Ακάθεκτη η Δημοτική Αρχή Μπέου εκδικείται το Πανεπιστήμιο χωρίς να λογαριάζει τις αντιδράσεις

Εγκρίθηκε στο Δ.Σ. ο αποχαρακτηρισμός ακινήτου που προοριζόταν για πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις

Αλαλούμ επικράτησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου σήμερα, όπου η Δημοτική Αρχή, μετά από συζήτηση μιας ώρας και 40 λεπτών, και παρά τις αντιδράσεις όλων των μειοψηφιών, έκανε δεκτή ένσταση ιδιωτών, με τις ψήφους της πλειοψηφίας μόνο και αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης, για έκταση επί των οδών Αθηνών – Αλαμάνας και Σέκερη, στο Πεδίον Άρεως, που προορίζεται για την επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αν και οι μειοψηφίες έλαβαν γνώση εγγράφου του Πανεπιστημίου ότι υπάρχουν τα χρήματα για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτησίες, ο Δήμος, δια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλά, επέρριψε ευθύνες στο Πανεπιστήμιο εκπρόσωπος του οποίου δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη, χωρίς μάλιστα να του σταλεί πρόσκληση, ενώ οι μειοψηφίες κατήγγειλαν τη Δημοτική Αρχή ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα ιδιώτη, αντί για το Πανεπιστήμιο, που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης και είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης.

Τα αίματα «άναψαν» από νωρίς όταν με την εκφώνηση του θέματος οι παρατάξεις των μειοψηφιών κατήγγειλαν την εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, που στηρίχτηκε σε ασαφή επιχειρήματα και δεν τεκμηριώνονται νομικά, ζήτησαν τη γνωμοδότηση και εξηγήσεις από τη νομική υπηρεσία, τόνισαν ότι το Π.Θ. έχει δεσμευμένα 1,8 εκ. € για αποζημίωση των ιδιοκτητών και στο ζευγάρι ιδιωτών που έκανε την ένσταση αναλογούν 320.000 €, όπως και πως εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της πόλης, με την αλλαγή στάσης του Δήμου.

Αναφορικά με το αίτημα τριών παρατάξεων των μειοψηφιών να αναβληθεί το θέμα, να κληθεί το Πανεπιστήμιο και να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση, μετά από ψηφοφορία η αναβολή της συζήτησης απορρίφθηκε.

Υπάρχει δικαστική απόφαση
Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Θαν. Σταυρίδης, εισηγούμενος το θέμα είπε ότι δόθηκε η δυνατότητα στο Πανεπιστήμιο να κρατήσει την έκταση, αλλά δεν έκανε καμία κίνηση να ικανοποιήσει οικονομικά τους ιδιοκτήτες. Όπως είπε ο χρόνος που δίνει ο νόμος για δέσμευση της έκτασης είναι 15 χρόνια και ήδη για το συγκεκριμένο ακίνητο έχουν περάσει 18 χρόνια, ενώ ο ιδιώτης έχει δικαστική απόφαση υπέρ του και το Πανεπιστήμιο δεν πήγε στο Πρωτοδικείο για να ορίσει μια τιμή μονάδας, να την πληρώσει και να μην υπάρχει πρόβλημα.
Όπως είπε, το θέμα έρχεται ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί υπάρχει δικαστική απόφαση υπέρ των οικοπεδούχων και, εφόσον το Πανεπιστήμιο δεν κινήθηκε, ο νόμος δίνει αυτοδίκαια την έκταση στους ιδιοκτήτες.

Οι μειοψηφίες
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νάνσυ Καπούλα τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο άσκησε έφεση στην δικαστική απόφαση υπέρ των ιδιοκτητών και επειδή δεν ενημέρωσε η υπηρεσία θεώρηση ότι έμεινε άπραγο, ενώ πρόσθεσε ότι από έγγραφο που υπογράφει ο πρύτανης υπάρχει οικονομική δυνατότητα για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες.
«Η εισήγηση δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του νόμου, και οδηγούμαστε σε λάθος απόφαση απέναντι στο Π.Θ. Πρέπει να μείνουμε στην απόφαση του Ιουλίου», επισήμανε.

Ο Ι. Αποστολάκης της α’ ελάσσονος μειοψηφίας καυτηρίασε την απουσία του δημάρχου από τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι αν είχε σημαντικά ραντεβού στην Αθήνα έπρεπε να μεταθέσει τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο ίδιος διερωτήθηκε αν η Δ.Α., θέλει να διώξει τον Πανεπιστήμιο από την πόλη και πρόσθεσε ότι αν αποφασιστεί αλλαγή χρήσης της έκτασης θα απευθυνθεί στη Λάρισα για να γίνει Συνεδριακό Κέντρο, που ο Δήμος δίνει οικόπεδο.
Ο σύμβουλος τόνισε ότι το έγγραφο, από το οποίο προκύπτει ότι το Π.Θ έχει εγγεγραμμένα χρήματα στον προϋπολογισμό για αποζημίωση των ιδιοκτητών το πήρε μόνος του από το Πανεπιστήμιο και κατηγόρησε τη ΔΑ ότι ξεκίνησε κόντρα με το ΠΘ από δική της υπαιτιότητα για το Δικαστικό Μέγαρο και συνεχίζεται. «Ο ιδιώτης που θέλετε να εξυπηρετήσετε είναι χορηγός του ΝΠΣ. Πρέπει να το σκεφτείτε πολύ σοβαρά», επισήμανε.

