενώ τις τελευταίες μέρες τη σημαία του αγώνα σήκωσαν ψηλά οι μαθητές των Γυμνασίων, των Λυκείων και των ΕΠΑΛ απαιτώντας, πρώτα από όλα και πάνω από όλα, τμήματα το πολύ με 15 μαθητές, εκπαιδευτικούς που να καλύπτουν και τις νέες ανάγκες, καθαριότητα που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των ημερών.

Σύμφωνα με την παράταξη «συνδράμοντας την κυβερνητική πολιτική, εμφανίστηκαν καλοθελητές που θέλησαν να αναστρέψουν την αλήθεια. Αφού απέτυχαν να ελέγξουν και να περιορίσουν το μαθητικό ξεσηκωμό, προσπάθησαν και πάλι ανεπιτυχώς να τον χρεώσουν στους αρνητές της μάσκας και σε διάφορα καθοδηγητικά «κέντρα». Ρόλο σ’ αυτό το «θέατρο του παραλόγου» διεκδίκησε και ο ΔΔΕ Μαγνησίας με συνεχείς παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ αλλά και στο πεδίο. Μίλησε για τον κίνδυνο υπερμετάδοσης του κορονοϊού επειδή οι μαθητές συνωστίζονται εκτός σχολείου την ώρα των καταλήψεων, καλώντας εκπαιδευτικούς και γονείς να τους συνετίσουν. Έκανε σημαία του την ατομική ευθύνη, σε πλήρη σύμπλευση με την κυβερνητική ρητορική».

Η ΑΣΕ Εκπαιδευτικών διερωτάται αν ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας γνωρίζει για τα δεκάδες εκπαιδευτικά κενά, για τους μαθητές που δεν έχουν εκπαιδευτικό και είναι εκτός τάξης, για το ότι το 53% των τμημάτων με 21 ως 27 μαθητές (περίπου 7.500 το 65%), που αποτελούν υπερμεγέθη τμήματα και στοιβάζονται σε αίθουσες των 30 τ.μ. και για τους διαδρόμους, τα γραφεία καθηγητών και τα υπόγεια που μετατράπηκαν σε αίθουσες διδασκαλίας. Επίσης διερωτάται αν γνωρίζει για το ανεπαρκέστατο προσωπικό καθαριότητας που αδυνατεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις νέες συνθήκες, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που στοιβάζουν σαν «παστές σαρδέλες» τους μαθητές, για τις γνωστές μάσκες «πολυεργαλεία» που θα… μοιραστούν ή για τις τέσσερεις μιας χρήσης που μοιράστηκαν για μια εβδομάδα 6ωρης και 7ωρης διδασκαλίας και για να ανύπαρκτα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η ΑΣΕ εκπαιδευτικών τονίζει ότι η υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών δεν είναι εμπόρευμα, είναι ανεκτίμητο δικαίωμα και θα το υπερασπιστούμε και αναφέρει ότι τώρα είναι η ώρα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να διεκδικήσουν αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις της ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.