Αμφιβόλου αποτελεσματικότητας το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σύμφωνα με τον λέκτορα δημόσιας υγείας στο Λονδίνο Φ. Φιλιππίδη

Αμφιβόλου αποτελεσματικότητας στην προσπάθεια κάποιου να κόψει το κάπνισμα φαίνεται να είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σύμφωνα με τις μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει στα λίγα χρόνια παρουσίας του και από πειράματα σε ζώα διαπιστώθηκε ότι προκαλεί βλάβες στα κύτταρα των πνευμόνων, ιδίως όταν περιέχει νικοτίνη, αυξάνει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, που σε μακροχρόνια βάση μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στο καρδιαγγειακό.
Τα παραπάνω ανέφερε στις «Ημέρες Πνευμονολογίας 2017», ο Φίλιππος Φιλιππίδης λέκτορας δημόσιας υγείας του Imperial College στο Λονδίνο, που σημείωσε ότι ο ενδεδειγμένος και αποτελεσματικός τρόπος για να κόψει κάποιος το κάπνισμα είναι με τη βοήθεια επαγγελματία υγείας, μιας κλινικής διακοπής καπνίσματος, με τσίχλες ή patch νικοτίνης ή φάρμακα που υπάρχουν και οι επιστήμονες ξέρουν ότι λειτουργούν και αυξάνουν τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος.

«Επειδή το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ καινούργιο προϊόν ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για να πούμε με σιγουριά τι επιπτώσεις έχει. Το τσιγάρο ξέρουμε ότι κάνει κακό, αλλά γνωρίζουμε γιατί υπάρχει 100 χρόνια, ενώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει εμφανιστεί τα τελευταία 7-10 χρόνια και δεν υπάρχουν μακροχρόνιες έρευνες. Προσπαθούμε από τα στοιχεία που έχουμε να βγάλουμε συμπεράσματα», ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης.
Για τη διακοπή του καπνίσματος ανέφερε ότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να βοηθάει κάποιους να κόψουν το κάπνισμα, αλλά συνολικά σε μια ανάλυση που έγινε και βασίστηκε σε πολλές μελέτες, προκύπτει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βοηθάει να κόψει κανείς το κάπνισμα, σε σχέση με το να προσπαθήσει κάποιος χωρίς βοήθεια.
Ο ενδεδειγμένος τρόπος, τόνισε ο κ. Φιλίππου, είναι να προσπαθήσει κάποιος να κόψει το κάπνισμα με τη βοήθεια επαγγελματία υγείας, μιας κλινικής διακοπής καπνίσματος, με τσίχλες ή patch νικοτίνης ή φάρμακα που υπάρχουν και οι επιστήμονες ξέρουν ότι λειτουργούν και αυξάνουν τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος.

Για την περίπτωση να προσπαθήσει κάποιος να κόψει το κάπνισμα με ηλεκτρονικό τσιγάρο, ανέφερε ότι μπορεί να βοηθηθεί κάποιος, καθώς παίζει μεγάλο ρόλο ο ψυχολογικός τομέας. Ο ίδιος είπε ότι επειδή το προϊόν εξελίσσεται γρήγορα, από τη στιγμή που γίνει μια μελέτη και μέχρι να δημοσιευτεί, έχει βγει το καινούργιο ηλεκτρονικό τσιγάρο, που θα μάθουμε αν βοηθάει σε 1-2 χρόνια που θα δημοσιευτούν οι νέες μελέτες.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές είναι ότι συνήθως οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο για να κόψουν το κάπνισμα δεν ακολουθούν συγκεκριμένη συνταγογράφηση, όπως γίνεται με τα φάρμακα και υπάρχουν παράγοντες όπως το ποσοστό νικοτίνης και πόσες φορές «καπνίζει» κάποιος την ημέρα, παράγοντες που είναι δύσκολο να προτυποποιηθεί και να βγει συμπέρασμα.

Δεν είναι ακίνδυνο για την υγεία
Σύμφωνα με τον λέκτορα δημόσιας υγείας, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ακίνδυνο και προκαλεί κάποιες βλάβες, αλλά λιγότερες από το κανονικό τσιγάρο, αν και δεν υπάρχουν μακροχρόνια δεδομένα για το πόσο λιγότερες ή πόσο σοβαρές βλάβες που προκαλεί.
«Από πειράματα σε ζώα διαπιστώθηκε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκαλεί βλάβες στα κύτταρα των πνευμόνων, ιδίως όταν περιέχει νικοτίνη, που αυξάνει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση, που σε μακροχρόνια βάση μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στο καρδιαγγειακό», δήλωσε ο κ. Φιλίππου.

Ο ίδιος τόνισε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει πολλά συστατικά για τα οποία δεν γνωρίζουμε την επίδρασή τους, όπως γλυκερόλη κλπ. που είναι εγκεκριμένα για τρόφιμα σε μικρές ποσότητες, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν όταν ζεσταίνονται και τα εισπνέει κάποιος τι μπορεί να προκαλέσουν.
Ο κ. Φιλίππου δήλωσε επιφυλακτικός ως το τι προκαλεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο και εκτίμησε ότι αυτό θα φανεί σε ορίζοντα δεκαετίας περίπου.

Καταλήγουν να καπνίζουν και τα δύο
Σύμφωνα με τις μελέτες και έρευνες, σημαντικό ποσοστό ανθρώπων καταλήγει ή να καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο για χρόνια ή να καπνίζουν κανονικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο ταυτόχρονα.
«Εγώ προσωπικά δεν θα συνιστούσα το ηλεκτρονικό τσιγάρο για διακοπή του καπνίσματος, επειδή δεν είμαστε σίγουροι πόσο αποτελεσματικό είναι και δεν φαίνεται να είναι πολύ από τις μελέτες. Αν κάποιος έχει πρόσβαση σε κλινικές διακοπής καπνίσματος με ψυχολογική – διαιτολογική υποστήριξη και φάρμακα, αν χρειάζεται, είναι ο καλύτερος τρόπος ου γνωρίζουμε σήμερα για να κόψει το κάπνισμα», υπογράμμισε ο λέκτορας δημόσιας υγείας.

Οι μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι ξεκινούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να κόψουν το κανονικό τσιγάρο και καταλήγουν και καπνίζουν συνδυαστικά και τα δύο ή να καπνίζουν «ηλεκτρονικά» για πολύ χρόνο και ο κ. Φιλιππίδης δηλώνει ότι στόχος πρέπει να είναι να κόψει κάποιος τη νικοτίνη, διότι αν είναι εξαρτημένος και κάτι γίνει και δεν έχει ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα κυλίσει ξανά στο κανονικό τσιγάρο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.