Ο Απ. Παπαδούλης της β’ ελάσσονος μειοψηφίας τόνισε ότι τέτοιες αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με αρκετή περίσκεψη. Όπως είπε, ήδη το Πανεπιστήμιο έχει πληρώσει 3 ιδιοκτήτες της έκτασης και προφανώς αυτοί που έκαναν ένσταση πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν παραπάνω.
«Απαράδεκτη είναι η εισήγηση της υπηρεσίας, που μάλλον γράφτηκε καθ’ υπόδειξη. Είναι εκδικητική πράξη γιατί το ΠΘ δεν έδωσε την περιουσία του για να γίνει Δικαστικό Μέγαρο. Παιδιάστικα πράγματα αυτά», τόνισε. Ο ίδιος διερωτήθηκε αν ο λόγος που έρχεται ξανά το θέμα είναι ο ιδιώτης δεν συμβιβάζεται με το τίμημα και ρώτησε αν κάποιος υπολόγισε το κόστος της σύγκρουσης.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Ριζόπουλος τόνισε ότι από την εισήγηση έλειπε η νομική γνωμοδότηση και πρόσθεσε ότι πρέπει ο χώρος να συνεχίσει να είναι δεσμευμένος για να χρησιμοποιηθεί για Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.
«Η εισήγηση της Διεύθυνσης Δόμησης γίνεται κατά παραγγελία από τη ΔΑ γιατί αποφάσισε γιατί αποτελεί ένα φιλέτο για την πόλη, ώστε κάποιος ιδιώτης να αγοράσει την έκταση και να φτιάξει επένδυση στο συγκεκριμένο χώρο», κατήγγειλε η ΛΑΣ.
Σύμφωνα με τον Απ. Ριζόπουλο, θα έπρεπε το θέμα να έχει αποσυρθεί, ο Δήμος να έρθει σε συνεννόηση με το Π.Θ. για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες και να μην αποχαρακτηριστεί και να παραμείνει περιουσιακό στοιχείο της πόλης και των φοιτητών.

Ευθύνες στο Π.Θ.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς είπε ότι έχει ευθύνες και το Πανεπιστήμιο, που λάμπει δια της απουσίας του. Έπρεπε να είναι εδώ με δικηγόρους και να υποστηρίξει το αίτημά του, ανέφερε.
Σε ερώτηση των μειοψηφιών αν προσκλήθηκε, ο κ. Μουλάς απάντησε ότι το είχαν δημοσιεύσει οι εφημερίδες. Είπε ότι το Π.Θ. αδιαφόρησε πλήρως όπως και για θέματα στη λειτουργία της πόλης όπως η μέριμνα για θέσεις στάθμευσης σε κεντρικά κτίρια, η Πλατεία Πανεπιστημίου που θα γινόταν υπόγειο πάρκιγκ. «Η στάση αδιαφορίας του Π.Θ είναι διαχρονική, πήρε κτίρια που δεν τα έχει αξιοποιήσει, όπως του Ματσάγγου, αν και τελευταία δρομολογούνται πολλά έργα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. το Π.Θ. θα μπορούσε να αναπτυχθεί εκτός πόλης και να μην υπάρχουν προβλήματα «αλλά οι παλιοί είχαν άλλες απόψεις, το ήθελαν στο κέντρο της πόλης για να γίνονται ταραχές, να φυτέψουν νεραντζιές και να πετούν στους αστυνομικούς».
Ο κ. Μουλάς τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η φαγωμάρα. Ο Δήμος βοήθησε σε πολλά πράγματα το Πανεπιστήμιο και οι εκτάσεις που ακούγεται ότι αγόρασε στην πόλη, αγοράστηκαν με χρήματα του Δημοσίου δεν θα έβαλε κανένας από την τσέπη του. Ο Δήμος Βόλου, είπε, ήταν μικρός και δεν είχε εκτάσεις να διαθέσει για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.

«Δεν αμφισβητούμε την προσφορά του Π.Θ.»
Ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού Θ. Θεοδώρου τόνισε ότι κανένας δεν αμφισβητεί στην προσφορά του Π.Θ. στην πόλη και το Πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται υποστηρικτές τα μέλη των μειοψηφιών (εννοώντας τον Απ. Παπαδούλη).
Όπως είπε το Π.Θ, δεν έστειλε έγγραφο προς το Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Υπηρεσία Δόμησης, ούτε τους αντιδημάρχους και λάμπει δια τις απουσίας του για ένα θέμα που το αφορά και μας αφορά όλους.

«Υπάρχει η λέξη συνεργασία που αν θες να γίνει έρχεται μέσα από το διάλογο. Από το 2014 έγιναν διάφορες συζητήσεις με τον Πανεπιστήμιο και ποτέ δεν τέθηκε θέμα από τον κ. Πετράκο, να ρωτήσει τη Σύγκλητο», τόνισε.
Στο σημείο εκείνο ο Απ. Παπαδούλης του είπε να μην κάνει λάθος, γιατί κινδυνεύει να εκτεθεί.
Ο κ. Θεοδώρου συνέχισε ότι ούτε ζήτησαν κάτι και δεν το δώσαμε, που λέγεται ότι οι άλλες πόλεις έδωσαν, ενώ για το θέμα της Παρασκευοπούλου είπε ότι ο δήμαρχος κάλεσε τον πρύτανη και έγινε διάλογος και συνεργασία.
«Μη λέτε πράγματα για να κερδίσετε τις εντυπώσεις. Η κοινωνία δεν θέλει να βγάλουμε ζυγαριά και να μετράμε εκατομμύρια. Δεν έχουμε πρόθεση να ανοίξουμε πόλεμο με το Πανεπιστήμιο, ούτε να πάει πίσω η ανάπτυξη του ΠΘ, αν και δεν έκανε τίποτα τόσα χρόνια για το συγκεκριμένο οικόπεδο», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Ο σύμβουλος της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Λ. Μαυρογιάννης είπε ότι ήταν λάθος που δεν εκπροσωπήθηκε το Πανεπιστήμιο στο Δ.Σ., διότι δεν έλαβε πρόσκληση, όπως όφειλε να κάνει ο Δήμος.
«Ο πάγος στις σχέσεις ξεκίνησε όταν ο δήμαρχος έλεγε στα κανάλια ότι δεν θα κάνουμε το Βόλο Πανεπιστημιούπολη», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο κ. Θεοδώρου μας είπε σε προηγούμενη συνεδρίαση ότι επειδή δεν ψηφίζουμε το θέμα της Παρασκευοπούλου, είμαστε κατά της πόλης. Εσείς με αυτό που κάνετε δεν είστε κατά της πόλης;

Ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης Τάσος Μπατζιάκας είπε ότι όταν το καλοκαίρι το 2020 ήρθε το θέμα στην ΕΠΖ για την παραχώρηση του οικοπέδου παρών στην επιτροπή ήταν ο πρώην πρύτανης κ. Πετράκος και ο ιδιώτης και όταν ο ίδιος ρώτησε τον καθηγητή αν έχει τη δυνατότητα να δώσει τα χρήματα που ζητά ο ιδιώτης απάντησε βεβαίως και ο ιδιώτης είπε ότι το δέχεται μια χαρά. «Αλλά αποδείχθηκε στην πορεία ότι το Πανεπιστήμιο ήταν αφερέγγυο και ο ιδιοκτήτης δεν έχει ούτε την περιουσία ούτε τα χρήματα. Θα έπρεπε το Πανεπιστήμιο να είναι αλληλέγγυο και προς την κοινωνία και προς τους θεσμούς. Δεν μπορεί να παίρνει ακίνητα και να μην τα αξιοποιεί για τον σκοπό αυτό και να στερεί την πόλη του Βόλου από ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο», τόνισε.

Οι δευτερολογίες
Η κα Καπούλα τόνισε ότι έχει ευθύνες και το Π.Θ. απέναντι στις περιουσίες που διαχειρίζεται αν και έχει στείλει έγγραφο του προϋπολογισμού του που φαίνεται ξεκάθαρα ότι θέλει να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες. «Αν πάρετε απόφαση θα είναι κατά παράβαση του νόμου», είπε προς τη Δημοτική Αρχή και της ζήτησε να τηρήσει τα νόμιμα.

Ο Ι. Αποστολάκης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή κάνει χάρη σε ιδιώτη και δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία με άλλους ιδιώτες που δεν αποζημίωσε επειδή δεν είχε χρήματα, αν και ήταν δεσμευμένες οι εκτάσεις τους για χρόνια.

Ο πρόεδρο του Δ.Σ. Γ. Μουλάς ανέφερε ότι αν υπάρχουν δεσμευμένα χρήματα πρέπει να έρθει το Πανεπιστήμιο να ενημερώσει τον Δήμο και ο Απ. Παπαδούλης του είπε να είναι λίγο σεμνός.
Απαντώντας ο πρόεδρος του είπε να μην λοιδορεί, να μην καταγγέλλει και να μαζέψει τη γλώσσα του, με τον κ. Παπαδούλη να αναπτάει ότι είναι δικαίωμα του ιδιώτη να θέλει να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα αλλά κινδυνεύει ο Δήμος να χαλάσει τη σχέση με τον Πανεπιστήμιο. Επίσης είπε στον κ. Μουλά ότι θα κρατούσε το μέτρο, αλλά δυστυχώς δεν το έκανε και κάλεσε τη Δημοτική Σρχη να το ξανασκεφτεί και να ψηφίσει αρνητικά.

Τέλος, ο Απ. Ριζόπουλος ζήτησε ο Δήμος να σκεφτεί σοβαρά, να επαναδεσμεύσει το οικόπεδο για να ολοκληρωθούν οι Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και να έκταση να μη γίνει δώρο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για κέρδη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.